Για το 2021 μην ευχηθείτε, παρακινήστε !

του Μάνου Λασκαράκη

Στην αρχαιότητα οι ευχές απευθύνονταν στους θεούς για να τους παρακαλέσουν να πετύχουν κάποιο σκοπό ή για να δοξάσουν τη δύναμή τους.

Τα «πηγάδια των ευχών» έχουν την προέλευσή τους στην Κέλτικη Μυθολογία. Επειδή θεωρούσαν πως το νερό τους έχει θεραπευτικές ιδιότητες, πετούσαν ένα νόμισμα στον πάτο και ο φύλακας του πηγαδιού θα ζητούσε από τους θεούς να ικανοποιήσουν μια ευχή τους, ανάλογα με την αξία του νομίσματος.

Ο Ελληνο-Ρωμαίος μαθηματικός Κλαύδιος Πτολεμαίος, έλεγε πως τα «αστέρια που πέφτουν» είναι μια ένδειξη των θεών ότι εισακούνε τις ευχές μας. Σύμφωνα με μια θεωρία, τα κεράκια στη τούρτα γενεθλίων έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα όπου στόλιζαν πίτες με κεριά προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδος.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα αστέρια δεν πέφτουν, παρά μόνο μικρά τους θραύσματα που αναφλέγονται στην ατμόσφαιρα της Γης. Και είναι ένα τυχαίο κοσμικό φαινόμενο που ουδεμία σύνδεση έχει με τα θεία. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε να ευχόμαστε κατά κόρον. Όχι τόσο ικετεύοντας τα αστέρια, αλλά είτε απευθυνόμενοι στα θεία, είτε συχνότερα αναφωνώντας «χρόνια πολλά» σε ένα συνάνθρωπό μας με την ελπίδα ότι η «μητέρα τύχη» ή το «επέκεινα» θα εισακούσει τα λόγια μας.

Οι ευχές έχουν ένα νόημα σε προσωπικό επίπεδο. Όταν εύχεσαι σε έναν εορτάζοντα, του προσφέρεις μια αξία στη στιγμή, μια ηθική στήριξη στα δύσκολα, μια εκδήλωση αγάπης και ενδιαφέροντας.

Τι νόημα έχει όμως να εύχεσαι «ειρήνη και αγάπη σε όλο τον κόσμο»; Η ανθρωπότητα και δεν έχει κοινό νου ή ώτα για να πάρει κουράγιο.

Μια πιθανή προσέγγιση των «μαζικών ευχών» έχει αρνητικό πρόσημο. Είναι μια ευκαιρία για ανθρώπους με επιρροή ή εξουσία να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το κοινό τους, για το οποίο ενδεχομένως να μην δίνουν δεκάρα. Ακόμα και αν το λατρεύουν όμως, η ευχή τους δεν θα πιάσει παραπάνω τόπο από τα κέρματα των Κελτών στο πηγάδι.

Ας κάνουμε ένα πείραμα. Ας μην κάνουμε καμία ευχή για το επερχόμενο 2021, και ας μετρήσουμε βάσει στατιστικής τι είναι πολύ πιθανό να συμβεί:

140 εκατομμύρια μωράκια θα έρθουν στον κόσμο. Λευκά και μαύρα, ασιατάκια και αφρικανάκια. Αφού προηγουμένως εκατομμύρια νέοι θα ερωτευτούν ή θα παντρευτούν.

Θα παραχθούν σχεδόν ισάριθμα ποδήλατα! – μακάρι ένα ποδήλατο να κατέληγε σε κάθε παιδί. Και θα εκδοθούν δυόμισι εκατομμύρια νέοι τίτλοι βιβλίων! – μακάρι να διάβαζαν όλα τα παιδιά. (τα στοιχεία ζωντανά στο worldometers.info)

Και λέω μακάρι γιατί όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα κόσμο που οι υπέρβαροι άνθρωποι είναι περισσότεροι από τους υποσιτιζόμενους. Ένα παράδοξο στατιστικό που χρήζει διπλής ανάγνωσης: Θετική γιατί οι χορτάτοι πλέον είναι περισσότεροι από τους νηστικούς, αρνητική γιατί το διαρκώς αυξανόμενο παγκόσμιο παραγόμενο προϊόν, δεν φτάνει σε όλα τα στόματα. Είναι αλήθεια ότι η ακραία φτώχια στην εποχή μας έχει πτωτική τροχιά και το 2020 θα είναι το πρώτο μετά από είκοσι χρόνια που η φτώχια θα αυξηθεί λόγω της πανδημίας. Παρόλη την πτωτική τροχιά όμως, είναι σοκαριστικό ότι μόνο σήμερα πέθαναν περίπου 27 χιλιάδες άνθρωποι από την πείνα! Ναι, δυστυχώς, είναι μεγάλο το νούμερο…

Θα ακουστεί κυνικό, αλλά όσες ευχές και αν ανταλλάξουμε αυτές τις ημέρες, δεν θα αλλάξουν αυτά τα νούμερα. Δεν έχω σκοπό να χαλάσω την ατμόσφαιρα των εορτών. Το αντίθετο. Απλά έχω να προτείνω ένα εναλλακτικό εορταστικό ρεπερτόριο.

Εκτός και αν είστε ίνφλουεσερ και σας ενδιαφέρει να μαζέψετε μερικές ντουζίνες καρδούλες κάτω από μια ευφάνταστο, χρωματιστό ευχετήριο ποστ, σας προτείνω αντί να εύχεστε στο «επέκεινα» να παρακινείτε στο εδώ και τώρα. Και, πρώτα από όλους, παρακινήστε εαυτούς.

Ποια είναι αυτά που σας αρέσουν γύρω σας, υποστηρίξτε τα έμπρακτα. Ποια είναι εκείνα που σας ενοχλούν, απομονώστε τα έμπρακτα. Αγαπάτε το περιβάλλον; Κάντε ανακύκλωση. Σας αρέσουν οι καθαρές πόλεις; Αγοράστε ποδήλατο. Είστε υπέρμαχος του Δημόσιου Συστήματος Υγείας; Μην φοροδιαφεύγετε. Θέλετε να φύγει ο κορωνοιός; Εμβολιαστείτε. Είστε υπέρ της μέριμνας; ΤΟΤΕ ΜΕΡΙΜΝΗΣΤΕ. Και παρακινήστε άλλους να κάνουν το ίδιο.

Σας εκνευρίζουν όσοι πετάνε σκουπίδια στα πάρκα; Σας εξοργίζουν όσοι μέσα σε κλειστούς χώρους εξακολουθούν να ανάβουνε καμαρωτά την τσιγαρούκλα τους; Σας βγάζουν από τα ρούχα σας όσοι παρκάρουν στα πεζοδρόμια και στις θέσεις ΑμεΑ;  Επιπλήξτε τους, απομονώστε  τους, κάντε τους να νιώσουν ντροπή. Οι νόμοι δεν είναι διακοσμητικοί. Ούτε και η αξιοπρέπειά σας.

Ίσως ακουστεί αιρετική άποψη αλλά πιστεύω ότι το 2020 θα αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην ανθρώπινη Ιστορία. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολύ διαφορετική άποψη από το πρωτοσέλιδο του Time. Προφανώς δεν ήταν «the worst year ever».

Βιωματικά μιλώντας, για όσους δεν ζήσαμε ποτέ πραγματική αναστολή της ελευθερίας μας (δικτατορία) ή δεινά όπως πολέμους και λοιμούς,  ήταν μια άσχημη χρονιά. Ο παράγοντας όμως που έπληξε τις ζωές μας, δεν ήταν ένας από εμάς, αλλά ένας ιός. Ήταν μια κακή χρονιά για το άτομο, αλλά όχι για την ανθρωπότητα. Γιατί απέναντι στον ιό η ανθρωπότητα έδειξε πρωτόγνωρα αντανακλαστικά. Ποτέ ξανά στην ιστορία δεν στηρίχτηκαν μαζικά εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, δεν εφαρμόστηκε σύστημα τηλεκπαίδευσης στα σχολεία και, πάνω απ’ όλα, ποτέ δεν βρέθηκε τόσο γρήγορα εμβόλιο για μια νέα ασθένεια.

Σε ποιο βαθμό οι πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο ήταν ορθές ή λανθασμένες, δεν έχουμε ανάλογο ιστορικό για να το κρίνουμε. Αυτό που ξέρουμε όμως με βεβαιότητα, είναι ότι η διαδρομή μας κατά το έτος 2020, και κάθε έτος που προηγήθηκε, δεν εξαρτήθηκε καθόλου από τις ευχές που ανταλλάξαμε ένα χρόνο πριν, αλλά από ανθρώπων έργα και εκείνους που μας παρακινούσαν να πιστέψουμε σε αυτά. Όσο για το 2021, δεν χρειάζεται να ευχηθούμε τίποτα. Το δώρο μάς το έφερε η επιστήμη τα Χριστούγεννα.

About Author

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο