efhmerida1

Η αποχώρηση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη και οι επιπτώσεις στη Θράκη

  • Η εταιρεία φαίνεται πως θα περιορίσει από το φθινόπωρο σημαντικά το δίκτυό της, διατηρώντας μόλις τρεις γραμμές
  • Ανησυχία και από κατοίκους της που χρησιμοποιούσαν τη Θεσσαλονίκη ως «πύλη» για φθηνές πτήσεις στο εξωτερικό»
  • Η δυναμική του αεροδρομίου της Σόφιας και η προτίμησή τους από Θρακιώτες                  

Για πολλούς κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, ένα ταξίδι στο εξωτερικό ξεκινά με ένα οδικό ταξίδι προς τη Θεσσαλονίκη. Οι χαμηλού κόστους πτήσεις της Ryanair, αλλά και άλλων αεροπορικών εταιρειών, από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», είχαν μετατρέψει τη συμπρωτεύουσα σε βασικό κόμβο για ταξιδιώτες από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Η πιθανή αποχώρηση της εταιρείας από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο προκαλεί πλέον ανησυχία όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλές περιοχές της Θράκης.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Σε ένα σκηνικό ανεπίσημων διαρροών και πιέσεων κινείται από τη Δευτέρα η Ryanair, με επίκεντρο την παρουσία της στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Η χαμηλού κόστους αεροπορική, η οποία έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή της στην απόφαση της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου «Μακεδονία», Fraport, για αύξηση των τελών χρήσης των υποδομών, φέρεται να ενημέρωσε την Τετάρτη το προσωπικό της ότι προτίθεται να προχωρήσει στο κλείσιμο της βάσης της στο τέλος της φετινής θερινής περιόδου, δηλαδή τον Οκτώβριο. Στη συγκεκριμένη βάση απασχολούνται περίπου 200 εργαζόμενοι, κυρίως πιλότοι και αεροσυνοδοί, ενώ σταθμεύουν τρία αεροσκάφη. «Hρθε  μια ομάδα στελεχών της Ryanair, η οποία απευθύνθηκε στο προσωπικό, λέγοντάς τους ότι αποχωρούν», είπαν στην Καθημερινή πηγές με γνώση.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο από το φθινόπωρο και μετά να περιορίσει σημαντικά το δίκτυό της, διατηρώντας μόλις τρεις γραμμές προς τις πιο εμπορικές αγορές, μεταξύ των οποίων και τη σύνδεση με τη Γερμανία. Ωστόσο, πηγές από τον κλάδο των ταξιδιωτικών πρακτορείων σημειώνουν ότι στο σύστημα κρατήσεων της εταιρείας παραμένουν έως και τον Δεκέμβριο διαθέσιμα δρομολόγια προς περισσότερους από δέκα προορισμούς, στοιχείο που δείχνει ότι η εικόνα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως με κάποιες αυξομειώσεις, η Ryanair διατηρεί δεκάδες εβδομαδιαίες διεθνείς πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Πάντως, πέραν των ανεπίσημων πληροφοριών που διακινούνται, η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε καμία επίσημη ενημέρωση προς τη Fraport, ενώ στάση αναμονής κράτησαν και τα μέλη της διοίκησης κατά την προχθεσινή σύσκεψη με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη. Περισσότερη σαφήνεια ως προς τις προθέσεις της ιρλανδικής αεροπορικής αναμένεται να δοθεί κατά τη συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα.

Επιπτώσεις και στην Θράκη

Είναι γεγονός ότι πολλοί ταξιδιώτες από την Θράκη και την Αλεξανδρούπολη συγκεκριμένα, επιλέγουν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και τη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία για φτηνές, απευθείας πτήσεις προς προορισμούς του εξωτερικού.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να κλείσει τη βάση της στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι ενδέχεται να συνοδευτεί από σημαντική μείωση και των δρομολογίων της.

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Κασαπίδης σημειώνει πως η εξέλιξη αυτή, εφόσον συνοδευτεί από τις αναμενόμενες μειώσεις πτήσεων, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για όλη τη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής μας.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα υπάρξει 100% μείωση πτήσεων, είναι όμως πιθανό κάποια δρομολόγια να κοπούν. Είναι γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τη συγκεκριμένη αεροπορική, λόγω της πληθώρας επιλογών σε ό,τι αφορά προορισμούς εντός κι εκτός χώρας αλλά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών της. Εφόσον, λοιπόν, η απόφαση αυτή επιφέρει περικοπές δρομολογίων, τότε, σίγουρα θα επηρεαστεί και η περιοχή μας, όπως και όλη η βόρεια Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Κασαπίδης.

Κάποιοι… ψηφίζουν Σόφια

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα αποκτά ολοένα και περισσότερη δυναμική η τάση να επιλέγεται από κατοίκους της βόρειας Ελλάδας ως «ορμητήριο» για αποδράσεις στο εξωτερικό και το αεροδρόμιο της Σόφιας στη Βουλγαρία. Οι συνδέσεις που προσφέρει από εκεί η συγκεκριμένη αεροπορική είναι ακόμη περισσότερες απ’ ό,τι στη Θεσσαλονίκη, με ακόμη πιο χαμηλές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Σόφια για το Παρίσι, για αρχές Ιουλίου, υπάρχουν απευθείας πτήσεις ακόμη και με 170 ευρώ, μετ’ επιστροφής, ενώ η φτηνότερη, για το ίδιο διάστημα, από Θεσσαλονίκη απευθείας για Παρίσι, μπορεί να κοστίσει πάνω από 300 ευρώ.

Όπως σημειώνει ο κ. Κασαπίδης, υπάρχουν και από την περιοχή μας ταξιδιώτες που επιλέγουν να μην αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη, αλλά να οδηγήσουν μία ώρα επιπλέον και να εκμεταλλευτούν τις ιδιαίτερα φτηνές συνδέσεις του αεροδρομίου της Σόφιας.

Εξάλλου, πολλοί κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης επιλέγουν και το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για πιο μακρινούς προορισμούς, όπως η Νέα Υόρκη, αποφεύγοντας τη μετάβαση στην Αθήνα και κάποια σύνδεση από εκεί προς το εξωτερικό, μια και τα εισιτήρια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είναι ολοένα και πιο ασύμφορα.

Γνωστή τακτική

Όπως αναφέρει η efsyn, η πίεση που ασκεί o ιρλανδέζικος αεροπορικός κολοσσός δεν είναι καινούργια τακτική. Ως ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας στην Ευρώπη, επιδιώκει διαχρονικά χαμηλά κόστη, αξιοποιώντας το μέγεθός της για να εξασφαλίζει καλύτερους όρους. Οταν, μάλιστα, ενημερώθηκε για την επικείμενη αύξηση των χρεώσεων, προσέφυγε στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, χωρίς ωστόσο να δικαιωθεί. Εκτοτε, εξετάζεται σοβαρά το σενάριο αποχώρησης, με κλείσιμο της βάσης που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη και μετακίνηση των αεροσκαφών της σε γειτονικές βαλκανικές χώρες. Πιο πιθανή περίπτωση εμφανίζεται το αεροδρόμιο της Σόφιας στη Βουλγαρία καθώς είναι χώρα Σένγκεν, ενώ διαρροές αναφέρουν ότι τα Τίρανα δεν έχουν αποκλειστεί…

Νέες επαφές

Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένονται νέες επαφές και συναντήσεις τόσο με τη διοίκηση της Fraport όσο και με τοπικούς φορείς, όπως ο δήμος, ενώσεις ξενοδόχων και επιμελητήρια. Παράλληλα, το θέμα έχει φτάσει και σε πολιτικό επίπεδο, με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και επερωτήσεις στη Βουλή αλλά και την Ευρωβουλή.

Από την άλλη, «κύκλοι των αεροπορικών εταιρειών» που έχουν γνώση των πρακτικών της Fraport εμφανίζονται βέβαιοι πως η γερμανικών συμφερόντων διαχειρίστρια δεν θα υποχωρήσει. Θυμίζουν ότι ανάλογες κινήσεις της Ryanair σε Χανιά και Κω στο παρελθόν δεν είχαν κάποια τύχη και επισημαίνουν πως οι αεροπορικές εταιρείες κατευθύνουν τα αεροσκάφη τους εκεί όπου υπάρχει ζήτηση… Αν η Θεσσαλονίκη με περίπου 2,47 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό για την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2026 και αύξηση χωρητικότητας έως 17% τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί ικανό δέλεαρ για τη Ryanair παρά τις αυξήσεις τελών στάθμευσης, αυτό μένει να απαντηθεί στην πράξη.

Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης-Βασικός Μέτοχος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr