Οι υποψήφιοι «μνηστήρες» για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ρώσοι, Αμερικάνοι, Κινέζοι, Ευρωπαίοι, Τούρκοι, αλλά και Άραβες στη λίστα των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με δημοσιεύματα

«Φουντώνουν» τα δημοσιεύματα του οικονομικού, κυρίως, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, αναφορικά με τη διαγωνιστική διαδικασία στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, τα οποία θα αξοποιηθούν, μέσα από το σχήμα των υπο-παραχωρήσεων. Για το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, όπως αναφέρεται, θεωρείται δεδομένο τόσο το αμερικανικό όσο και το ρωσικό ενδιαφέρον, όπως και εταιρειών από Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ευρώπη και Τουρκία.

Όπως έγινε γνωστό από το ΤΑΙΠΕΔ η πολυπόθητη και πολυαναμενόμενηδιαγωνιστική διαδικασία για τα λιμάνι Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα, για τα οποία, όπως γράφει ηvoria.gr,αργά αλλά σταθερά αρχίζει να δημιουργείται «ουρά». Όπως τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, θα δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενοι να «χτυπήσουν» και τα δύο λιμάνια με στόχο να αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και κατ’ επέκταση και το τίμημα.

Όπως επισημαίνεται, για το μεγαλύτερο από αυτά τα δύο λιμάνια και συγκεκριμένα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, θεωρείται δεδομένο θεωρείται τόσο το αμερικανικό όσο και το ρωσικό ενδιαφέρον. Το τελευταίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκφρασθεί μέσω κοινοπραξίας ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως μαθαίνουμε, στην οποία θα συμμετάσχει, είτε εμφανώς είτε αφανώς.

Για το ίδιο λιμάνι θα κινηθούν και:

– οι Γερμανοί, μέσω της εταιρίας Kuhne + Nagel, αλλά και

– οι Κινέζοι, μέσω της Cosco Shipping Agency, ενώ συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές μιλούν και για δύο εκπλήξεις:

– από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ασιατικούς ομίλους αλλά και

– από την Τουρκία, με τον ιδιοκτήτη της LimakHolding, τον «πολύ» Nihat Ozdemir να ζητά πληροφορίες για την περίπτωση.

Το τουρκικό ενδιαφέρον

Αναφορικά με το ενδιαφέρον του κ. Ozdemir, όπως αναφέρονταν σε δημοσίευμα του dealnews, τον περασμένο Ιούλιο, κυκλοφορούσε έντονα η φήμη πως ο ίδιος έχει το βλέμμα του στραμμένο στο λιμάνι της Aλεξανδρούπολης και δευτερευόντως σε αυτό της Kαβάλας.  Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η LimakHolding αναμένεται ότι θα είναι ανάμεσα στους μνηστήρες, όταν οι σχετικοί διαγωνισμοί του TAIΠEΔ βγουν στον αέρα. «Tοfocus στην Aλεξανδρούπολη εξηγείται τόσο από επιχειρηματικής όσο και από γεωπολιτικής σκοπιάς. Tο λιμάνι της ακριτικής πόλης είναι το επόμενο μεγάλο successstory, ως σταυροδρόμι των νέων ενεργειακών (αγωγοί φυσικού αερίου, FSRU project), αλλά και εμπορευματικών διαδρόμων (σιδηροδρομικές-οδικές διασυνδέσεις κ.λπ.). Παράλληλα, όμως, αποκτά και αυτονόητο γεωστρατηγικό βάρος ως ενεργειακή και οικονομική «πύλη» των Bαλκανίων», σημείωνε ο συντάκτης, ενώ υπογραμμίζονταν, μεταξύ άλλω, πως «το ενδιαφέρον του Ozdemir για τα ελληνικά «φιλέτα», δεν είναι μόνο επιχειρηματικό, αλλά έχει και πολιτική διάσταση. O ίδιος ανήκει στο στενό κύκλο των υποστηρικτών του Eρντογάν με πολλούς να τον χαρακτηρίζουν «μακρύ χέρι» του σουλτάνου».

Κ.Η.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr