efhmerida1

Το παλιό νοσοκομείο διεκδικεί επίσημα ο δήμος Αλεξανδρούπολης

Όλες τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του παλιού νοσοκομείου της οδού Δήμητρας κινεί εκ νέου ο δήμος Αλεξανδρούπολης, υποβάλλοντας επίσημο αίτημα διεκδίκησης της μόνιμης χρήσης του χώρου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σκοπός του δήμου, εφόσον πάρει την έγκριση του υπουργείου, είναι να στεγαστούν στους κατόπιν ανακαινισμένους χώρους του κτιριακού συμπλέγματος κάποιες δημόσιες υπηρεσίες που εδώ και χρόνια βρίσκονται διασκορπισμένες στο κέντρο της πόλης, επιβαρύνοντας σημαντικά το κυκλοφοριακό της πρόβλημα.

Όπως είναι γνωστό, πριν από λίγες εβδομάδες και μετά από αρκετά χρόνια αντιδικιών, έληξε το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του παλιού νοσοκομείου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το κτίριο ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και όχι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου.

Έτσι, η δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης, με τη σύμφωνη γνώμη και του δημοτικού συμβουλίου, προχώρησε στην κατάθεση αιτήματος προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για παραχώρηση της μόνιμης χρήσης, άνευ ανταλλάγματος, όλου του κτηριακού συμπλέγματος του Παλαιού Νοσοκομείου επί της οδού Δήμητρας 19, προκειμένου να αναπλαστεί και να στεγαστούν Υπηρεσίες του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, τόσο από το δήμο, όσο και από την αντιπεριφέρεια Έβρου, εκτιμάται ότι χρειάζονται περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση των χώρων που μπορούν να φιλοξενήσουν δημόσιες υπηρεσίες, όπως το διοικητήριο της αντιπεριφέρειας Έβρου, την αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, το δικαστήριο, ίσως και κάποια πρωτοβάθμια μονάδα υγείας.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο υπάρχει αυτή την στιγμή, είναι η χρηματοδότηση μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), δίχως ωστόσο αυτό, όπως διευκρίνισε, να είναι δεσμευτικό για τη διεκδικητική τακτική του δήμου. Εφόσον επιλεγεί η λύση των ΣΔΙΤ, τότε θα υπάρξει μέσω διαγωνισμού ένας ιδιώτης ανάδοχος, ο οποίος θα ανακαινίσει το κτιριακό συγκρότημα και όσες υπηρεσίες στεγαστούν εκεί θα πληρώνουν, για κάποια χρόνια, ένα αντίτιμο. Άλλωστε, διόλου ευκαταφρόνητα είναι τα μισθώματα που καταβάλλουν ήδη, εδώ και δεκαετίες, σε ιδιώτες, τόσο η αστυνομία όσο και η αντιπεριφέρεια Έβρου.

Ο φάκελος με τις μελέτες τόσο της αντιπεριφέρειας Έβρου, που καταρτίστηκαν υπό την επίβλεψη της αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Ελένης Δημούδη, όσο και αυτών της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, που αφορούν στα κτιριολογικά και οικονομικοτεχνικά στοιχεία του επιχειρούμενου έργου, θα υποβληθεί στο υπουργείο μαζί με το αίτημα του δήμου, ενισχύοντάς το, ενώ επιστήμονες της πολεοδομίας του δήμου διερευνούν το θέμα της αλλαγής των χρήσεων στο συγκεκριμένο πολεοδομικό τετράγωνο, ώστε να μπορούν να στεγαστούν εκεί δημόσιες υπηρεσίες.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr