Υπογραφή κοινής διακήρυξης Μητροπολιτών και Μουφτήδων της Θράκης κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Ένα σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα χθες στο  Ανθίμειο Εκκλησιαστικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αλεξανδρούπολη.

Παρουσία της συζύγου του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή κοινής διακήρυξης Μητροπολιτών και Μουφτήδων της Θράκης, κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Η υπογραφή της έρχεται ως συνέχεια του συνεδρίου που είχε γίνει στην Αλεξανδρούπολη και ουσιαστικά αποτελούσε έναν διάλογο μεταξύ των δύο θρησκειών (Χριστιανισμού και Ισλάμ) τον Σεπτέμβριο του 2018.

Παρόντες οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Ξάνθης Παντελεήμων και Διδυμοτείχου Δαμασκηνός και οι τρεις Μουφτήδες, Διδυμοτείχου Ο. Χαμζά, Κομοτηνής Χ. Τζιχάτ και Ξάνθης Μ. Καραχαλήλ, όπου σε ειδική εκδήλωση έδωσαν το δικό τους ενωτικό μήνυμα , απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία μας.

«Θέλουμε το παράδειγμα της Θράκης να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα» σχολίασε ο πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών, Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, που παρέστη στην εκδήλωση και σημείωσε ότι ο στόχος είναι «η ποσόστωση να μην έχει σχέση με το φύλο, αλλά με τις ικανότητες».

Σύμφωνα με τον πρωτοπρεσβύτερο Αντώνιο Καλλιγέρη, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η υπογραφή της Διακήρυξης δεν είναι το τέλος του διαθρησκευτικού διαλόγου που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των τοπικών θρησκευτικών ταγών, αλλά η αρχή μίας σειράς ενεργειών, που προκύπτουν εμμέσως πλην σαφώς και από την ίδια τη Διακήρυξη. Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου του Χριστιανισμού με το Ισλάμ.

«Εμείς κάνουμε ποιμαντική και προσπαθούμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο με αυτό που θέλει ο Θεός. Τα υπόλοιπα είναι άλλοι δρόμοι που όντως υπάρχουν και είναι δύσκολοι και μακάρι να μην χρειαστεί να τους περπατήσουμε ποτέ. Εάν εμπνεύσουμε τους ανθρώπους ασπαστούν αυτό το πνεύμα του Θεού, τότε δεν θα χρειαστούν όλα τα υπόλοιπα» ανέφερε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης μας κ. Ανθιμος.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες υπογράμμισαν ότι η Διακήρυξή τους αφορά το ποιμαντικό κομμάτι που είναι άλλωστε και ο τομέας ευθύνης τους, πλην όμως από το κάδρο δεν λείπει και ανάγκη για συνδρομή της Πολιτείας στο μείζον αυτό ζήτημα.

Το κείμενο της Διακήρυξης

Μεταξύ άλλων, το κείμενο της Διακήρυξης σημειώνει:

«Ως Ποιμένες των Μητροπόλεων μας που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας αφενός, και ως Πνευματικοί Ηγέτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας αφετέρου καταδικάζουμε όλες τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας όπως και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Θεωρούμε ότι η βία αποτελεί προσβολή για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου την οποία υπερασπίζεται και ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ.

Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι ο άνθρωπος, άνδρες και γυναίκες, ενήλικες και παιδιά, έχουν την ίδια αξία μπροστά στο Θεό. Είναι (ο άνθρωπος) η κορωνίδα και ο οικονόμος της δημιουργίας και κατά συνέπεια ο σεβασμός και η ελευθερία του ανθρώπινου προσώπου άνδρα και γυναίκας, ενήλικα και παιδιού είναι απόλυτος.

Καταδικάζουμε επίσης την παραπλανητική επίκληση των αρχών του Χριστιανισμού ή του Ισλάμ ως δικαιολογία για άσκηση βίας σε βάρος των γυναικών. Κάθε χρήση βίας ενάντια στη γυναίκα και στο παιδί είναι ενάντια στο θέλημα του Θεού.

Εκφράζουμε την από κοινού επιθυμία μας να εργαστούμε εντατικά όλοι μας χριστιανοί και μουσουλμάνοι, μαζί όλοι αλλά και ο καθένας με τους πιστούς του για να αντιμετωπίσουμε την ενδοοικογενειακή βία σε οποιαδήποτε μορφή…

Οι υπογράφοντες δεσμεύονται να «οργανώσουν στις Μητροπόλεις και τις Μουφτείες δράσεις πρόληψης όλων των μορφών ενδοοικογενειακής βίας».

 

Μαρέβα Μητσοτάκη: «Στόχος είναι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών»

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της συζύγου του πρωθυπουργού κας  πρωθυπουργού Μαρέβα Γκαμπρόβσκι Μητσοτάκη. Στον χαιρετισμό της και αφού συνεχάρη τους Μητροπολίτες και τους Μουφτήδες για την πρωτοβουλία τους, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ βοηθά να διώξουμε από πάνω μας μία ντροπή που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Ξέρω ότι το κράτος προσπαθεί. Η ΕΛ.ΑΣ. ενεργοποίησε τα τμήματα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, που δεν είχαν ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Απρίλιο, είναι σημαντική όμως η «συμμετοχή του πολίτη» που πρέπει να πάρει θέση ενάντια στη βία σε κάθε της μορφή. Η έμφυλη βία στον ιδιωτικό χώρο, πρέπει να γίνει δημόσια υπόθεση και η σιωπή των θυμάτων, να γίνει φωνή του καθενός μας» είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο διάστημα 2014-2018 τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 34.5% και έφτασαν τις 4.722 ενώ στο Α’ εξάμηνο του 2019 έχουν καταγραφεί 1900 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης στην 4ετία 2014-2018 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 800 βιασμοί.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα η οποία σημείωσε ότι όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς εργάζονται εντατικά για την καταπολέμηση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και ότι η Ελλάδα θα μπει σε διαδικασία αξιολόγησης σε τρία χρόνια, όπως επίσης και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος έδωσε και τον επίλογο όλης της εκδήλωσης.

«Ο ρόλος της Πολιτείας συνίσταται στο να καταλάβει αυτός που αισθάνεται αδύναμος, ότι ο νόμος είναι μαζί του. Είναι γεγονός ότι οι διαδικασίες φαντάζουν αργές, αλλά όταν ξεκινήσουν λειτουργούν ως οδοστρωτήρας που διαλύει την αίσθηση ισχύος του φαινομενικά δυνατού. Με άλλα λόγια: μπορεί κάποιος που σηκώνει το χέρι να φαίνεται δυνατός, αλλά αυτό είναι για μια στιγμή – ο αστυνόμος και ο δικαστής είναι για μια ζωή».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο