Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ: Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης

Επ’ αόριστον η διάρκεια της συμφωνίας και όχι πενταετής

Έπεσαν οι υπογραφές για τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Το νέο, διμερές σύμφωνο φέρει τις υπογραφές του επικεφαλής του State Department, Άντονι Μπλίνκεν και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια

Όπως προκύπτει από τη συμφωνια και όπως αναφέρει το ieidiseis.gr, επ΄ αόριστον παραμένουν τελικά οι αμερικάνικες βάσεις στη χώρα, με την ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει ως «αντάλλαγμα» γενικόλογες υποσχέσεις για την προστασία της χώρας. Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για «πενταετή συμφωνία», αποδείχτηκε πως είχαν δίκιο οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον που πανηγύριζαν εδώ και μέρες για την επ΄ αόριστον διάρκεια της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA).

Άντονι Μπλίνκεν και Νίκος Δένδιας υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον πως η Συμφωνία «θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της MDCA» και πως «η MDCA θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση, προς το άλλο μέρος, δυο χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού». «Αυτή η επικαιροποίηση θα επιτρέψει στη Συμφωνία να μείνει σε ισχύ επ’ αόριστον και θα επιτρέψει στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα να εκπαιδευτούν και να επιχειρούν από πρόσθετες τοποθεσίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τις επόμενες ημέρες, άλλωστε, επί όλων αυτών θα γίνουν πολλές συζητήσεις και θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας και νέα στοιχεία.

Στο περιεχόμενο της συμφωνίας περιλαμβάνονται σημαντικές δυνατότητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν περαιτέρω σε ελληνικές περιοχές ενδιαφέροντος, δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη, τη Σούδα, το Λιτόχωρο, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το protothema.gr, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν επίσημη πρόσβαση για ασκήσεις στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, δικαίωμα μεταστάθμευσης στην 1η ΤΑΞΑΣ (Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού) στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στρατωνισμό σε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από τις ήδη θεσμοθετημένες διευκολύνσεις στο ναύσταθμο της Σούδας, στην Κρήτη.

Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, η γεωπολιτική της σημασία στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύεται έτι περισσότερο από τη Συμφωνία, καθώς θα αποτελέσει το βασικό φορέα υποδοχής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ώστε να σταθμεύουν συστηματικά, προκειμένου να αναπτύσσουν επιχειρησιακές δραστηριότητες στην Ανατολική Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκατασταθεί αμερικανικές δυνάμεις σε στρατόπεδα του Δ’ Σώματος Στρατού στην περιοχή και χρησιμοποιούν λιμενικές εγκαταστάσεις στην πόλη. –

Mε τη συμφωνία, οι Αμερικάνοι, επίσημα, επεκτείνουν την παρουσία τους, εκτός από το στρατόπεδο Κανδηλάπτη, και στο στρατόπεδο «Γιαννούλη».. ‘Όπως, άλλωστε, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, «η επιλογή της Αλεξανδρούπολης υποδηλώνει μεταξύ άλλων την αμερικανική βούληση ενίσχυσης της ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά με παράκαμψη των Στενών, με ό,τι οφέλη αυτό συνεπάγεται για την περιοχή του Έβρου και ευρύτερα της Θράκης».

Στην ίδια κατεύθυνση, «η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ αναβαθμίζει περαιτέρω τη χώρα γεωστρατηγικά και πολιτικά. Ενισχύει τη θέση της Ελλάδος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και εμπεδώνει διεθνώς το ρόλο της ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας αλλά και ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού. Αποκτά μεγαλύτερη σημασία τώρα η δέσμευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που γίνεται σε μια περίοδο αναπροσαρμογής των προτεραιοτήτων και μετατόπισης του ενδιαφέροντός τους από την Ευρώπη» σχολίασε σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας παράλληλα πως «η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος στην περιοχή».

«Η ανανέωση, σε συνδυασμό με το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια με το νομοσχέδιο East Med Act και το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία, προσφέρουν ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ενεργητική και σώφρονα διπλωματία» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που οδηγεί σε «αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες και να προάγουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, σε όλες τις διαστάσεις σε όλο το εύρος».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο