Υπεγράφη η συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ Δημάρχου και Υποδιοικητή της τράπεζας. Ο Δήμος θα καταβάλλει 1.340.000 ευρώ – Πώς θα αξιοποιηθεί
Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης ανήκει και επίσημα το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, επί της παραλιακής λεωφόρου Αλεξανδρούπολης, μετά την υπογραφή της σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης, από τον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη και τον υποδιοικητή της τράπεζας Θεόδωρο Πελαγίδη.
Έναντι ποσού 1.340.000 ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, μία τώρα, με την υπογραφή του συμβολαίου και μία στο τέλος του 2024, το κτήριο της ΤτΕ, επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου, περνά στην κυριότητα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με στόχο να λειτουργήσει ως κέντρο καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητας και πολιτισμού.
Το υποκατάστημα Αλεξανδρούπολης στεγαζόταν επί σειρά ετών σε μισθωμένο κτίριο, προτού μεταφερθεί στο ιδιόκτητο κτίριο της Τράπεζας. Η μελέτη ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Κων. Θεοδωράκη υπό την επίβλεψη του Νικ. Σαπουντζή της Τεχνικής Υπηρεσίας της Τράπεζας και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2000. Πρόκειται για ένα τριώροφο κυβόσχημο κτίριο με υπόγειο, με κλασικές αναφορές στη μορφολογία των όψεών του, που από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Έχει αναδειχθεί σε τοπόσημο της πόλης, αποτελώντας μέρος της ταυτότητας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της, χρησιμεύοντας ως ζωντανή και ανεκτίμητη μαρτυρία της ιστορικής μνήμης και των ποικίλων πολιτιστικών αλλαγών του τόπου.
Μετά την υπογραφή του συμβολαίου ο κ. Πελαγίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταβίβαση του κτηρίου στα χέρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και τη βεβαιότητά του ότι το κτήριο θα αξιοποιηθεί αναλόγως και θα μετατραπεί σε έναν ζωντανό οργανισμό ανοιχτό στην τοπική κοινωνία.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Ζαμπούκης επεσήμανε ότι “Κύριος στόχος και όραμά μας είναι αυτό το υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής κτίριο να μετατραπεί σε ένα κτίριο ορόσημο άμεσα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης μα και τις προκλήσεις που προτάσσει η σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, κάποιες σταθερές οφείλουμε να τις διαφυλάξουμε μα συνάμα οφείλουμε να απελευθερωθούμε από ξεπερασμένες φόρμες. Κι αυτός είναι ο στόχος μας· με την απόκτηση και την αναμόρφωση του εν λόγω κτιρίου, να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για αυτό, ως σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που θα είναι ανοιχτό σε όλες και όλους. Ένα ανοιχτό σε όλους δυναμικό κέντρο δράσεων, διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών, απαραίτητο για τις ανάγκες και τα θέλω της Αλεξανδρούπολης που αλλάζει.”
Χαρακτηριστικά και σχεδιαζόμενες χρήσεις του
Το κτίριο, στο οποίο στεγάζονταν η Τράπεζα της Ελλάδος, σταμάτησε να λειτουργεί ως τραπεζικό υποκατάστημα πριν από περίπου 2 χρόνια και από τότε παραμένει κλειστό. Παρά το ενδιαφέρον που υπήρξε και από ιδιώτες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα μία μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών, βιβλίων, δώρων, κτλ, τελικώς, στα τέλη του 2023, το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την πρόταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου είναι 758 τμ ενώ διαθέτει και 254 τμ βοηθητικών χώρων. Για να καταστεί λειτουργικό για τους σκοπούς που θέλει ο Δήμος, θα πρέπει να γίνει μία σειρά παρεμβάσεων που κρίνονται ως απαραίτητες. Για τον σκοπό αυτό, η δημοτική αρχή στοχεύει στην εξασφάλιση κονδυλίου 400.000 ευρώ μέσα από χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Το κτίριο, μετά την κατάλληλη διαμόρφωσή του, θα λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας και θα φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις, συνέδρια, σεμινάρια, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις, εικαστικά δρώμενα, επίσης να περιλαμβάνει αίθουσα τιμών για την υποδοχή υψηλών προσωπικοτήτων, αλλά και να φιλοξενεί δράσεις σημαντικών παραρτημάτων και με διεθνή αναγνώριση ερευνητικών κέντρων.