40% αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί με την αναμνηστική δόση την εβδομάδα 11 με 18/1, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
Με την γρίπη να είναι σε έξαρση και τα κρούσματα κορωνοϊού να έπονται και να οδηγούν σε νοσηλεία αρκετούς ηλικιωμένους ή συνανθρώπους μας με υποκείμενα νοσήματα, ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που σπεύδουν για την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον covid.
Στα τέλη του 2023, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί δεν ξεπερνούσαν σε εβδομαδιαία βάση τους 22.000, ενώ πλέον αγγίζουμε τους 40.000 εμβολιασμούς. Την εβδομάδα 11 με 18 Ιανουαρίου 2024 σε όλη τη χώρα έγιναν 38.825 εμβολιασμοί με την αναμνηστική δόση.
Στον Έβρο, την ίδια εβδομάδα έγιναν 479 εμβολιασμοί, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα 337, μία αύξηση κοντά στο 42%. Επιπλέον, στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 8 με 14 Ιανουαρίου παρατηρήθηκε αύξηση 4% στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα. Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι εμβολιασμοί -ιδιαίτερα κατά της COVID-19- δεν βρίσκονται σε ένα ασφαλές επίπεδο για να παρέχουν προστασία στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους ηλικιωμένους. Την ίδια στιγμή, ούτε ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει προχωρήσει στα επιθυμητά επίπεδα, αν και το τελευταίο διάστημα λόγω της αύξησης των ιώσεων και της πτώσης της θερμοκρασίας, παρατηρείται μία μικρή αύξηση στην προσέλευση σε ιατρεία και φαρμακεία και για το αντιγριπικό εμβόλιο.


