Μιλώντας στον Real Fm Θεσσαλονίκης και σε ερώτηση για την αύξηση των κρουσμάτων (ξεπέρασαν τα 3.100), ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε πως σε αυτή συνέβαλε η «χαλάρωση των μέτρων που υπήρξε και υπάρχει ακόμα και η ανάπτυξη της μετάλλαξης Delta, προφανέστατα και στη Θεσσαλονίκη», σε συνδυασμό με την παρουσία και άλλων στελεχών του ιού.
«Αυτός ο ρυθμός μετάδοσης, ανεβάζει τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού. Ένας θετικός φορέας της μετάλλαξης Delta, σε περιβάλλον δίχως ανοσία, μπορεί να μεταδώσει σε 8 – 9 ανθρώπους τον ιό, πολύ εύκολα, σε διάστημα μισού λεπτού, το πολύ.
Με το στέλεχος της Ουχάν, αντίθετα, θέλαμε 15 λεπτά σε κοντινή απόσταση και να μιλάμε για να υπάρξει μετάδοση», υποστήριξε ο καθηγητής.
Σε ερώτηση αναφορικά με τη μετάλλαξη Epsilon, ο καθηγητής σημείωσε πως δεν έχει καταγραφεί κρούσμα με αυτή την παραλλαγή στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι οι αλλαγές στην πρωτεϊνική ακίδα αυτού του στελέχους δημιουργούν ανησυχία για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε περίπτωση νόσησης, κάτι που «αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού».
Ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση, ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, όπως και η τήρηση των μέτρων, ο καιρός δεν μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα ενός τέτοιου ιού, συμπλήρωσε.
«Καλώς ελήφθησαν νέα μέτρα, δεδομένης της αυξητικής τάσης της πανδημίας, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όπου η τάση αυτή θα συνεχιστεί, όσο και γενικότερα στη χώρα» σημείωσε και εξέφρασε την εκτίμηση πως έως τα τέλη Ιουλίου με πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, πάνω από το 50% των κρουσμάτων θα είναι με μετάλλαξη Delta.