Προτάσεις και προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για τον αγροτικό κόσμο του Έβρου 

 Περιοδεία στον Έβρο πραγματοποίησε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώην υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης 

«Το βασικό ζήτημα της περιοχής είναι οι υποδομές που θα συγκρατήσουν τον αγροτικό πληθυσμό, η δημιουργία συνθηκών που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να παράξουν γη και εισόδημα» τόνισε

Τον Έβρο επισκέφτηκε την Κυριακή  ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , πρώην υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης ο οποίος είχε σειρά επαφών με δημάρχους, φορείς και αγρότες.

Ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης συνοδευόμενος από την βουλευτή Νατάσα Γκαρά τον συντονιστή της  Ν.Ε του κόμματος στο νομό Σπύρο Δέδογλου, και τα μέλη της Ν.Ε Μενέλαο Μαλτέζο και Νίκο Αργυρίου, είχαν την πρώτη συνάντηση με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου κ Χατζηγιάννογλου Ρωμύλο.

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, ενημέρωσε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για αναγκαία έργα υποδομής στον αγροτικό τομέα, τις καταστροφές από τις πλημμύρες του 2020 και 2021 στην κοιλάδα Ερυθροποτάμου, αλλά και την ανάδειξη του κρίσιμου έργου υπογειοποίησης γεωτρήσεων στον  Ερυθρομοπόταμου που χρηματοδοτήθηκε κι εντάχθηκε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης  του Αλέξη Τσίπρα και το οποίο κινδύνεψε με απένταξη λόγω της παρέλευσης του 18μηνου, αλλά με πιέσεις του κ Αραχωβίτη κατάφεραν να πάρουν παράταση. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφτηκε και τη γεφυρα Βρυσικών στο Ερυθροπόταμο κατά την επιστροφή.

Η περιοδεία συνεχίστηκε στην Ορεστιάδα όπου το κλιμάκιο υποδέχθηκε ο συντονιστής της Οργάνωσης Μελών Βαλάντης Παντσίδης και στη συνέχεια  έγινε σύσκεψη με τον κοσμήτορα του Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Σπύρο Γαλατσίδα και τον δήμαρχο Ορεστιάδας κ Βασίλη Μαυρίδη. Έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή  του δήμου και η σημασία του πανεπιστημίου το οποίο μπορεί να συνεισφέρει με μελέτες και προτάσεις,

Στη συνέχεια στο χώρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου  ο κ. Αραχωβίτης  με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, είχαν συνομιλία με εκπροσώπους των αγροτών,με φίλους μέλη και φίλους το κόμματος . Κατα την επιστροφή το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφτηκε και τη γεφυρα Βρυσικών στο Ερυθροπόταμο.

Το απόγευμα στο Σουφλί έγινε παραγωγική συζήτηση με τον δήμαρχο Σουφλίου, κ. Παναγιώτη  Καλακίκο με επίκεντρο τη σηροτροφία η οποία  κινδυνεύει από την απόφαση της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ να καταργησει την συνδεδεμένη ενίσχυση. Είναι γνωστό ότι Σουφλί αποκαλείται “πολη του Μεταξιού”  λόγω της τεράστιας ιστορίας του προϊόντος στην περιοχή του. Ο κ Αραχωβίτης μίλησε  για την ανάγκη στήριξης της σηροτροφίας με την ανάπτυξη μορεώνων  και για αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την εισήγαγε στην συνδεδεμένη ενίσχυση.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στο Τυχερό στο χώρο του Πολύκεντρου όπου έγινε συνάντηση με εκπροσώπους των φορέων των αγροτών οι εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στο Τυχερό το κλιμάκιο υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Τυχερού Δημήτρης Δαρούσης με τον συντονιστή της Οργάνωσης μελών  “ Κοσμοσώτειρας” (Φερών -Τυχερού) Γιώργο Γιουφτσιδη.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το κόστος παραγωγής και την έλλειψη υποδομών.

Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης μελετών για να προχωρήσουν τα αρδευτικά έργα, μίλησε για  την ανάγκη να δοθούν  κινητρα και να γίνει επιστροφή οριζόντια του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για όλους τους αγρότες .Επίσης αναφέρθηκε στον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και την αναγκαιότητα της δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων.

Αραχωβίτης: Βασικό ζήτημα της περιοχής οι υποδομές

Το βασικό ζήτημα της περιοχής είναι οι υποδομές που θα συγκρατήσουν τον αγροτικό πληθυσμό, η δημιουργία συνθηκών που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να παράξουν, ώστε να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα για τους ίδιους αλλά και να ενισχύσουν την οικονομία του τόπου», δήλωσε ο κ. Αραχωβίτης μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη.

Ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε επίσης πως «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», αφού όπως είπε, «η ελληνική κοινωνία έχει πληρώσει ακριβά τις τρεις κρίσεις των τελευταίων ετών: την υγειονομική, την κρίση ακρίβειας και την περιβαλλοντική κρίση, στις οποίες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, που έθεσε στη συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη ως κύριο θέμα αυτό των αναδασμών, σημείωσε πως «είχε μία ειλικρινή συζήτηση με έναν γνώστη των προβλημάτων του αγροτικού κλάδου» και σημείωσε ότι μέσα από τον διάλογο αναδείχθηκαν «οι δυσλειτουργίες που ταλαιπωρούν τους αγρότες και εξετάστηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν για τον αγροτικό κόσμο στον δήμο Ορεστιάδας και τον Έβρο γενικότερα».

«Υπόβαθρο της ανάπτυξης της περιοχής είναι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα», δήλωσε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, η οποία συνόδευε τον κ. Αραχωβίτη στην περιοδεία του. Η ίδια ανέφερε ότι από τις επαφές που είχε εχθές το κλιμάκιο του κόμματος, «διαπιστώνεται ότι κυριαρχούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τον τελευταίο καιρό, και οδηγούν στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην καθυστέρηση και μείωση που υπάρχει στην απόδοση των αγροτικών επιδοτήσεων».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο