efhmerida1

Οικοτεχνία Πορτοκαλλίδη: Οι σάλτσες ντομάτας από τις Φέρες βάζουν πλώρη για Σικάγο

Στα επτά χρόνια λειτουργίας της οικοτεχνίας τα προϊόντα της έχουν λάβει 12 βραβεία, διεθνή και εγχώρια, ενώ έχει επαφές και με τα Harrods!

Από την πρώτη στιγμή ήθελε να καταρρίψει έναν μύθο: ότι μια σάλτσα ντομάτας του εμπορίου δεν μπορεί να είναι εξίσου καλή με μια σπιτική. Σε αυτή τη φιλοσοφία, ότι δεν χρειάζονται δηλαδή ατέλειωτες ώρες σε μια κουζίνα και πολύς κόπος για να απολαύσει κανείς μια παραδοσιακή, χειροποίητη σάλτσα ντομάτας, αφού υπάρχει ένα τέτοιο έτοιμο προϊόν στην αγορά, έχτισε την ιστορία της η Οικοτεχνία Πορτοκαλλίδη από τις Φέρες του Έβρου.
Μάλιστα, στα επτά χρόνια λειτουργίας της τα προϊόντα της έχουν λάβει 12 βραβεία, διεθνή και εγχώρια (International Taste Institute στις Βρυξέλλες, International Taste Awards Dubai, Olympic Awards, Mediterranean Taste Awards, Specialist Awards, Athens Fine Food Awards), ενώ αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της παρουσίας στην αμερικανική αγορά, με τις πρώτες αποστολές στο Σικάγο, σε μια τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Έχει δε επαφές με τα Harrods -που είχαν ενδιαφερθεί για τη σάλτσα της οικοτεχνίας ήδη από το πρώτο βραβείο στις Βρυξέλλες πριν από κάποια χρόνια, όταν όμως η προσπάθεια ήταν ακόμα μικρή- οι οποίες ξεκίνησαν εκ νέου πριν από λίγο καιρό.
Η Οικοτεχνία Πορτοκαλλίδη, την οποία δημιούργησε ο Βασίλης Πορτοκαλλίδης, αγρότης τρίτης γενιάς, σε συνεργασία με τη σύζυγό του, Ιωάννα Μαυρομάτη, διαθέτει σήμερα τρεις κωδικούς (δύο κλασικές σάλτσες ντομάτας και μία από ντοματίνια, την Umami). Τα προϊόντα της μάλιστα βρίσκονται από τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα, τη Μεσσηνία και το Ηράκλειο, ενώ κάνει μικρές εξαγωγές σε Γερμανία και Αυστρία, έχοντας σταθερά το βλέμμα της στραμμένο στο εξωτερικό και αυξάνοντας την παραγωγή για να ικανοποιήσει νέες ανάγκες, όχι όμως εις βάρος της ποιότητας, όπως εξηγεί ο δημιουργός της.
Στα σχέδια είναι το λανάρισμα και νέων κωδικών της κατηγορίας της σάλτσας ντομάτας, αλλά και άλλων ειδών, παραγώγων, όπως η μαρμελάδα ντομάτας και ο πελτές.
«Η εξέλιξη της οικοτεχνίας ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες μου. Όταν ξεκινήσαμε, φανταζόμουν ότι θα κινηθούμε μόνο στην αγορά της Αλεξανδρούπολης. Το προϊόν όμως άρεσε και ταξίδεψε πιο μακριά από ότι περίμενα. Έτσι, στην πορεία γεννήθηκαν δύο όνειρα: να αποκτήσουμε παρουσία στην Αμερική και να δούμε τη σάλτσα μας στα ράφια των Harrods. Το πρώτο όνειρο έγινε πραγματικότητα, το δεύτερο το κυνηγάμε» λέει στη Voria.gr ο Βασίλης Πορτοκαλλίδης.

Ο αγρότης τρίτης γενιάς που βρήκε έμπνευση στην… ντομάτα

Ο Βασίλης Πορτοκαλλίδης, με μεγάλη εμπειρία σε εκτατικές καλλιέργειες (βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, καλαμπόκι και τελευταία σιτηρά) είχε κουραστεί να παραδίδει ό,τι παρήγαγε, χωρίς να καρπώνεται την υπεραξία της σκληρής του δουλειάς. Έτσι, όταν τον Σεπτέμβριο του 2016 βρέθηκε μπροστά σε μια σκηνή στην κουζίνα του σπιτιού του, όπου η σύζυγός του έφτιαχνε σάλτσα ντομάτας για όλη τη χρονιά, ακολουθώντας το παράδειγμα της μητέρας και της γιαγιάς της, συνειδητοποίησε πως μια τέτοια διαδικασία είναι πλέον πολύ απαιτητική για τις σύγχρονες γυναίκες. Η ιδέα προέκυψε στη στιγμή και με τη στήριξη της συζύγου του προχώρησε στο φιλόδοξο εγχείρημα. Στράφηκε σε γεωπόνους της Λάρισας και των Σερρών, περιοχές με τεχνογνωσία στην καλλιέργεια της ντομάτας, και αξιοποιώντας τον ευλογημένο, όπως λέει, κάμπο της Θράκης, ξεκίνησε με μόλις τρία στρέμματα το 2017, τα οποία σύντομα αυξήθηκαν, φτάνοντας πλέον τα 50.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Πορτοκαλλίδη, το 50% της επιτυχούς εξέλιξης της οικοτεχνίας είναι η ποιότητα της ντομάτας, που καλλιεργείται με φυσικό τρόπο, ενώ το άλλο 50% ο παραδοσιακός τρόπος μεταποίησης, όπως θα γινόταν δηλαδή στην κουζίνα ενός σπιτιού, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, µε μοναδικό συστατικό την ντομάτα, της οποίας η παραγωγή, η μεταποίηση και η συσκευασία γίνεται από την οικογένεια Πορτοκαλλίδη.
voria.gr – Μαρία Μαθιοπούλου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr