Οι τευτλοπαραγωγοί της Βορ. Ελλάδας διεκδικούν την επαναλειτουργία της ΕΒΖ

Η εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης και η επανεγκατάσταση της τευτλοκαλλιέργειας μεσω της δικαστικής οδού.  Προϊκάκης: Ξέχασαν όλοι το εργοστάσιο Ορεστιάδας

Την επαναλειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και την επανεγκατάσταση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα διεκδικούν οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν το Σάββατο (02/03) στο Πλατύ Ημαθίας. Αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο γενικός γραμματέας της πρώην ομάδας τευτλοπαραγωγών Έβρου, Πρόδρομος Προϊκάκης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου. Απαίτηση των τευτλοπαραγωγών είναι να λογοδοτήσουν η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία πέρασαν τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ το 2019, για τη μη υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης που είχε συμφωνηθεί και προβλέπονταν και από τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό και τη δικαστική απόφαση, «ήταν υποχρέωση της ΕΒΖ και της Τράπεζας Πειραιώς να εξυγιάνουν κάποια εργοστάσια και να εγκατασταθεί ξανά η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα, με 60.000 στρέμματα το 2022, με 80.000 στρέμματα το 2023 και με πρόβλεψη αυξανόμενη για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Προϊκάκης.

«Αυτό δεν έγινε, η τελευταία ημερομηνία που είχε οριστεί για την υλοποίηση του σχεδίου έχει εκπνεύσει και εμείς απαιτούμε να μας πουν τι σκοπό έχουν», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως «δεν νοείται να υπάρχει δικαστική απόφαση που λέει ότι η καλλιέργεια θα εγκατασταθεί ξανά στην Ελλάδα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αδιαφορεί και να αρμενίζει στραβά».

Συμπλήρωσε επίσης πως η χώρα μας χρειάζεται για τις ανάγκες της 360.000 τόνους ζάχαρη, την οποία εισάγει και η οποία «είναι και αμφιβόλου ποιότητας», όπως είπε. Καταλήγοντας, τόνισε πως «είναι θέμα κεντρικής πολιτικής βούλησης να παράξει ξανά ζάχαρη η Ελλάδα», σημείωσε ότι «εάν η βούληση αυτή υπάρξει το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί πλέον μόνον στα εργοστάσια Ορεστιάδας και Σερρών, καθώς το εργοστάσιο του Πλατέος έχει λεηλατηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι οι τευτλοπαραγωγοί του Έβρου είχαν παραδώσει τελευταία φορά την παραγωγή τους στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας το 2018, ενώ η τελευταία παραγωγή, του 2019, είχε πεταχτεί. Τα τελευταία χρόνια είχαν απομείνει στον νομό περίπου 150 τευτλοπαραγωγοί και 450 ήταν σε όλη τη χώρα, όταν κατά την περίοδο ακμής της ΕΒΖ, ο αριθμός τους μόνο στον Έβρο ήταν πάνω από 6.000.

«Με πικρία το λέω, δυστυχώς το πόσο σημαντικό ήταν το εργοστάσιο για την περιοχή της Ορεστιάδας, που έφτασε χρονιά να κατεργάζεται τεύτλα από 110.000 στρέμματα καλλιέργειας, το ξέχασαν όλοι- από τους ίδιους τους παραγωγούς και τους θεσμικούς, μέχρι τους συνεργαζόμενους επαγγελματίες και συνολικά την τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Προϊκάκης, χωρίς να αποφύγει και την παρατήρηση ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν επισκεφθεί την Ορεστιάδα τρεις υπουργοί και υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, και καμία απολύτως αναφορά δεν έγινε στο κλειστό εργοστάσιο ζάχαρης». 

Η συνάντηση των τευτλοπαραγωγών

Σε συνάντησή τους  στο Πλατύ Ημαθίας, περισσότεροι από 80 τευτλοπαραγωγοί από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών, Θεσσαλίας, Ροδόπης και Έβρου, αφού ενημερώθηκαν από νομικό σχετικά με τα περιθώρια ενεργειών που έχουν, όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, αποφασίσανε να προχωρήσουν με δικά τους έξοδα «στην κατάθεση αγωγής κατά των διοικήσεων της ΕΒΖ από το 2016, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης του 2020 με βάση την οποία θα υλοποιούνταν εντός τριετίας το σχέδιο εξυγίανσης της βιομηχανίας το οποίο είχε εκπονήσει η Τράπεζα Πειραιώς και την έξοδο της εταιρείας από το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι τευτλοπαραγωγοί θα συστήσουν ολιγομελή συντονιστική επιτροπή που θα «τρέχει» τα προαναφερόμενα θέματα και θα ενημερώνει το σύνολο των παραγωγών.

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, αφορούσε μεταξύ άλλων τη διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας και τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας της βιομηχανίας. «Με βάση την απόφαση για την εξυγίανση της βιομηχανίας, το 2022 θα έπρεπε να έχουν σπαρθεί πανελλαδικά 60.000 στρέμματα με τεύτλα και το 2023 τουλάχιστον 80.000 στρέμματα και δεν υπάρχει τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «οι ευθύνες που υπάρχουν για τον μαρασμό και την απαξία της ΕΒΖ ΑΕ, θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν».

 ΕΡΤ Ορεστ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του