room-to-grow-bnner

Με μάσκες, αποστάσεις και αισιοδοξία η έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Αλεξανδρούπολη

Μηνύματα και ευχές για ένα σχολικό έτος πολύ διαφορετικό από τα άλλα

Της Κικής Ηπειρώτου

Μία πρωτόγνωρη σχολική χρονιά ξεκίνησε χθες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας. Στην Αλεξανδρούπολη, το πρώτο κουδούνι ήχησε λίγο μετά τις 8 το πρωί, με τους μαθητές κάθε ηλικίας να προσέρχονται στις τάξεις τους ανά ομάδες και με μάσκες, υπό τις οδηγίες των εκπαιδευτικών. Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε στα περισσότερα σχολεία μετά τις 11, λόγω της εορτής του τιμίου Σταυρού.

Στα Γυμνάσια της Αλεξανδρούπολης, οι περισσότεροι μαθητές έμειναν μέσα στις αίθουσες και στο προαύλιο, μπροστά από το 3ο Γυμνάσιο, παρακολούθησαν τον αγιασμό μόνο μικρές αντιπροσωπείες μαθητών από το 1ο, το 3ο, το 4ο και το νεοσύστατο 6ο γυμνάσιο, που θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε χώρους των άλλων σχολείων, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο οποίος, στο μήνυμά του προς τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, σχολιάζοντας τον μικρό αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν στον αγιασμό φέτος, είπε: «Αν με ρωτήσετε, προτιμάς έτσι ή όταν ήταν όλα τα παιδιά και μερικά στο τέλος δεν άκουγαν τίποτα;  Θα πω, προτιμώ να είναι όλα τα παιδιά, κι ας μην ακούνε τίποτα… Αλλά, έτσι πρέπει να γίνει φέτος».

Ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε ακόμη σε μία παλαιότερη είδηση για την σοβαρή περιπέτεια υγείας ενός μαθητή, ο οποίος είχε χάσει τα μαλλιά του από τις θεραπείες και οι συμμαθητές του, για να του συμπαρασταθούν, ξύρισαν τα κεφάλια τους.

«Κάτι τέτοιο κάνουμε κι εμείς. Μπορεί κάποιο από τα παιδιά να έχει ένα σοβαρό νόσημα, ή να έχει σπίτι κάποιον ηλικιωμένο με πολύ εύθραυστη υγεία. Δεν θέλουμε λοιπόν, όπως λένε οι γονείς, ότι ‘το παιδί έφερε την ίωση από το σχολείο στο σπίτι’, να έχει κανείς τέτοιο βάρος στην ψυχή του, ότι έκανε κακό σε συνάνθρωπο. Πρέπει όλοι μαζί να σηκώσουμε το βάρος», ενώ ευχήθηκε, για την τόσο διαφορετική αυτή χρονιά, να τη χαρούν τα παιδιά, να πάρουν από τους καθηγητές ό,τι καλύτερο έχουν να τους δώσουν και φέτος, όπως άλλωστε κάνουν πάντα.

«Κι εσείς να βάλετε τα δυνατά σας, και να μην απογοητευτεί κανένα παιδί φέτος. Όλα θα έρθουν όμορφα, αρκεί να προσπαθήσετε με το πείσμα και τον ιδρώτα σας».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γιάννης Μπόγδης, απευθυνόμενος και ως πατέρας στα παιδιά, όπως είπε, «προσαρμοζόμαστε στις δυσκολίες,  προχωράμε μπροστά και αισιοδοξούμε, χωρίς καθόλου να επαναπαυόμαστε». Ο Δήμος, σημείωσε, πως κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις του προς τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. «Τα έχουμε καταφέρει και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά… Ελπίζουμε σύντομα να επανέλθουμε στην κανονικότητα, στο Δήμο, στη χώρα και σε όλο τον κόσμο και να πορευθούμε με αισιοδοξία στο μέλλον».

Εκπροσωπώντας τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, η ειδική σύμβουλός του Κυριακή Γιαλαμά, υπογράμμισε τη σημασία τήρησης των μέτρων προστασίας, ώστε να νικήσουμε τον κορωνοϊό και να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τις μάσκες και τους αυστηρούς κανόνες που, για την ώρα, είναι άκρως απαραίτητοι.

«Η Περιφέρεια είναι πάντα αρωγός σε ό,τι μπορεί και σε ό,τι χρειάζεται και είναι δίπλα σας σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια… Βιώνετε ίσως την πιο όμορφη ηλικία της ζωής σας, οπότε, ακόμη κι έτσι, δημιουργήστε φιλίες δυνατές, που θα σας συντροφεύουν στη ζωή σας».

Η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου Ελένη Πλακωτή, εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι η τοποθέτησή της σε αυτή τη θέση συνέπεσε με τη δημιουργία του 6ου γυμνασίου κι του 4ου ΕΠΑΛ στην πόλη μας, τα οποία, μέχρι να ολοκληρωθούν τα κτίρια στο ΚΕΓΕ θα λειτουργήσουν σε άλλα σχολεία της πόλης.

«Ήταν χαρά μου  να συνεργαστώ τόσο με το Δήμο όσο και με τους διευθυντές του 3ου, 4ου και 1ου γυμνασίου, αλλά και με τη νέα διευθύντρια του 6ου γυμνασίου. Η επαγγελματικότητά τους είναι άψογη και κάναμε το καλύτερο δυνατό για να είμαστε  έτοιμοι και  να μπορέσουμε, προσωρινά, να μοιραζόμαστε τον ίδιο προαύλιο χώρο».

Η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης έκανε λόγο για μία «λίγο δύσκολη συγκατοίκηση» με τους μαθητές του 6ου γυμνασίου, τόνισε όμως ότι υπάρχει άριστη συνεργασία και ενότητα για το καλύτερο αποτέλεσμα και κυρίως, για ένα ασφαλές σχολείο για όλα τα παιδιά. Επισήμανε πως «οι δυσκολίες περισσεύουν, καθώς έχουμε πολλά να διαχειριστούμε, έχουμε όμως την πολύ σημαντική βοήθεια όλων. Να πούμε στους μαθητές του 6ου Γυμνασίου ότι αυτό το σχολείο είναι και δικό τους σχολείο και να ζητήσουμε από όλους να φορούν τις μάσκες τους, να τηρούν τις αποστάσεις και να έχουν καθαρά τα χέρια τους και μακριά από το πρόσωπο».

 

Προβλήματα και ανησυχία

«Ο κορωνοϊός έβγαλε στην επιφάνεια τα συσσωρευμένα προβλήματα, που µε διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων ταλανίζουν την εκπαίδευση», ανέφερε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου «Γεώργιος Βιζυηνός», τονίζοντας πως με τις παρούσες συνθήκες και με τις ανεπάρκειες σε εκπαιδευτικό δυναμικό, προσωπικό καθαριότητας και ελλείψεις σε εξοπλισμό, «διαμορφώνεται ένα άκρως επικίνδυνο υπόβαθρο για την υγεία των μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών», όπως συγκεκριμένα υποστήριξε η κα. Κάλτσου. Ανησυχία για τις συνθήκες με τις οποίες ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά εξέφρασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου, Γιάννης Ταταρίδης, επισημαίνοντας το κτιριακό ζήτημα και τις ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας. Ζήτησε, μάλιστα να παραδοθούν για άμεση λειτουργία οι δύο σχολικές στέγες της περιοχής του ΚΕΓΕ στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να αποσυμφορηθούν τα άλλα σχολεία της πόλης και να είναι δυνατή η δημιουργία μικρότερων τμημάτων.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο