Λαμπρός και μεγαλοπρεπής ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στην «Παναγία Κοσμοσώτειρα» στις Φέρες»

Έκπληξη δήλωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος για το πλήθος πιστού κόσμου που έλαβε μέρος στις εορταστικές, θρησκευτικές εκδηλώσεις παρά την πανδημία!

Ρεπορτάζ: Όλγα Τατσίδου

Με λαμπρότητα και περισσή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε το προηγούμενο Σάββατο, 14 Αυγούστου, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στον Ιστορικό Ιερό Ναό της «Παναγίας Κοσμοσώτειρας» στις Φέρες με αφορμή στις 15 Αυγούστου σύμφωνα με το Ορθόδοξο Χριστιανικό εορτολόγιο την εορτή της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου».

Το παρόν στη σεπτή θρησκευτική εκδήλωση έδωσαν οι Βουλευτές του νομού Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης και κ. Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς τομέα και Φερών, κ. Δημήτρης Κολγιώνης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Εθελοντισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Φιλοζωίας, κ. Θεόδωρος Βουρδόλης, ο Διοικητής 12ης Μεραρχίας Πεζικού κ. Σταύρος Παπασταθόπουλος, ο Διοικητής της 31 Μ/Κ Ταξιαρχίας, κ. Δημήτριος Παντζιώκας, καθώς και πλήθος πιστού κόσμου.

Την ακολουθία του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού τέλεσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος συνοδεία αρχιμανδριτών και ιερέων του τόπου επί περίοπτης θέσης εξέδρας που είχε τοποθετηθεί στον εξωτερικό προαύλιο χώρο του ναού. Μετά και το πέρας της αρτοκλασίας και λίγο πριν την απόλυση της τελετής, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, κ. Άνθιμος, απηύθυνε στο παρευρισκόμενο πλήθος πιστών κι επισήμων θρησκευτικό λόγο προς τιμή της ημέρας. Ξεκινώντας με έναν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε επίκαιρο σχολιασμό, αναφέρθηκε με αριθμητικά στοιχεία τόσο στις δολοφονίες γυναικών που σημειώθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όσο και στην σκληρή ενδοοικογενειακή βία που έχει πάρει ανησυχητικές κι επικίνδυνες, πλέον, διαστάσεις. Για τον ίδιο εκείνο που πρέπει σοβαρά να απασχολήσει τον καθένα και όλους μας είναι τόσο το πώς μια κοινωνία έφτασε να φέρεται απάνθρωπα στις γυναίκες, όσο και το πώς μεγαλώνουν τα Ελληνόπουλα μέσα σε αυτήν. Πρωτεύων υπογράμμισε πρέπει να είναι ο ρόλος της Παιδείας, η οποία μέσα από μια αναθεώρησή της θα είναι ικανή να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Στη συνέχεια κάνοντας μνεία στο Ευαγγέλιο του Χριστού, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, επεσήμανε το γεγονός ότι ο ίδιος ο Χριστός ανυψώνει το πρόσωπο της γυναίκας φέρνοντας παράδειγμα την συνομιλία που είχε με μια μισητή για την εποχή του προέλευση μιας Σαμαρείτισσας, καλώντας κι εμείς κατ’ ουσία να κάνουμε το ίδιο. Μετά από μια εκτενή ιστορική αναφορά στο πρόσωπο του κτήτορα του ναού της Κοσμοσώτειρας, Ισαάκιου Κομνηνού, ο οποίος έτρεφε μεγάλη λατρεία στην Παναγία, όπου και η αφιέρωση του ναού, ο λόγος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως ολοκληρώθηκε με την ευχή η Παναγία να καθοδηγεί και να σκεπάζει με την προστασία της όλον τον κόσμο.

Τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό ακολούθησε στον ίδιο θρησκευτικό χώρο στις 9:30 ο Πανηγυρικός Όρθρος και η βραδινή Θεία Λειτουργία, ενώ τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, λόγω πανδημίας, οι πιστοί, αρκετοί έως πολλοί στον αριθμό τους, όπως χαρακτηριστικά με έκπληξη, αλλά και χαρά επεσήμανε στο τέλος του λόγου του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, μπόρεσαν με ασφάλεια να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στην πανηγυρική θρησκευτική εκδήλωση επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η Παναγία Κοσμοσώτειρα αποτελεί ένα από τα, πλέον, γνωστά προς τιμή της γιορτής προσκυνήματα της Θράκης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο