Λαμπρός, αλλά και ιδιαίτερος ο φετινός εορτασμός της Αγίας Μαρίνας Μαΐστρου

Με ασφάλεια και χωρίς συνωστισμό η τέλεση όλων των λατρευτικών ακολουθιών στη μνήμη του εορτασμού της Αγίας.

της Όλγας Τατσίδου

 Με λαμπρότητα τελέστηκε την Παρασκευή 16 Ιουλίου ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στο Μαΐστρο Αλεξανδρουπόλεως με αφορμή στις 17 Ιουλίου την ημέρα μνήμης εορτασμού της Αγίας ενδόξου για την Ορθόδοξη Εκκλησία μεγαλομάρτυρος Μαρίνας.

Το παρόν έδωσαν οι βουλευτές του νομού Έβρου κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος και κ. Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, ο Διοικητής 12ης Μεραρχίας Πεζικού κ. Σταύρος Παπασταθόπουλος, η Αντιδήμαρχος ΤραÏανουπόλεως Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Ελένη Ιντζεπελίδου, ο Πρόεδρος Κοινότητας Μαΐστρου κ. Γιάννης ΝαÏτίδης, καθώς και πλήθος πιστού κόσμου.

Στις ακολουθίες που έλαβαν χώρα την παραμονή της πανηγύρεως της εορτής της Αγίας Μαρίνας, αλλά κι ανήμερα της εορτής της στον ομώνυμο ναό της στο Μαΐστρο Αλεξανδρουπόλεως επίσημος καλεσμένος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πατάρων, κ. Αθηναγόρας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καναδά. Πρόκειται για τον προ ενός έτους χειροτονηθέντα Βοηθό Επισκόπου στην Αρχιεπισκοπή Καναδά κοντά στον προεξέχων της Αρχιεπισκοπής κ. Σωτήριο.

Μετά το πέρας του Μέγα Αρχιερατικού Εσπερινού και της Αρτοκλασίας το λόγο πήρε ο Πρωτοσύγκελος Αλεξανδρουπόλεως, κ. Ειρηναίος Λαφτσής ο οποίος, αφού καλωσόρισε κι ευχαρίστησε τον επίσημο καλεσμένο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης για την παρουσία του στις εν λόγω λατρευτικές  ακολουθίες, του παραχώρησε το λόγο προκειμένου να δώσει το δικό του θεολογικό μήνυμα προς τιμή της σεπτής γιορτής.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Αθηναγόρας, αφού με σύντομο τρόπο αναφέρθηκε στη ζωή της Αγίας, έθεσε προς το παρευρισκόμενο πλήθος των πιστών την προσωπική του απορία για το εάν ανάμεσά του υπάρχει κάποιος ή κάποια έφηβη 15-16 χρόνων ηλικία στην οποία η Αγία υπέστη το προσωπικό της μαρτύριο για την αγάπη της προς τον Χριστό. Ενδεικτικά ρώτησε εάν υπάρχει κάποιος που μίλησε για την Αγία Μαρίνα σε έναν δικό του γνωστό ή συγγενή στο βαθμό έφηβο! Έτσι, κατέληξε να τονίσει στον   λόγο του την ανάγκη που υπάρχει, ώστε η χριστιανική οικογένεια να θεωρεί ύψιστο και πρωταρχικό καθήκον της να διδάσκει την εν Χριστώ ζωή στα παιδιά της μέσα από το παράδειγμα των Αγίων, όταν ακόμα αυτά είναι μικρά. Άλλωστε αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Αγίας Μαρίνας την ανατροφή της οποίας είχε αναλάβει η χριστιανή στο θρήσκευμα παραμάνα της. Σκοπός υπογράμμισε δεν είναι μόνο η προσωπική σωτηρία του καθενός, αλλά μια ζωή θυσίας προς τον συνάνθρωπο στον οποίο θα μεταφερθεί ο λόγος του Θεού ως σπορά. Κλείνοντας έκανε λόγο για την προσωπική ευθύνη που φέρει ο κάθε χριστιανός, όπως η Αγία Μαρίνα που θυσίασε τα πάντα στη ζωή της για την αγάπη της στο Χριστό.

Τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό ακολούθησε στις 9:30 ο Πανηγυρικός Όρθρος και η βραδινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ το πρωί του Σαββάτου, 17 Ιουλίου, ανήμερα της γιορτής ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με παρουσία πλήθους πιστών.

Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω των ειδικών συνθηκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας οι πιστοί που προσήλθαν στο ναό της Αγίας Μαρίνας στον Μαΐστρο μπόρεσαν με ασφάλεια και χωρίς συνωστισμό να προσκυνήσουν τμήμα λειψάνου (ένα δάκτυλο του χεριού της), καθώς και την θαυματουργή εικόνα της τιμώντας την ιερά μνήμη της καθ’ όλη τη διάρκεια των λατρευτικών ακολουθιών που είχαν προγραμματιστεί για την παραμονή και την ημέρα του εορτασμού στη μνήμη της.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο