Καστανιές: Στην εκκλησία η πηγή της έξαρσης που οδήγησε στο “κόκκινο”

Δημοσίευμα του iatronet κατέγραψε καταγγελίες κατά του ιερέα, ότι λειτουργούσε κανονικά παρόλο που ο ίδιος είχε συμπτώματα

Δύο υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου Ορεστιάδας με το απορριμματοφόρο εισήλθαν το πρωί της Δευτέρας στην “απαγορευμένη” ζώνη των Καστανιών φορώντας ολόσωμες λευκές χειρουργικές στολές, μάσκες, γάντια και ποδονάρια, προκειμένου να κάνουν την αποκομιδή των απορριμμάτων. Μόνο αυτοί, καθώς και ελάχιστα οχήματα τροφοδοσίας έχουν εισέλθει στο ακριτικό χωριό από τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν αυτό τέθηκε σε κατάσταση σοβαρού κινδύνου Δημόσιας Υγείας (βαθύ κόκκινο) με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

“Η αστυνομία έχει αποκλείσει και τις τρεις εισόδους και δεν περνάει μύγα. Ούτε καν οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί που διαμένουν στις Καστανιές δεν μπορούν να βγουν για να πάνε στις υπηρεσίες και στις μονάδες τους”, είπε χαρακτηριστικά στο iatronet ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστανεών, Σταύρος Τζιαμαλίδης. Ερημιά επικρατεί και στους δρόμους του χωριού, καθώς είναι κλειστά όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά που πωλούν τρόφιμα, ενώ ελάχιστοι κυκλοφορούν χωρίς σημαντικό λόγο.

Η κοινότητα των 700 μόνιμων κατοίκων, που βρίσκεται λίγες δεκάδες μέτρα από τον ομώνυμο μεθοριακό σταθμό και τα ελληνοτουρκικά σύνορα, έζησε μια δοκιμασία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και την επόμενη, καθώς είδε τουλάχιστον 40 ανθρώπους να νοσούν από κορωνοϊό, αρκετούς να νοσηλεύονται και τέσσερις εξ αυτών να διασωληνώνονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Κάτοικοι του χωριού δείχνουν ως υπεύθυνο τον εφημέριο της τοπικής εκκλησίας, ο οποίος όπως υποστηρίζουν, όχι μόνο είναι αρνητής του κορωνοϊού και των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης, αλλά δεν πτοήθηκε ούτε όταν νόσησε ο ίδιος. “Επί δύο μέρες, είχε συμπτώματα και λειτουργούσε κανονικά, ενώ ζητούσε από τους πιστούς να βγάζουν τις μάσκες όταν φιλούν τις εικόνες”, είπε στο iatronet ένας από τους κατοίκους που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του. Τελικά, νόσησε ο ίδιος, οι δύο ιεροψάλτες και βοηθητικό προσωπικό. Τη λειτουργία της Ανάστασης την τέλεσε άλλος ιερέας, που στάλθηκε από τη Μητρόπολη, καθώς ο εφημέριος των Καστανιών νοσηλευόταν.

Ο πρόεδρος, εκπροσωπώντας όλους τους κατοίκους του χωριού, δεν θέλει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα παραπάνω, δείχνοντας τον υπεύθυνο. Αρκείται να πει πως κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. “Δεν ξέρω αν φταίει η εκκλησία ή κάποιος άλλος. Ξέρω πως ο κορωνοϊός βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση στο χωριό μας και πως τώρα που όλοι ανοίγουν εμείς είμαστε κλειστοί. Οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν, ειδικά στην περίπτωση που έχουμε κάποια απώλεια, κάτι που φυσικά όλοι απευχόμαστε” και πρόσθεσε:

“Πρέπει όλοι να προσέχουμε. Δεν παίζουμε με αυτά. Όποια κι αν ήταν η πηγή της μόλυνσης, μετά είχαμε το φαινόμενο να κρατιούνται μυστικά τα κρούσματα για τον φόβο στιγματισμού. Κάποιοι που αντιλαμβάνονται τα πράγματα διαφορετικά συνέχιζαν να κινούνται στο χωριό, με αποτέλεσμα να κολλήσουν κι άλλοι”. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρούσματα έχουν μειωθεί τις τελευταίες μέρες, ενώ οι τρεις από τους τέσσερις που χρειάστηκε να διασωληνωθούν έχουν βγει από τη ΜΕΘ.

iatronet.gr – Βασίλης Ιγνατιάδης 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο