“ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΥΡΑΝΑΚΗ!”
Στο πλαίσιο της χθεσινής (11/3) συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα την κτηματογράφηση, ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, επανέφερε το ζήτημα του ιδιοκτησιακού που απασχολεί το νησί της Σαμοθράκης, καθώς και την επίλυση του ζητήματος της “φίμωσης” των ρ/σ του Ν.Έβρου!
Ειδικότερα, έδωσε τα εύσημα στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κων/νο Κυρανάκη, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της Κτηματογράφησης!
Επανέφερε το μείζον ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Νήσου Σαμοθράκης, το οποίο είναι σύνθετο & χρήζει οριστικής επίλυσης, ανακουφίζοντας τους ακρίτες κατοίκους της περιοχής!
Στην ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του περασμένου έτους όπου αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα της οριστικής επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την αναγνώριση της νήσου ως μη δορυάλωτης περιοχής της χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη, τις ιστορικές ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τη νήσο, υπογράμμισε ότι πρέπει με νομοθετική πρόβλεψη και η Σαμοθράκη να συμπεριληφθεί στις εξαιρέσεις του Ν.998/1979, όπως ισχύει για άλλες περιοχές της Χώρας
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ανέδειξε & τη φίμωση των ραδιοφωνικών σταθμών, εδώ και δέκα χρόνια σχεδόν, από τις γειτονικές χώρες, το οποίο και επιλύθηκε από τον Υφυπουργό με αποτελεσματικό τρόπο!
Ακολουθεί αναλυτικά η Τοποθέτηση Δημοσχάκη:
“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συνεδρίαση θέτει στο επίκεντρο ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα αυτό της κτηματογράφησης η οποία δύναται να καταστεί μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης στη χώρα.
Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ, σε εσάς, αλλά και στους συνεργάτες σας αξίζουν τα εύσημα, καθώς μέσα από ένα μεταρρυθμιστικό πλέγμα νομοθετημάτων έχει επιτευχθεί μία ιστορική μετάβαση από την γραφειοκρατία και τις χρονοβόρες διαδικασίες σε ένα σύγχρονο λειτουργικό ψηφιακό κτηματολόγιο, καθώς έχει καταργηθεί μεγάλος αριθμός Υποθηκοφυλακείων πανελλαδικά, καθιστώντας σαφές ότι η χώρα εκσυγχρονίζεται εξασφαλίζοντας για τους πολίτες ποιοτικότερες υπηρεσίες με μεγαλύτερη ταχύτητα και περισσότερη ασφάλεια.
Μετά από δεκαετίες, λοιπόν, εξασφαλίζεται ένα αποτελεσματικό, εύρυθμο, ψηφιακό και ενιαίο σύστημα Κτηματολογίου. Μάλιστα το ποσοστό κτηματογράφησης έχει αυξηθεί σε 60% με στόχο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να ολοκληρωθεί στο σύνολο, η δε χρήση της νέας εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης για την υποβοήθηση της διεκπεραίωσης εκκρεμών πράξεων του Κτηματολογίου είναι καινοτόμος και πρωτοποριακή.
Η εδώ παρουσία σας αποτελεί ευκαιρία να επαναφέρω και να αναδείξω το μείζον ζήτημα που αφορά τους ακρίτες κατοίκους της ιστορικής Σαμοθράκης, αυτό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος το οποίο είναι πολυσύνθετο και χρήζει οριστικής επίλυσης.
Το πρόσημο, και σας ευχαριστώ γι’ αυτό, της ευρείας σύσκεψης που είχαμε πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο του περασμένου έτους στο γραφείο σας, ήταν ελπιδοφόρο, θετικό για το νησί και πάρα πολύ γρήγορο.
Είμαστε υποχρεωμένοι, είμαστε κατενθουσιασμένοι και σας ευχαριστούμε, όχι μόνον από μένα, από όλους τους παριστάμενους και από όλες τις πλευρές, καθώς αποφασίστηκε με ομοφωνία η αναγκαιότητα της οριστικής επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την αναγνώριση της νήσου ως μη δοριάλωτης περιοχές της χώρας.
Η Σαμοθράκη χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες γεωγραφικές και ιστορικές ιδιαιτερότητες που διαμόρφωσαν το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι υφιστάμενοι τίτλοι ιδιοκτησίας ανάγονται σε εποχές προγενέστερες της οθωμανικής κατοχής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Σαμοθράκη δεν κατακτήθηκε ένοπλος, υπήρξε δηλαδή, μη δοριάλωτη και περιήλθε στην εξουσία του σουλτάνου μέσω συνθηκολόγησης.
Επομένως, αφενός, οι κάτοικοι του νησιού δεν αποξενώθηκαν των δικαιωμάτων τους επί των περιουσιών τους, αφετέρου, το Ελληνικό Δημόσιο δεν δύναται να στηρίξει δικαίωμα κυριότητας βασιζόμενο στη διαδοχή του οθωμανικού δημοσίου.
Σύμφωνα με τον ν.998/1979, άρθρο 62, «σε περίπτωση διαμάχης για εμπράγματο δικαίωμα μεταξύ ιδιώτη και δημοσίου το βάρος της απόδειξης φέρνει ο ιδιώτης».
Παρ όλα αυτά, ο νόμος προέβλεψε λόγω αντίστοιχων περιπτώσεων και ιστορικών ιδιαιτεροτήτων την εξαίρεση περιοχών, όπως η Κρήτη, η Χίος, η Σάμος και η Λέσβος, στις οποίες, ωστόσο, η Σαμοθράκη, δεν συμπεριλήφθηκε, παρά το γεγονός ότι υπάγεται σε παρεμφερές ιστορικό καθεστώς.
Πρέπει, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιστορικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τη νήσο, απαλλάσσοντας τους κατοίκους από το βάρος απόδειξης ύπαρξης εμπράγματος δικαιώματος σε περίπτωση διένεξης των συμφερόντων τους με το Ελληνικό Δημόσιο.
Είμαι αισιόδοξος ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος θα εξασφαλιστεί, όπως, άλλωστε, μου διαβεβαιώσατε και στην προ ημερών συνάντησή μας εδώ μέσα στη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου στο πλαίσιο του επικείμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να προβλεφθεί η ένταξη της Σαμοθράκης στις υφιστάμενες εξαιρέσεις του άρθρου 62 του ν.998/1979, όπως ισχύει για άλλες περιοχές με παρεμφερές και ιστορικά τεκμηριωμένο ειδικό υπόβαθρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα ανακουφιστούν οι άνθρωποί μας, καθώς εκεί που είναι, όπως είπατε, φυλάνε «Θερμοπύλες» και το αναγνωρίζετε και, μάλιστα, και με τον λόγο σας, αλλά και με την υπογραφή σας.
Άλλωστε, δεν θα πρέπει να λησμονούμε, κύριε Πρόεδρε, ότι η Σαμοθράκη με τη Ζουράφα, όπως και το Ορμένιο με το γεωγραφικό τρίγωνο και με τα 17 πονεμένα χωριά, όπως τα υπογραμμίζω, συνιστούν τους φαροδείκτες της ελληνικής επικράτειας στα βόρεια σύνορά μας και εσείς στα νότια σύνορα με τη γενέτειρά σας.
Συνεπώς, εθνικοί και κοινωνικοί λόγοι απαιτούν ιδιαίτερη ευαισθησία και μέριμνα για την περιοχή.
Κύριε Υφυπουργέ, διαμαρτύρονται οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών, γιατί σας ευχαρίστησα μόνο για τη Σαμοθράκη. Θέλω να καταθέσω στην Επιτροπή σας, κύριε Πρόεδρε, ότι μέσα από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο ανέδειξα τη φίμωση κατ’ επανάληψη των ραδιοφωνικών μας σταθμών, εδώ και δέκα χρόνια σχεδόν, από τις γειτονικές χώρες. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ’ το να ταξιδεύει κανείς με το αυτοκίνητό του διασχίζοντας τον νομό Έβρου και εκεί που ακούει τις ειδήσεις από τους ελληνικούς ραδιοσταθμούς, να φιμώνετε και να ακούγεται ο τουρκικός ραδιοσταθμός. Από την ώρα που πήρε την ενημέρωση -που ήταν- από το Προεδρείο της Βουλής, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κύριος Κυρανάκης, σηκώθηκε ο ίδιος και ήρθε και επισκέφθηκε τον Έβρο, έκανε σύσκεψη με όλους τους επικεφαλής που ασχολούνταν με το ραδιόφωνο και το ιδιωτικό και το δημόσιο, βρήκε λύση και έλυσε το πρόβλημα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, διότι μου το ζήτησαν, ήταν εθνικό ζήτημα”.