«Εκρηκτικό» το θέμα της σχολικής στέγης στην Αλεξανδρούπολη

Ανάγκη για νέα δημοτικά σχολεία σε μία πόλη που διαρκώς μεγαλώνει

Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια η έλλειψη σχολικών κτιρίων στην Αλεξανδρούπολη.

Ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μία πόλη που ίσως έχει ξεπεράσει πια τους 80.000  κατοίκους, διαθέτει μόλις 12 δημοτικά σχολεία, όταν, για παράδειγμα, στη Δράμα, με περίπου το μισό πληθυσμό, λειτουργούν 16 δημοτικά σχολεία.

Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή τις προτάσεις της επιτροπής παιδείας για τις μεταβολές σχολικών μονάδων. Σύμφωνα με την εισήγηση της προέδρου Δροσιάς Λαζαρίδου-Μουλατζίδου, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προτείνεται η ίδρυση του 6ου γυμνασίου, του 4ου ΕΠΑΛ και της τρίτης λυκειακής τάξης  του μουσικού σχολείου, ενώ δεν προτείνονται οι συγχωνεύσεις που αιτήθηκε η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας.

Στη συζήτηση μπήκε και το θέμα του 13ου δημοτικού σχολείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει ιδρυθεί, στα χαρτιά και μόνο, από το 2006, ωστόσο δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος.

Στην τοποθέτησή της η κα Κάλτσου, εκπροσωπώντας τον σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξέφρασε την αντίθεση του συλλόγου αναφορικά με τη μη στέγαση του 13ου δημοτικού σχολείου στα νέα κτίρια του ΚΕΓΕ.  Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό, σε εκείνο το σχολικό συγκρότημα προβλέπεται να στεγαστεί το 4ο Γυμνάσιο  και το 2ο ΓΕΛ.

Όπως σημείωσε η κα Κάλτσου, το 13ο δημοτικό πρέπει επιτέλους να βρει μία σχολική στέγη, καθώς είναι απαράδεκτο, όλα αυτά τα χρόνια, στην Αλεξανδρούπολη να λειτουργούν μόνο 12 δημοτικά σχολεία, όταν σε όλη την περιφέρεια ΑΜΘ, σε πόλεις με ανάλογο πληθυσμό, υπάρχουν 17 και 18 δημοτικά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Δράμας, που έχει σχεδόν τους μισούς κατοίκους, αλλά 16 λειτουργούντα δημοτικά σχολεία.  Απηύθυνε έκκληση προς το δημοτικό συμβούλιο να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ανάγκη ίδρυσης νέων σχολικών κτιρίων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία διαμάχη μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, καθώς « ζητάμε από κοινού νέα σχολεία. Παρακαλούμε να ληφθεί σοβαρά υπόψη το αίτημά μας, καθώς κρίνεται το μέλλον των παιδιών μας… Είναι ένα κομμάτι στο οποίο πάσχει η πόλη και για δεκαετίες αποτελεί μεγάλο πλήγμα και μεγάλη πληγή».

Αναφορικά με τη δευτεροβάθμια, ο Διευθυντής Στέργιος Αποστολακούδης τόνισε πως  είναι αναγκαιότητα η άμεση λήψη απόφασης για ίδρυση του 6ου Γυμνασίου, προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να εγκρίνει, στην παρούσα φάση, τη δημιουργία του και στη συνέχεια να βρεθεί από το δήμο ο κατάλληλος χώρος για τη στέγασή του.  Με την ίδια λογική, κρίσιμη ήταν και η έγκριση  ίδρυσης του 4ου ΕΠΑΛ, αφού τα υπάρχοντα ΕΠΑΛ δεν μπορούν να στεγάσουν πλέον τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μαθητών.

Ρεπορτάζ: Κική Ηπειρώτου

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο