“Άκυρο” από Βορίδη για αποζημιώσεις στους βαμβακοκαλλιεργητές της Θράκης

Απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ

Κάθε ενδεχόμενο αποζημίωσης των βαμβακοπαραγωγών για τη μείωση των αποδόσεών τους στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης το 2019 απέκλεισε ο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, με θέμα: «Αποκατάσταση αδικιών για αποζημιώσεις από την Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) καπνοπαραγωγών – βαμβακοπαραγωγών – σιτοπαραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, που επλήγησαν από ασθένειες το 2018».

Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τα λόγια του κ. Βορίδη ότι «η μείωση της παραγωγής στις βαμβακοκαλλιέργειες δεν ήταν αποτέλεσμα μίας δυσμενούς καιρικής συνθήκης αλλά συνδυασμός πολλών και δεν υπήρξε επιστημονική τεκμηρίωση από την οποία να αποδεικνύεται η άμεση αιτιώδης σχέση μεταξύ δυσμενούς κλιματικού φαινομένου και ζημίας. Άρα οι ζημίες στις βαμβακοκαλλιέργειες είναι μη επιλέξιμες».

Συμφωνία με τιμή 370 ευρώ/στρέμμα για τον ηλίανθο

Με ελάχιστη (ανοιχτή) τιμή τα 370 ευρώ/τόνο ξεκινά, μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», η σύναψη συμβάσεων με τους παραγωγούς ηλίανθου, που θα παραδώσουν την παραγωγή του 2020 σε συγκεκριμένη εταιρεία με την οποία ήρθε σε συμφωνία η «Ένωση».

Η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 20 ευρώ/τόνο σε σχέση με προηγούμενα έτη, και, σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού, «αποτελεί επιτυχία σε πανελλήνια κλίμακα και διαμορφώνει πανελλαδικά την τιμή για τον ενεργειακό ηλίανθο». Σημειώνεται ότι στους αγρότες που θα συνεργαστούν με την «Ένωση», θα παρέχεται, επιπλέον, πίστωση για τους σπόρους, τα φάρμακα και τα λιπάσματα, τα οποία θα προμηθευτούν για την καλλιέργεια των στρεμμάτων που θα δηλώσουν.

Agro24.gr – ΕΡΤ Ορεστιάδας

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο