Έντονη διαμαρτυρία εκφράζουν οι αγρότες της Αλεξανδρούπολης σχετικά με την απόφαση απαγόρευσης διακίνησης ζωοτροφών, καταγγέλλοντας τις οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που αυτή επιφέρει. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει λόγο για “παράλογη” απόφαση που πλήττει άμεσα τους παραγωγούς της περιοχής.
«Υπάρχει κόσμος ο οποίος δεν έχει χρήματα για να βιοποριστεί. Λόγω της αναγκαστικής καραντίνας εξαιτίας των μέτρων της ευλογιάς των αιγοπροβάτων ο κόσμος δεν μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα του» είπε στο Agrocapital το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής.
Αγανάκτηση από τους αγρότες
Οι αγρότες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν, “για πολλοστή φορά” καλούνται να επωμιστούν το κόστος μιας κρίσης για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη. Η επιβολή μέτρων γενικής καραντίνας στις ζωοτροφές και τα δέματα μηδικής είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μεγάλες ποσότητες τριφυλλιού, στερώντας τους παραγωγούς από πολύτιμα έσοδα.
Παράλληλα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης χαρακτηρίζει τα μέτρα περιορισμού “αναποτελεσματικά”, σημειώνοντας πως προκαλούν τεράστια προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και οικονομία της περιοχής. Ειδικότερα, θέτουν το ερώτημα γιατί δέματα μηδικής που συλλέχθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2024 –και είχαν αποθηκευτεί πριν την εμφάνιση της νόσου– τίθενται σε καραντίνα, παρότι η επιστημονική έρευνα δείχνει πως ο ιός της ευλογιάς των προβάτων δεν επιβιώνει στο περιβάλλον για τόσο μεγάλο διάστημα.
Οι αγρότες ζητούν από την Πολιτεία ξεκάθαρες απαντήσεις για το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση των δεμάτων τριφυλλιού, επισημαίνοντας πως από τον Απρίλιο ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος. Παράλληλα, θέτουν το ζήτημα της αποζημίωσης των παραγωγών, υπογραμμίζοντας ότι “αν η ελεύθερη διακίνηση δεν εγκριθεί, το κράτος οφείλει να προχωρήσει σε πλήρη αποζημίωση των αποθηκευμένων ποσοτήτων”.
Στην τελευταία σύσκεψη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Διονύση Σταμενίτη, οι παραγωγοί κατέθεσαν προτάσεις για τη διαχείριση της κατάστασης. Μεταξύ αυτών, πρότειναν τη σύσταση επιτροπής από γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), καθώς και εκπροσώπους των αγροτών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκτίμηση και ζύγισμα των προς αποζημίωση ποσοτήτων.
agrocapital.gr