efhmerida1

Εξαιρετική χρονιά για τη «χρυσή κεφαλή» του Εβρου

Το μοναδικό πεπόνι του Τυχερού και του Πέπλου δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο  

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ

Μια καλή χρονιά αναμένεται φέτος για το περίφημο χειμωνιάτικο πεπόνι του Τυχερού Εβρου, τη γνωστή και «χρυσή κεφαλή», τον μοναδικό καρπό που καλλιεργείται στις εσχατιές της χώρας μας και, λόγω της φυσικής του ιδιότητας να συντηρείται με φυσικό τρόπο ως τον χειμώνα, φαίνεται ότι θα αρχίσει να συγκομίζεται ομαλά το επόμενο διάστημα.

«Δεν είχαμε πολλές βροχές την κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξης του καρπού, γεγονός το οποίο δεν ευνόησε την ανάπτυξη του τετράνυχου, που είναι ο βασικός εχθρός του πεπονιού μας» αναφέρει στον «Ε.Α.» ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Θεογένης», γεωπόνος Σπύρος Δεδόγλου.

Οι καλλιεργητές του πεπονιού, που ως επί το πλείστον βρίσκονται στο Τυχερό -ενώ υπάρχουν και ορισμένοι στο γειτονικό Πέπλο-, μπορεί να μην έχουν μεγάλη δυναμική στην καλλιέργεια, αφού τα στρέμματα όπου μπαίνει το συγκεκριμένο πεπόνι είναι λίγα, όμως μπορούν να υπερηφανεύονται ότι καλλιεργούν έναν εξαιρετικά εύγεστο και μοναδικό καρπό.

«Η ποιότητα είναι δεδομένη όλα αυτά τα χρόνια, και όλοι όσοι το βάζουν στα χωράφια τους έχουν επίγνωση του τι κάνουν και του πώς θα το κάνουν. Εχουμε έναν μοναδικό θησαυρό στα χέρια μας, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διατηρήσουμε αυτά τα υψηλά στάνταρ» λέει ο κ. Δεδόγλου.

Μάλιστα, εκτός της «χρυσής κεφαλής», εξαιρετικά είναι τα πρώτα δείγματα από την καλλιέργεια του λεγόμενου «κρεμαστού» πεπονιού, που, σύμφωνα με τον κ. Δεδόγλου, είναι ένας συνδυασμός του μαύρου πεπονιού και της «χρυσής κεφαλής».

«Πρόκειται για ένα νέο είδος ουσιαστικά, εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο δείχνει την καλλιεργητική δυναμική μας» σημειώνει ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Θεογένης».

 Προβληματισμός με τις ανεμογεννήτριες

Την ίδια ώρα, έκδηλη είναι η ανησυχία των καλλιεργητών της «χρυσής κεφαλής» στο Τυχερό Εβρου για την πρόθεση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή, κάτι που, όπως είναι λογικό, απειλεί την εύρυθμη καλλιέργεια της σπάνιας ελληνικής ποικιλίας πεπονιού.

Τα μέλη της συνεταιριστικής επιχείρησης ανησυχούν για την καλλιέργεια της σπάνιας ελληνικής ποικιλίας, αφού ο προγραμματισμός αφορά εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών που ξεπερνούν σε ύψος τα 220 μέτρα, δυναμικότητας 3,6 μεγαβάτ καθεμιά.

«Εάν γίνει κάτι τέτοιο -που, όπως φαίνεται, θα γίνει, αφού υπάρχει αδειοδότηση-, μιλάμε για ταφόπλακα της αγροτικής παραγωγής στον τόπο μας» εξηγεί στον «Ε.Α.» ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Θεογένης» Σπύρος Δεδόγλου. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει αφενός σε ερήμωση της περιοχής, αφετέρου στην εγκατάλειψη μιας μοναδικής ποικιλίας πεπονιού. «Δεν μιλάμε για απλές ανεμογεννήτριες – μιλάμε για κανονικά θηρία που, εάν και εφόσον τεθούν σε λειτουργία, θα επηρεάσουν το μικροκλίμα της περιοχής. Τόσο μεγάλες ανεμογεννήτριες προκαλούν τέτοια ξηρότητα όταν λειτουργούν κανονικά, που είναι πρακτικά αδύνατο να συνεχιστεί ομαλά η καλλιέργεια» λέει χαρακτηριστικά.

Με την ευλογία του ποταμού και των εδαφών του

Η καλλιέργεια του πεπονιού «χρυσή κεφαλή» στο Τυχερό Εβρου ξεκινά στα τέλη Απριλίου με την προετοιμασία των χωραφιών και ολοκληρώνεται στις αρχές Οκτωβρίου με τη συγκομιδή. Η ποικιλία αναπαράγεται με σπόρο, ενώ η προετοιμασία του εδάφους περιλαμβάνει όργωμα και σβάρνισμα. Στα χωράφια κοντά στον Εβρο οι καλλιεργητικές εργασίες προσαρμόζονται στις συνθήκες του εδάφους. Η σπορά πραγματοποιείται συνήθως στις αρχές Ιουνίου, όταν η θερμοκρασία είναι κατάλληλη.

Η καλλιέργεια απαιτεί προσεκτικές φροντίδες και χειρωνακτική εργασία, ενώ η φουζαρίωση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ασθένειες και αντιμετωπίζεται μεταξύ άλλων με αμειψισπορά.

Το μικροκλίμα και τα εδάφη της περιοχής, με την παρουσία άμμου, αργίλου και ιλύος του ποταμού Εβρου, συμβάλλουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Η «χρυσή κεφαλή» ξεχωρίζει για το χρυσοκίτρινο χρώμα, το έντονο άρωμα και τη γλυκιά γεύση της, ενώ παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στη συντήρηση μετά τη συγκομιδή.
ellinasagrotis.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης-Βασικός Μέτοχος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr