Με 700 εκ ευρώ ενισχύεται η Ελλάδα για το μεταναστευτικό

“Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης” συμφώνησαν από τις Καστανιές Κ. Μητσοτάκης και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Κοινό μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται και κάλεσμα για διάλογο

Ανταπόκριση από Καστανιές: Κική Ηπειρώτου, Γιώργος Πανταζίδης

Με το ποσό των 700 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 350 θα εκταμιευθούν άμεσα, ενισχύει η ΕΕ την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικου – προσφυγικού.

Επιπλέον, άμεσα θα υπάρξει συνδρομή και από την frontex, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό (ελικόπτερα, σκάφη, οχήματα κτλ).

Αυτά ανακοίνωσε από τις Καστανιές το μεσημέρι της Τρίτης 3/3 η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τον Εβρο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (στον οποίο ανήκε η ιδέα της επίσκεψης) τον  πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και άλλους αξιωματούχους.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέταξαν νωρίς το μεσημέρι με ελικόπτερο Σινούκ κατά μήκος των συνόρων του Έβρου προκειμένου να δουν την κατάσταση που επικρατεί.

Στη συνέχεια προσγειώθηκαν στην Ορεστιάδα και κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών. Εκεί είδαν κατεστραμμένα οχήματα από πέτρες που είχαν πεταχτεί από την άλλη πλευρά καθώς και καπνογόνα τουρκικής προέλευσης που εκτοξεύτηκαν κατά των ελληνικών δυνάμεων.

Επισκέφτηκαν το σημείο που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στο Φυλάκιο όπου έγινε ενημέρωση από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. Προβλήθηκε βίντεο με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πίεση στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, μεθοδεύεται από την Τουρκία.

“Η Τουρκία επίσημος διακινητής μεταναστών”

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς το Πνευματικό Κέντρο των Καστανεών, όπου μίλησαν στα δεκάδες ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Τουρκία, που ενθαρρύνει τη μετακίνηση 10.000 ανθρώπων προς την Ελλαδα και την Ευρώπη απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει. Όπως είπε, είναι μια επίθεση της Τουρκίας με στόχο να επιβάλει τη δική της ατζέντα και να αποπροσανατολίσει από όσα συμβαίνουν στη Συρία.

“Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί” είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να  βοηθήσουν την Τουρκία να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Ακόμη,  χαρακτήρισε την Τουρκία «επίσημο διακινητή» που παραβιάζει κατάφωρα τη συμφωνία με την Ευρώπη και μίλησε για ακόμη μια φορά για «ασύμμετρη απειλή» κατά της χώρας, ενώ υπογράμμισε: «Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει αρκετά προς το παρόν».

 

Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει υποχρέωση να περιφρουρεί τα σύνορά της και η Ευρώπη έχει υποχρέωση να βοηθήσει την Ελλαδα και αυτό θα κάνει, όπως είπε, με γνώμονα την  ασφάλεια της χώρας και όλης της ΕΕ. Εξάλλου, είναι ένα διεθνές πολιτικό ζήτημα, πρώτου μεγέθους κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις, που απέτρεψαν πάνω από 24.000 παράνομες εισόδους σε Εβρο και Αιγαίο, με δεκάδες συλλήψεις και πολλές διασώσεις στη θάλασσα.

Έστειλε και πάλι μήνυμα να μην επιχειρήσει κάνεις να μπει παράνομα στη χώρα, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της αλλά πλέον δε μπορεί να σηκώσει άλλο το πρόβλημα. Επιπλέον, είπε πως όταν αργεί η λύση τόσο πολύ, τότε η αλληλεγγύη μετατρέπεται σε αγανάκτηση.

Μίλησε για απειλή της ασφάλειας, της περιουσίας και της κοινωνικής γαλήνης και επισήμανε πως η Ευρώπη απέτυχε να βρει λυση, επειδή κάποιοι βολεύτηκαν με το να κλείσουν τα μάτια. “Αυτό αλλάζει και η καλύτερη απόδειξη είναι η παρουσία σας εδώ”, είπε απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στήριξη από Ευρώπη

Ο Σαρλ Μισέλ από την πλευρά του σημείωσε πως είναι σημαντικό να βλέπει κανείς από κοντά μια τέτοια κατάσταση κι όχι από τις Βρυξέλλες.

Υπογράμμισε πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά και τόνισε πως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, οφείλουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Είπε ακόμη πως είναι σημαντικό να βρεθεί μια πολιτική και διπλωματική λύση με την Τουρκία για το θέμα της Συρίας, μιλώντας για τις επικείμενες συνεδριάσεις των υπουργών Μετανάστευσης και Εξωτερικών.

Εξέφρασε την υποστήριξη της Ευρώπης για τις προσπάθειες της Ελλάδας και είπε πως “μαζι, ενωμένοι, να δείξουμε ότι προστατεύουμε σύνορά μας”.

“Ευχαριστούμε, Ελλάδα!”

Η πρόεδρος της Κομισιόν διαπίστωσε την δύσκολη και γεμάτη ένταση κατάσταση στα σύνορα, υπογραμμιζοντας αρκετές φορές πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Ευχαρίστησε τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία, αλλά και τους πολίτες της περιοχής που είναι στο πλευρό των ανθρώπων που επιχειρούν στα σύνορα. Για τους πρόσφυγες που πίστεψαν σε ψεύτικες υποσχέσεις, τόνισε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υποστήριξη. Για την Ελλάδα προετοιμάζει ενίσχυση από Frontex, με ελικόπτερα , σκάφη και οχήματα, αλλά και 100 συνοριοφυλακες για στεριά και θάλασσα.

Επιπλέον, θα δοθούν 700 εκ ευρώ στην Ελλαδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικου – προσφυγικού ζητήματος.

“Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν την ενότητα της ΕΕ θα απογοητευτουν… Η Τουρκία δεν είναι ο εχθρός και οι άνθρωποι δεν είναι το μέσο για να πετύχουμε διάφορους σκοπούς”, είπε και κλείνοντας ευχαρίστησε την Ελλάδα που είναι, όπως είπε στα ελληνικά, “ασπίδα” για τα σύνορά μας.

Ο Νταβιντ Σασόλι κάλεσε την Ευρώπη να αναμορφωσει με αποφασιστικότητα την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικο. Ευχαρίστησε την Ελλάδα και τους  πολίτες και  όλους όσοι προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό και όχι μόνο σήμερα για να προστατεύουν τα σύνορα της Ευρώπης. Μιλησε ακόμη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση και συγκεκριμένη στρατηγική.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, που αυτή την περίοδο προεδρεύει της Ε.Ε., δήλωσε: «Ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και για να εκφράσουμε την απόφασή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση, διότι όπως είπε η Ούρσουλα η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα σύνορα της ΕΕ και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο».

Παράλληλα, ο κ. Πλένκοβιτς σημείωσε: «Στέλνουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις ανάμεσα σε αυτήν και την Ε.Ε. στηρίζονται στην τήρηση των συμφωνιών. Δεδομένο είναι ότι θα αναζητήσουμε έναν τρόπο για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Σκοπός μας είναι να αποτρέψουμε την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε το 2015».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο