Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στην Εβρίτισσα Κάλλια Παπαδάκη

Μία μεγάλη διάκριση κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα και τον Έβρο, τον τόπο καταγωγής της, η συγγραφέας Κάλλια Παπαδάκη.

Η κα Παπαδάκη βραβεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στις Βρυξέλλες με το βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Δενδρίτες» (εκδόσεις Πόλις, 2015).

Η Κάλλια Παπαδάκη γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1978 και σπούδασε οικονομικά στις ΗΠΑ, στο Bard College και το Πανεπιστήμιο Brandeis. Το 2009 βραβεύτηκε για τη συλλογή διηγημάτων της «Ο ήχος του ακάλυπτου», ενώ δύο χρόνια αργότερα εκδόθηκε η ποιητική της συλλογή μ τίτλο «Λεβάντα στο Δεκέμβρη» (Πόλις, 2011). Η συγγραφέας έχει επίσης τιμηθεί για τη δουλειά της ως σεναριογράφος.
Το Βραβείο Λογοτεχνίας της ΕΕ αναδεικνύει μια δημιουργική Ευρώπη στον χώρο της πεζογραφίας σε πολλές γλώσσες, ενώ παράλληλα προωθεί τη λογοτεχνία με μεταφράσεις βραβευμένων έργων και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Η συγγραφέας μίλησε  στον Αθήνα 9.84, στην εκπομπή Ράδιο City και την Έλενα Χατζηιωάννου για τη διάκριση αυτή.

«Ήρθε πολύ ξαφνικά – πως έρχονται οι μεγάλες χαρές, αλλά και οι μεγάλες λύπες – αλλά η ικανοποίηση είναι μεγάλη και είναι μία επιβράβευση. Η γραφή είναι μία δύσκολη περιπέτεια,  είναι ένα ταξίδι, όπως και η ανάγνωση» θα πει.

Οι «Δενδρίτες» είναι ένα βιβλίο, στο βάθος  ποιητικό, που του δίνει ένα ιδιαίτερο ρυθμό η χρήση του μακροπερίοδου λόγου που χρησιμοποιεί η συγγραφέας. Μεταφέρει τον αναγνώστη στο Κάμντεν  του Νιου Τζέρσεϋ  των ΗΠΑ, όπου πλέκονται ιστορίες μεταναστών, το διάστημα 1920-1980.

« Μιλώ για την ομογένεια, αλλά και τη μετανάστευση την ίδια. Ιστορίες ανθρώπων. Μιλώ για το μόχθο τους και την προσπάθεια να τα καταφέρουν. Για την επιβίωση και φυσικά το αμερικάνικο όνειρο και πώς αυτό γκρεμίζεται. Το Κάμντεν ήταν μία περιοχή στο Νιου Τζέρσεϋ, που γνώρισε μεγάλη ευμάρεια λόγω της βιομηχανίας και στη συνέχεια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήρθε η αποβιομηχάνιση που έφερε τα πάνω κάτω. Χάθηκαν πολλές δουλειές, οπότε μαράζωσε η πόλη. Είναι τρομερό πώς η απώλεια εργασίας μαραζώνει τις πόλεις».

Η Κάλλια Παπαδάκη σπούδασε οικονομικά αλλά η λογοτεχνία μάλλον την έσπρωξε μακριά τους. «Νομίζω ότι τα χρησιμοποιώ με ένα λογοτεχνικό τρόπο πια. Μιλάω για οικονομίες που δεν τα κατάφεραν», θα πει.

Ο τίτλος του βιβλίου «Δενδρίτες»  ήταν ένα ξάφνιασμα για τους αναγνώστες όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

«Οι δενδρίτες διακλαδώνονται στους  νευρώνες. Συγκρατούν τη μνήμη, τις εικόνες.

Επίσης είναι οι τέλεια σχηματισμένες νιφάδες που θα υπάρξουν μία στιγμή και θα χαθούν. Είναι μοναδικές, όπως κάθε ανθρώπινη ζωή. Έπαιξα με τη μνήμη, την πορεία του καθενός και πόσο εύκολο είναι να σβηστεί. Και βέβαια όταν ακούμε τη λέξη δενδρίτες, έρχεται στο μυαλό μας ένα γενεαλογικό δέντρο. Άρα έχει να κάνει και με τις διακλαδώσεις και τις γενιές. Ήθελα να «παίξω» σ’ αυτά τα τρία επίπεδα».

Η Κάλλια Παπαδάκη αυτή την περίοδο γράφει το σενάριο για την επόμενη ταινία της Πένυς Παπαγιωτοπούλου. Είχε συνεργαστεί μαζί της ως σεναριογράφος στην προηγούμενη ταινία της, «September».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του