Τα χρυσωρυχεία ανάβουν ξανά φωτιές στον Έβρο

Οι αναφορές του Μάκη Βορίδη από την Αλεξανδρούπολη υπέρ της εξόρυξης χρυσού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων – ανακοίνωση από Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Έβρου.

Σε πολλά κεντρικά ΜΜΕ έπαιξαν οι δηλώσεις ενόχλησης του Β. Λαμπάκη με το κόμμα του και οι έπαινοι στον Αλέξη Τσίπρα – Σφοδρή αντίδραση από Μιχαηλίδη.

Η υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά συνεχίζει να «ερεθίζει» τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας και των φορέων που όλα τα προηγούμενα χρόνια στάθηκαν ενάντια στην επιχειρούμενη επένδυση. Μετά από ένα σχετικά ήσυχο διάστημα και την πρόσφατη διαβεβαίωση Τσίπρα ότι η κυβέρνηση είναι εναντίον τέτοιων επενδύσεων,τα νερά ήρθε να ταράξει ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο οποίος, από την Αλεξανδρούπολη, μίλησε με θέρμη υπέρ της γενικότερης εκμετάλλευσης του χρυσού στη χώρα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ Έβρου, με επίσημο καλεσμένο και ομιλητή τον Μάκη Βορίδη. Το παρόν έδωσαν πολλά τοπικά στελέχη και μέλη του κόμματος και φυσικά ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Η επίμαχη αναφορά του κ. Βορίδη «σχολιάστηκε» με αρκετά χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ, αντίθετα, η ενόχληση του κ. Λαμπάκη ήταν εμφανής. Άλλωστε, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, είναι πιθανό το κόμμα της ΝΔ να αναλάβει την εξουσία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το θέμα των χρυσωρυχείων στη Θράκη.

Στο θέμα δόθηκε συνέχεια με δηλώσεις του κ. Λαμπάκη στα τοπικά ΜΜΕ, οι οποίες μάλιστα αναπαράχθηκαν από πολλά ΜΜΕ των Αθηνών, τα οποία εστίασαν στο αρκετά σπάνιο γεγονός ενός «γαλάζιου» δημάρχου όχι μόνο να πηγαίνει κόντρα στο κόμμα του, αλλά και να υμνεί τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε ο δήμαρχος, «είμαι αναγκασμένος να πάω ενάντια στην παράταξη με την οποία είμαι ταυτισμένος ιδεολογικά, γιατί τόσο ο Μάκης Βορίδης, που ήρθε πρόσφατα, στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Έβρου, όσο -φοβάμαι- και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο θέμα των χρυσωρυχείων στέκονται απέναντι στους αγώνες των Εβριτών και είναι με τη μεριά της Eldorado! Αντίθετα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν τον ρώτησα ξανά στην πρόσφατη επίσκεψή του, μου είπε ότι σαφέστατα και δεν έχει αλλάξει κάτι και ότι παραμένει η θέση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τέτοιο πράγμα στον Έβρο. Γι’ αυτό και τον τιμώ».

Αντίδραση Μιχαηλίδη με βέλη κατά υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ

Το γεγονός ότι η παραπάνω δήλωση του κ. Λαμπάκη κοινοποιήθηκε μέχρι και από μέλη του υπουργικού συμβουλίου (όπως ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος) προκάλεσε την οργή του επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» Παύλου Μιχαηλίδη, ο οποίος υπενθύμισε παλαιότερες αναφορές του κ. Λαμπάκη κατά της κυβέρνησης.

«Υπουργός της κυβέρνησης έχει ως επιχείρημα τα λόγια ενός λαϊκιστή δημάρχου _ ο οποίος προ ημερών τους χλεύαζε_ Καμία ελπίδα!!!
Το «δούλεμα» και η αγιοποίηση Λαμπάκη με την ιστορία του <Χρυσού>, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Την ίδια ώρα τα προβλήματα των πολιτών συνεχίζουν να συσσωρεύονται στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης…»

ΣΥΡΙΖΑ Έβρου: Αποκαλύφθηκε σε όλους μας τι σημαίνει ‘’η συμφωνία αλήθειας’’ της Ν.Δ

Η υπόθεση των χρυσωρυχείων στη Θράκη, είναι ένα θέμα που απασχόλησε επί σειρά ετών την τοπική κοινωνία. Πριν από 17 χρόνια, στο τόπο μας, δημιουργήθηκε – και τελεί πάντα εν εγρηγόρσει- ένα δυναμικό κίνημα που είχε στόχο την αποτροπή εξόρυξης κοιτασμάτων χρυσού και χημικής επεξεργασίας αυτών στην περιοχή Περάματος κ Σαπών. Το κίνημα αυτό στηρίχτηκε κ αναδείχθηκε από πλήθος ενεργών συμπολιτών μας, από Δημοτικά Συμβούλια και Δημάρχους, από το σύνολο των επιστημονικών, επαγγελματικών, συνδικαλιστικών, πολιτιστικών φορέων, από την θρησκευτική ηγεσία του τόπου….

Ο ΣΥΡΙΖΑ Εβρου, όλα αυτά τα χρόνια, πρωτοστάτησε σ’ αυτόν τον αγώνα, και παραμένει σήμερα αταλάντευτος στη θέση ότι η συγκεκριμένη ‘’επένδυση’’ παραβιάζει κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας. Τόσο η μακρόχρονη επίμονη και αποφασιστική εναντίωση μας, σαν κόμμα, στα σχέδια των χρυσοθήρων…όσο και η ρητή διαβεβαίωση της αντίθεσης στον συγκεκριμένο σχεδιασμό του Προέδρου του Σύριζα Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής Αντιπολίτευσης [περιφερειακή συνδιάσκεψη στην Αλεξ/πολη 21/12/2014],αλλά και ως πρωθυπουργού [6/1/2017] επιβεβαιώνει δια του λόγου το αληθές.

Πριν λίγες μέρες ,με την έλευση στη πόλη μας του πρώην υπουργού και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Μ. Βορίδη, αποκαλύφθηκε σε όλους μας τι σημαίνει ‘’η συμφωνία αλήθειας’’ της Ν.Δ σχετικά με τους σχεδιασμούς των χρυσοθήρων. Σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Έβρου το κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ πήρε σαφή θέση υπέρ της εξόρυξης χρυσού, παρόντων τοπικών στελεχών που -σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου-χειροκρότησαν την δήλωση αυτή…πλην του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης ο οποίος προς τιμή του έκφρασε την αντίθεσή του σ’ αυτού του τύπου τις «επενδύσεις». Οι όποιες προσπάθειες για υποβάθμιση του γεγονότος και για διαβεβαίωση περί του αντιθέτου από μέλη της ΝΟΔΕ, μάλλον ομοιάζει με προσπάθεια κατευνασμού της οργής της τοπικής κοινωνίας. Βέβαια σε πολλούς από τους συμπολίτες μας είναι γνωστές, από καιρό, οι θέσεις της Ν.Δ για τις ‘’επενδύσεις’’ χρυσού….απλά το κορυφαίο στέλεχος της, ο κ.Μάκης Βορίδης, επιβεβαίωσε τη συνέχεια λόγου και έργου του κόμματος του κ. Κ. Μητσοτάκη με τα πεπραγμένα του κ. Α.Σαμαρά.

Εμείς τους διαμηνύουμε να αφήσουν τα όνειρα και τις ορέξεις τους στα συρτάρια και στα μαξιλάρια τους. Ο λαός της Θράκης δεν πρόκειται να υποκύψει. Έχει άλλα όνειρα για το τόπο του και αυτά μέρα τη μέρα , βήμα το βήμα βλέπουμε να υλοποιούνται.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο