«Τάλα, δεν είσαι κανενός, Τάλα, είσαι του κόσμου όλου»˙

Της Κικής Ηπειρώτου

Η ιστορία της 4χρονης τότε Τάλα, της μικρής προσφυγοπούλας από τη Συρία που τον Ιανουάριο του 2015 βρέθηκε μόνη, έχοντας χάσει τον πατέρα της, στις όχθες του Έβρου έγινε τραγούδι δια χειρός και ψυχής Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Το τραγούδι με τίτλο το όνομα του κοριτσιού, που ερμηνεύει ο Σωκράτης Μάλαμας περιλαμβάνεται στο δίσκο «Με στόμα που γελά» και όπως λέει ο δημιουργός του, «με τα χρόνια ίσως η μικρή να μην το θυμάται πια όλο αυτό που έζησε. Τουλάχιστον αυτό ελπίζω».

 Η ιστορία που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Ο Γιώργος Λυμπερακάκης, κτηνοτρόφος από τον Έβρο, είναι ο άνθρωπος που το μεσημέρι της 2ας Ιανουαρίου του 2015 βρήκε ζωντανή την 4χρονη Τάλα και παγωμένο από το κρύο τον 32χρονο πατέρα της, πρόσφυγες από τη Συρία. Είχαν περάσει το ίδιο πρωί τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Οδηγούσα με το αυτοκίνητο στην αγροτική περιοχή μεταξύ των χωριών Θούριο και Σοφικό Έβρου, περίπου ένα χιλιόμετρο από το ποτάμι. Είμαι κτηνοτρόφος και πήγαινα να φορτώσω ζωοτροφή, που φυλάσσω συσκευασμένη σε εκείνο το σημείο. Ήταν γύρω στις 3.00 το μεσημέρι και δεν είχε ακόμη αρχίσει να σκοτεινιάζει. Προσπέρασα το αντλιοστάσιο και είδα ξαφνικά πίσω στον δρόμο, από τον καθρέφτη, ένα κοριτσάκι να με ακολουθεί. Φορούσε την κουκούλα του μπουφάν του. Δεν έκλαιγε ούτε ήταν βρεγμένη και ούτε μιλούσε ελληνικά. Μου έδειξε προς το αντλιοστάσιο, μέσα στο οποίο βρισκόταν νεκρός ο πατέρας της», είπε ο κ. Λυμπερακάκης.

«Το πιο πιθανό είναι να πέρασαν με βάρκα, μαζί με άλλους μετανάστες, τον φουσκωμένο Έβρο. Στη συνέχεια, ο πατέρας φαίνεται ότι πήρε αγκαλιά το παιδί ώστε να διασχίσει το πλημμυρισμένο τμήμα του ποταμού, μέχρι το αντλιοστάσιο. Τα ρούχα του κοριτσιού ήταν στεγνά. Του άνδρα ήταν λασπωμένα και στράγγιζαν. Μέσα στο κτίσμα βρέθηκε μια δεύτερη βρεγμένη παιδική αλλαξιά, σε σακούλα. Η Αστυνομία εκτιμά ότι το κορίτσι έμεινε για τουλάχιστον δέκα ώρες δίπλα στον νεκρό πατέρα του. Έβαλα τη μικρή στο αυτοκίνητο, τη σκέπασα με τον πανωφόρι μου, άνοιξα τέρμα το καλοριφέρ και ειδοποίησα τους συνοριοφύλακες» είπε ο Γιώργος Λυμπερακάκης στο VICE.

Η ιστορία της 4χρονης τότε Τάλα, της μικρής προσφυγοπούλας από τη Συρία που τον Ιανουάριο του 2015 βρέθηκε μόνη, έχοντας χάσει τον πατέρα της, στις όχθες του Έβρου έγινε τραγούδι δια χειρός και ψυχής Θανάση Παπακωνσταντίνου

Η θερμοκρασία στον Έβρο παραμονές της Πρωτοχρονιάς έφτανε στους -8 βαθμούς Κελσίου. Ο 32χρονος Σύρος είχε πάνω του δύο διαβατήρια, με βάση τα οποία οι αρχές ταυτοποίησαν τον πατέρα και το κορίτσι. «Ο άντρας πέθανε από το κρύο. Ίχνη για τα υπόλοιπα μέλη της ίδιας ομάδας μεταναστών, δεν βρέθηκαν ακόμη» σημείωσε ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας, Πασχάλης Συριτούδης.

Η 4χρονη διακομίστηκε προληπτικά στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και αφού διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία της, οδηγήθηκε σε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, επανενώθηκε με τη μητέρα της.

 Παπακωνσταντίνου: «Η ιστορία που έγινε χάδι και ευχή»

 Ιανουάριος του 2015, στον παγωμένο Έβρο ένα 4χρονο κοριτσάκι βρέθηκε κουρνιασμένο δίπλα στο νεκρό πατέρα του που ήταν μελανιασμένος από τη μέση και κάτω : είχε περάσει το παγωμένο ποτάμι αφήνοντας το σώμα του να λειτουργήσει κυριολεκτικά ως σανίδα σωτηρίας για το παιδί του. Η μικρή Σύρια Τάλα οδηγήθηκε στο “Χαμόγελο του Παιδιού” και αργότερα έσμιξε με τη μητέρα της… Αυτή είναι η ιστορία που έγινε χάδι και ευχή: “με τα χρόνια ίσως η μικρή να μην το θυμάται πια όλο αυτό που έζησε. Τουλάχιστον αυτό ελπίζω..”.

Το τραγούδι με τίτλο το όνομα του κοριτσιού, ερμηνεύει ο Σωκράτης Μάλαμας

Οι στίχοι

Τάλα, σταγόνα της βροχής, Τάλα, ανήσυχο κολίμπρι, μάρμαρο απ’ τα τυφλά βουνά και νούφαρο πάνω στην οδύνη! Τάλα, δεν είσαι κανενός, Τάλα, είσαι του κόσμου όλου˙ στάχτη στα μάτια του θεού και μες στο λαρύγγι του διαβόλου. Ξένος βοριάς, διπλός βοριάς, και με παγωμένα χέρια ανοίγει καινούργιες όχθες για τον Έβρο, να ’χει ο πατέρας της να πίνει. Τάλα, δεν είσαι κανενός, Τάλα, είσαι του κόσμου όλου˙ στάχτη στα μάτια του θεού και μες στο λαρύγγι του διαβόλου. Θα ’ρθει καιρός που θα γελάς και από το γέλιο σου νιφάδες θα πέφτουν απαλά στη μνήμη, δίχως ν’ αφήνουν χαραμάδες. Τάλα, δεν είσαι κανενός, Τάλα, είσαι του κόσμου όλου˙ στάχτη στα μάτια του θεού και μες στο λαρύγγι του διαβόλου.

Το βίντεο με το τραγούδι.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο