Πιο ακριβή η Αλεξανδρούπολη από την Αθήνα στο κόστος ζωής

Ακριβότερο κατά 7% είναι το κόστος ζωής στην Αλεξανδρούπολη απ’ ό,τι στην πρωτεύουσα της χώρας, σύμφωνα με ιστοσελίδες, οι οποίες επεξεργάζονται στοιχεία και συγκρίνουν τιμές για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Το θέμα μας προέκυψε μετά από σχετικό δημοσίευμα στο kavalapost.gr, το οποίο έκανε μία σύγκριση του κόστους ζωής μεταξύ των πόλεων της ΑΜΘ, χρησιμοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες που ενημερώνονται από στοιχεία χρηστών διεθνώς, όπως η numbeo.com και η expatistan.com. Οι τιμές «περνιούνται» από χρήστες, όπως στην περίπτωση της wikipedia και είναι ενδεικτικές τιμές του κόστους ζωής σε μία σειρά από οικονομικές δραστηριότητες ενός νοικοκυριού.

Ακριβότερη από την Αθήνα η Αλεξανδρούπολη

Στο κόστος για το φαγητό, σύμφωνα με τον ιστότοπο, οι δύο πόλεις εμφανίζονται «ισόπαλες». Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι τιμές για ένα γεύμα σε κάποιο εστιατόριο, το κόστος για διάφορα προϊόντα διατροφής από σούπερ μάρκετ.

Τα αβγά, το ψωμί, το κρέας τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο ακριβά στην Αλεξανδρούπολη απ’ ό,τι στην πρωτεύουσα, ωστόσο υπάρχουν προϊόντα όπως το γάλα και τα οινοπνευματώδη τα οποία είναι πιο ακριβά στην Αθήνα, με αποτέλεσμα στην τελική σύγκριση να υπάρχει ισοπαλία.

Πιο φτηνή είναι η Αλεξανδρούπολη στο θέμα των εξόδων στέγασης. Η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας για ένα σπίτι 85 τμ είναι στα 386 ευρώ στην πόλη μας, όταν στην Αθήνα ξεπερνά τα 700 ευρώ. Πιο φτηνά στην Αθήνα είναι τα κόστη για τους λογαριασμούς ρεύματος, θέρμανσης κτλ αλλά και το ίντερνετ.

Συνολικά, στα έξοδα αυτά, η Αλεξανδρούπολη είναι κατά 20% πιο φτηνή από την Αθήνα, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών στα ενοίκια.

Και στα είδη ένδυσης και υπόδησης όμως η Αλεξανδρούπολη είναι αρκετά πιο φτηνή από την Αθήνα, κατά 21%. Στις μετακινήσεις, όπως αναμενόταν, η Αλεξανδρούπολη είναι 19% πιο ακριβή αφού τα καύσιμα, πάντα και σταθερά, πωλούνται σε υψηλότερες τιμές στην περιοχή μας απ’ ό,τι στην Αθήνα.

Για την προσωπική υγιεινή, η Αλεξανδρούπολη είναι 6% φτηνότερη από την Αθήνα και αξίζει να μείνουμε στις τιμές που έχουν δώσει οι χρήστες της σελίδας για την επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό. Στην Αλεξανδρούπολη η μέση τιμή είναι στα 24 ευρώ και στην Αθήνα στα 38.

Τέλος, σημειώνεται πως όλα τα είδα προσωπικής υγιεινής που μπορεί κανείς να βρει στα σούπερ μάρκετ, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, είναι πιο ακριβά στην πόλη μας απ’ ό,τι στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση, η Αθήνα είναι σημαντικά ακριβότερη από την Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα κατά 36%.

Στην ΑΜΘ

Σύμφωνα με την πλατφόρμα numbeo.com, όπως αναφέρει το kavalapost.gr, ένα γεύμα σε εστιατόριο της Καβάλας ή της Ξάνθης κοστίζει περί τα 10 ευρώ, ενώ ένα γεύμα σε αλυσίδα όπως τα Goody’s φτάνει τα 6 ευρώ. Ελαφρώς φθηνότερη είναι η μπύρα στην Καβάλα από ό,τι στη γειτονική Ξάνθη, ενώ οι υπόλοιπες τιμές είναι στα ίδια επίπεδα.

Μικρές είναι οι διαφοροποιήσεις στις τιμές των δύο πόλεων και στα σούπερ μάρκετ, όπως π.χ. στα αυγά, στις μπανάνες, στα μαρούλια, στο 1,5 λίτρου νερό, αλλά και στις μπύρες όπου ακριβότερη εμφανίζεται η Ξάνθη, ενώ ελάχιστα φθηνότερο είναι στην Καβάλα το ψωμί, το τυρί φέτα, τα μήλα και οι ντομάτες.

Αρκετά φθηνότερα είναι τα γυμναστήρια στην Ξάνθη από ό,τι στην Καβάλα, καθώς η μέση τιμή στη Θρακική πόλη φτάνει τα 29 ευρώ τον μήνα όταν στην Καβάλα είναι στα 41 ευρώ! Ίδιες οι τιμές ωστόσο και για τον κινηματογράφο με το εισιτήριο να κοστίζει 7,5 ευρώ. Ελαφρώς ακριβότερα κοστίζει σε έναν Καβαλιώτη το να στείλει το παιδί του σε ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό, με το κόστος να φτάνει περίπου τα 280 ευρώ μηνιαίως, ενώ τα αντίστοιχα δίδακτρα για ένα ιδιωτικό σχολείο είναι στις 7.000 ευρώ ετησίως.

Αντίστοιχα, συγκρίνοντας στην πλατφόρμα expatistan.com το κόστος ζωής σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη διαπιστώνουμε πως στην Καβάλα είναι κατά 17% φθηνότερο το φαγητό, κατά 14% φθηνότερη η στέγαση, κατά 14% φθηνότερες οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη και κατά 17% οι υπηρεσίες υγείας. Φθηνότερη οριακά είναι η διασκέδαση στην πρωτεύουσα του Έβρου, ενώ κατά 17% φθηνότερη είναι και η ένδυση-υπόδηση από ό,τι στην Καβάλα.

Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο