30% λιγότεροι φέτος οι τουρίστες από τη γειτονική χώρα, λόγω της οικονομικής αστάθειας στη χώρα τους – Κατώτερη των προσδοκιών και η εορταστική περίοδος
Αρνητικό είναι το πρόσημο σε ό,τι αφορά στη ροή Τούρκων επισκεπτών στη Θράκη, τόσο για την εορταστική περίοδο που διανύουμε, όσο και συνολικά για το 2018. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μείωση αγγίζει το 30% και αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας και στην γενικότερη οικονομική αστάθεια της γείτονος.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm δηλώνει την αισιοδοξία του, όμως επισημαίνει ότι η ελληνική αγορά εξακολουθεί να είναι ζαλισμένη, αν και δείχνει κάποια μικρά σημάδια ανάκαμψης.
Καταγράφει την πτώση στις αφίξεις Τούρκων τουριστών, με αυτήν να κυμαίνεται σήμερα στο 30% και εξηγεί γιατί αυτό συμβαίνει “οι Τούρκοι με την ισοτιμία της λίρας εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα. Πέρσι τέτοια εποχή η ισοτιμία ήταν 4.5 λίρες προς 1 ευρώ και φέτος είναι 6 λίρες προς 1 ευρώ. Οι πελάτες από την Τουρκία που επέλεγαν την περιοχή μας ήταν από μια ανερχόμενη τάξη, υψηλόβαθμων στελεχών των τουρκικών εξαγωγικών επιχειρήσεων που είχαν κάποια σεβαστά εισοδήματα και όσο η ισοτιμία ήταν στα προηγούμενα δεδομένα είχαν την δυνατότητα να κάνουν διακοπές εδώ. Όμως με την απότομη αλλαγή στην ισοτιμία της λίρας με το ευρώ, επηρεάστηκε η αγοραστική τους δυνατότητα και πέραν αυτού βρέθηκαν με δάνεια και υποχρεώσεις που είναι πιο δύσκολο πλέον να εξυπηρετηθούν.”
Ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων η περιοχή της Θράκης δεν ήταν ποτέ προορισμός για τους Τούρκους τουρίστες, αφού η συγκεκριμένη γιορτή δεν τους αφορά, όμως ο κος Χατζηκωνσταντίνου αποτυπώνει την πτώση στις αφίξεις σε όλη την διάρκεια της χρονιάς και, όπως λέει, “ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί σημαντικά, κατά ένα 30%”.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης καταθέτει ένα σχόλιο αναφορικά με εκείνους τους προορισμούς στην Περιφέρεια, που θεωρούνται κατεξοχήν χειμερινοί, όπως η Δράμα λόγω της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού “το Φαλακρό στη Δράμα τώρα που χιόνισε έχει μια κίνηση, αλλά αυτοί οι προορισμοί δεν είναι να λες ότι θα δουλέψουν 30 μέρες τον χρόνο και θα είναι βιώσιμοι. Χρειάζεται άλλα χαρακτηριστικά και άλλη διαχείριση για να πει κάποιος ότι είναι μια επιτυχημένη τουριστική δραστηριότητα. Μην ενθουσιαζόμαστε που βρεθήκαμε δυο μέρες με δουλειά και έχουμε πληρότητα 80-90%. Αυτό πρέπει να έχει διάρκεια και να έχει λίγο πιο μόνιμα χαρακτηριστικά”, σημειώνει καταληκτικά.
Πρώτα δείγματα από το καλοκαίρι
Πριν περίπου 2 μήνες, δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, για το τρίτο τρίμηνο του 2018, δηλαδή για τη θερινή περίοδο, τα οποία έδειξαν μείωση στις οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στον Έβρο, που φτάνει το 15%, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017.
Άλλωστε, μία πρώτη «κόπωση» στο ρυθμό αφίξεων, αλλά κυρίως στην καταναλωτική συμπεριφορά των Τούρκων τουριστών είχαν δείξει και τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης για το 2017. Αυτή η τάση φαίνεται πως ενισχύεται, σε συνάρτηση με την επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας, γεγονός που αποδεικνύεται από τη μείωση των αφίξεων το καλοκαίρι, διάστημα που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ‘απογείωση’ στην προσέλευση. Έτσι λοιπόν, το καλοκαίρι του 2018 και συγκεκριμένα το διάστημα από Ιούνιο ως και Αύγουστο, από Κήπους και Καστανιές, εισήλθαν 46.399 λιγότεροι Τούρκοι επισκέπτες, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2017.
Συγκεκριμένα, η μείωση των τουρκικών τουριστικών ροών για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ανέρχεται ποσοστιαία στο 15% με περισσότερες από διακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες (264.455) Τούρκους επισκέπτες να εισέρχονται τελικά στην Ελλάδα το εφετινό τρίτο τρίμηνο, 46.399 λιγότεροι όμως σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Στους Κήπους οι αφίξεις Τούρκων υπηκόων υποχωρούν κατά 12,50% για το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017 ενώ στις Καστανιές η αντίστοιχη συγκριτική μείωση αγγίζει το 25%.
Κατά την ομαδοποίηση των στοιχείων σε επίπεδο εννιαμήνου καταγράφεται ποσοστιαία μείωση η οποία ξεπερνά το 7% για το τρέχον έτος σε σχέση με το 2017 με πεντακόσιες πενήντα τέσσερις χιλιάδες Τούρκους (553.876) να εισέρχονται τελικά στην Ελλάδα από τις δύο οδικές πύλες εισόδου στο Νομό Έβρου, επίδοση στην οποία επιδρά καταλυτικά η υποχώρηση στις τουριστικές ροές από Τουρκία του τρίτου τριμήνου.
Στα επιμέρους επεξεργασμένα στοιχεία εννιαμήνου οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στους Κήπους διαμορφώνονται λίγο κάτω από τετρακόσιες σαράντα εννιά χιλιάδες (448.693), μειωμένες κατά 3,54% (16.446 λιγότερες) συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, ενώ στις Καστανιές η αντίστοιχη μεταβολή εννιαμήνου είναι αρνητική κατά 19,75% και τις απόλυτες τουρκικές αφίξεις να ανέρχονται σε περίπου εκατόν πέντε χιλιάδες (105.183 / 25.894 λιγότερες).