Οι έρευνες αφορούν ανεμολογικά δεδομένων, ενώ διενεργούνται παράλληλα γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες για τη σύσταση του βυθού
«Πρεμιέρα» από το καλοκαίρι έχουν κάνει ήδη οι έρευνες για τα πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα που πρόκειται να εγκατασταθούν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Υπενθυμίζεται ότι αιολικά πάρκα στην περιοχή πρόκειται να εγκαταστήσουν η κοινοπραξία των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil (μέσω της θυγατρικής της MORE), καθώς και η ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil έχουν πλέον κοινό έλεγχο της «Αιολική Προβατα Τραϊανουπόλεως», με τη σχετική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να δίνεται την προηγούμενη εβδομάδα. Η «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως» έχει λάβει άδεια έρευνας συνολικής ισχύος 400 Μεγαβάτ από την ΕΔΕΥΕΠ, στη βάση της αίτησης για Άδεια Παραγωγής ενός offshore 485 Μεγαβάτ που είχε υποβάλει.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το energypress.gr, η ΔΕΗ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει αποκτήσει την «Θρακική Αιολική 1 Α.Ε.», από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, η οποία είναι η δεύτερη εταιρεία που έχει λάβει άδεια έρευνας. Η «Θρακική Αιολική 1 Α.Ε.» κατείχε Άδεια Παραγωγής ενός offshore 216 Μεγαβάτ. Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης θα αναπτυχθούν πάρκα συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ, τα οποία θα αποτελούνται από ανεμογεννήτριες σταθερής έδρασης, λόγω του μικρού βάθους στην περιοχή.
Οι έρευνες αφορούν την πρόσκτηση ανεμολογικών δεδομένων, ενώ διενεργούνται παράλληλα γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες για την σύσταση του βυθού. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να διαρκέσουν μία διετία περίπου.
Οι μετρήσεις που θα συλλεχθούν θα καθορίσουν την ακριβή θέση των πάρκων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η βέλτιστη δυνατή τοποθεσία για την καλύτερη απόδοση των πάρκων. Επίσης, θα καθορίσουν τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών.
Στις εν εξελίξει έρευνες αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι αλιείς, λόγω της εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Ο υπουργός τοποθέτησε τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων στη διετία 2029-2030.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, σχεδόν έτοιμο είναι από το ΥΠΕΝ και το σχήμα στήριξης των έργων. Ως αποτέλεσμα, μέχρι τις αρχές 2025 πρόκειται να προκοινοποιηθεί στην Κομισιόν από το υπουργείο. Η αξιολόγηση και έγκρισή του από τις Βρυξέλλες αναμένεται να γίνει σε 6 έως 12 μήνες από την προκοινοποίηση.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση των πιλοτικών offshore αιολικών, δεν θα μεσολαβήσει διαγωνισμός, αλλά οι ταρίφες θα καθοριστούν διοικητικά, μετά από το «πράσινο φως» των Βρυξελλών. Παράλληλα, η περιοχή ανάπτυξης των έργων συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών υπό το καθεστώς της φόρμουλας «go-to-areas», που αποφασίστηκε σε επίπεδο ΕΕ, για την επιτάχυνση των «πράσινων» επενδύσεων και, με αυτόν τον τρόπο, την όσο το δυνατόν πιο ταχεία απεξάρτηση από το αέριο. Η ευρωπαϊκή φόρμουλα που έχει μεταφερθεί και ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία προβλέπει για τα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται σε μια «go-to-area» περιοχή, εξαίρεση από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.