efhmerida1

Γιατί ένα όμορφο ρέμα να ονομάζεται “Διαβολόρεμα”;

Ο άνθρωπος στη φύση ηρεμεί, γαληνεύει, αλλά όταν την εξερευνά, την μελετά, τη χρησιμοποιεί για τα προς το ζην, την χρησιμοποιεί για τα χόμπυ του, τότε αντιλαμβάνεται ότι όση ομορφιά έχει, άλλους τόσους κινδύνους μπορεί να κρύβει για την ακεραιότητα του.
Έτσι στα ποτάμια και στα ρέματα, το νερό κυλάει πότε ήρεμα πότε ορμητικά, συγκεντρώνεται σε λιμνούλες (γκιόλες) δροσιστικές για μπάνιο αλλά και επικίνδυνες για πνιγμό καθώς μαζεύουν στον πυθμένα κλαδιά που μπορεί να σε παγιδεύσουν.
Η ορμητικότητα, η δύσβατη προσέγγιση ή τα ανθρώπινα ατυχήματα σε ρέματα έγιναν η αφορμή να ονομαστούν κάποια ρέματα Διαβολόρεμα ή Σεϊτάν Ντερέ (τουρκ.).
Στον Έβρο γνωρίζουμε τρία Διαβολορέματα, όπως φαίνονται στους χάρτες.
• Το Διαβολόρεμα της Δαδιάς που αλλάζει όνομα σε Μαγγάζι στο ύψος της Εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης-Ορεστιάδας
• Το Διαβολόρεμα του Μέγα Δερείου που αλλάζει όνομα σε Τρελλόρεμα μετά το Μικρό Δέρειο, συνεχίζει ως σύνορο Βουλγαρίας – Ελλάδας και μπαίνει ξανά στην Ελλάδα. Ουσιαστικά αυτό το ποτάμι είναι ο Ερυθροπόταμος.
• Το Διαβολόρεμα που βρίσκεται μεταξύ Πόρου και Βρυσούλας δίπλα στα τουρκικά σύνορα
Εσείς γνωρίζετε να μας πείτε άλλα Διαβολορέματα στη Θράκη;

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης-Βασικός Μέτοχος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr