Το πιλοτικό πάρκο στο Θρακικό, θα μπορεί να απαρτίζεται από ένα μείγμα ανεμογεννητριών, κατά πλειοψηφία πακτωμένων στον βυθό και σε μικρότερο βαθμό πλωτών. Η δυνατότητα μετακίνησης της χωροθέτησης μιας πλωτής μονάδας σε μεγάλα βάθη, εξυπηρετεί και τον στόχο του ΥΠΕΝ για άρση κάποιων αντιδράσεων στην περιοχή
Την επιδίωξη το πρώτο πακέτο των πιλοτικών offshore αιολικών που θα αναπτυχθεί στις ελληνικές θάλασσες να περιλαμβάνει και τις δύο τεχνολογίες, τόσο τις σταθερής έδρασης (πακτωμένες στο βυθό) ανεμογεννήτριες, όσο και (σε ένα μικρότερο βαθμό) τις πλωτές, φαίνεται ότι βάζει ως στόχο το ΥΠΕΝ για το Θρακικό Πέλαγος.
Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι διπλή, σύμφωνα με ανώτατες πηγές της ηγεσίας του ΥΠΕΝ που επικαλείται το energypress.gr, καθώς πέρα από την ευκαιρία της πιλοτικής εφαρμογής μιας νέας και ακριβής τεχνολογίας στις ελληνικές θάλασσες, η πολιτεία αποκτά με τις πλωτές ανεμογεννήτριες και μια μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων έναντι των διαβουλεύσεων με τις τοπικές κοινωνίες.
Στη πράξη, η δυνατότητα μετακίνησης της χωροθέτησης μια πλωτής μονάδας και της τοποθέτησης της σε μεγάλα βάθη, επιτρέπει στην κυβέρνηση έναν αυξημένο βαθμό ελιγμών κατά την ενημέρωση φορέων και κατοίκων σε τοπικό επίπεδο. Εξυπηρετεί και το στόχο άρσης κάποιων αντιδράσεων που έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται στη περιοχή της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης.
Η προσέγγιση να εμπλουτιστούν τα συγκεκριμένα έργα και με floating ανεμογεννήτριες στηρίζεται στη λογική ότι ένα πιλοτικό έργο γίνεται για να «τεσταριστεί» μια νέα τεχνολογία επί του πεδίου. Κάτι που στη περίπτωση των πακτωμένων στο βυθό ανεμογεννητριών (fixed bottom) δεν έχει νόημα, όταν πρόκειται για δοκιμασμένες εδώ και δεκαετίες επενδύσεις σε πλειάδα αγορών σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα επομένως με αυτά τα σενάρια το πάρκο (ή τα πάρκα) που θα αναπτυχθούν στις συγκεκριμένες θάλασσες θα μπορούν να απαρτίζονται από ένα μείγμα ανεμογεννητριών, κατά πλειοψηφία σταθερής έδρασης και σε μικρότερο βαθμό πλωτών.
Τούτων δοθέντων, και επειδή από το 2022 η ελληνική πολιτεία έχει ορίσει ως περιοχή πρώτης επιλογής (Go-to areas), το Θρακικό Πέλαγος, όπου οι ταρίφες «κλειδώνουν» διοικητικά, δηλαδή με σχήμα κοινοποίησης στη Κομισιόν, και όχι μέσω διαγωνισμών, το μοντέλο αυτό πιθανότατα θα κάνει πρεμιέρα και για τις δύο τεχνολογίες ανεμογεννητριών. Τόσο για τις σταθερής έδρασης όσο και για τις πλωτές.
Το πρώτο από τα δύο πάρκα στη περιοχή αναπτύσσεται ανάμεσα στη περιοχή της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης από την «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως», ανήκει 50%-50% στη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη More και είναι ένα project 400 MW. Είναι σε πρώιμο στάδιο, δεν έχουν γίνει τοπικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πολύ περισσότερο οι τελικές χωροθετήσεις, οι οποίες και θα κρίνουν τον αριθμό των μηχανών.
Στην ίδια περιοχή του Θρακικού Πελάγους, έχει άδεια και η ΔΕΗ για ένα δεύτερο θαλάσσιο πιλοτικό πάρκο, ισχύος 200 MW, την οποία και απέκτησε Δεκέμβριο του 2023 από τον όμιλο Κοπελούζου.
Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ
Εντωμεταξύ, το θέμα του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο Θρακικό πέλαγος, θέτει με επερώτηση της προς τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενόψει της αποψινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ.
Μετά και την πρόσφατη ενημέρωση που έκαναν ειδικοί επιστήμονες στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, η παράταξη αναφέρει μεταξύ άλλων πως «επιβεβαιώθηκαν από τους επιστήμονες οι εκφρασμένοι φόβοι του λαού της περιοχής για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη», ρωτώντας τον περιφερειάρχη «τι προτίθεται να πράξει ώστε να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Θρακικό Πέλαγος». Επιπλέον, ζητά από την περιφερειακή διοίκηση να απαντήσει για τις ενέργειές της ώστε «να σταματήσουν να παραδίδονται βουνά, παραλίες και φυσικό περιβάλλον στους επιχειρηματικούς ομίλους, να διασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για τα νοικοκυριά και να εξασφαλιστεί η ουσιαστική προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής».
Κ.Η.