Ξεκινούν, επιτέλους, τα μαθήματα στη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου

Τελευταία στιγμή αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για το τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, δηλαδή η αναστολή λειτουργίας του.

Όπως αποκάλυψε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, το συγκεκριμένο τμήμα, περιλαμβάνονταν στην αρχική εισήγηση-λίστα του Υπουργείου Παιδείας με τα υπό κατάργηση, δεκάδες τμήματα, σε όλη τη χώρα, που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες. Ωστόσο, τελευταία στιγμή, μετά από σειρά πιέσεων και την καλή διάθεση που επέδειξε, κυρίως, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, αποφασίστηκε να γίνει μία προσπάθεια και να ξεκινήσουν κάποια μαθήματα, από τις 18/11, με όσους καθηγητές είναι διαθέσιμοι. Για τα υπόλοιπα μαθήματα, είναι πολύ πιθανό να υιοθετηθεί η ιδέα της διδασκαλίας εξ’ αποστάσεως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας…

Η απόφαση να γίνει προσπάθεια ώστε να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται, από εδώ και στο εξής, το φοιτητικό έτος, πάρθηκε την Πέμπτη 7/11, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Προέδρου του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ευγενίας Μηνασίδου. Παρόντες, από τον Έβρο, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπολος, εκπρόσωπος της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσας Γκαρά, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και  ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Διδυμοτείχου Κώστας Βαφειάδης.

Το βασικό πρόβλημα του τμήματος, ως γνωστόν, έχει να κάνει με την  έλλειψη καθηγητών, καθώς όσοι δίδασκαν στη Νοσηλευτική τα προηγούμενα χρόνια, μετά την ανωτατοποίηση και τη λειτουργία του ως τμήμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, κι όχι πλέον ως τμήματος του ΤΕΙ Καβάλας, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για πρόσληψη.

Πάντως, όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη, και πάντα εκτός απροόπτου, τα πρώτα μαθήματα θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 18/11, με τους καθηγητές που μπορούν αυτή την στιγμή να αναλάβουν τη διδασκαλία των φοιτητών. Για τα μαθήματα που δεν είναι εφικτό να γίνονται μετακινήσεις καθηγητών από τη Θεσσαλονίκη στο Διδυμότειχο, υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνεται η διδασκαλία μέσω skype.

Γκαρά: «Δεν υπήρξε καμία προχειρότητα»

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, η κα Γκαρά σημείωσε πως η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προσπάθησε να βάλει από την πρώτη στιγμή εμπόδια στη Δημόσια Εκπαίδευση, αλλά και στη λειτουργία της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, γεγονός που αποδεικνύεται και από την απόφαση της κα Κεραμέως να ανασταλεί η λειτουργία 38 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, λόγω «προχειρότητας» που επέδειξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδρυσή τους, δίχως σχέδιο και μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας. Μιλώντας στον Δέλτα Fm, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αρχικά, μέσα στα τμήματα υπό κατάργηση ήταν και η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου, ωστόσο, μετά από σειρά πιέσεων από τοπικούς φορείς, αποφασίστηκε να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στη σχολή που προσφέρει τόσα στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Ακόμη, αντέκρουσε τα περί «προχειρότητας», σημειώνοντας πως «κανείς υπουργός δεν ξυπνάει μία μέρα λέγοντας ότι θα ιδρύσει ή θα ανωτατοποιήσει μία σχολή»,  και υπογραμμίζοντας πως για όλα τα τμήματα και τις αναβαθμίσεις τους υπήρξαν μελέτες και εισηγήσεις από τα ίδια τα πανεπιστήμια.

«…  παρά τις δυσκολίες του νέου εγχειρήματος, θεωρείται απολύτως θετική η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος να υλοποιήσει άμεσα τον Νόμο 4610/2019 που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με  τον οποίο η Νοσηλευτική Σχολή στο Διδυμότειχο αναβαθμίστηκε σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Η θετική αυτή εξέλιξη αναμένεται να αναβαθμίσει συνολικά τον θεσμό της εκπαίδευσης στον Νομό μας, αλλά και να επιδράσει θετικά στον οικονομικό και κοινωνικό βίο της ευρύτερης περιοχής. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, να στηρίξουν την ανάπτυξη του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο και τώρα και στο μέλλον» δήλωσε η κα Γκαρά.

Πολλά και τα προβλήματα υποδομών

Μία σειρά από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου, αναδεικνύει με ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ.

Όπως αναφέρεται, οι φοιτητές (70 με 100 εγγεγραμμένοι κάθε χρόνο), έρχονται αντιμέτωποι με τα εξής ζητήματα:

  • Δεν έχουν αίθουσες για μάθημα. Έχουν μόνο 2 μικρές αίθουσες, μία με Η/Υ που δεν λειτουργεί γιατί οι περισσότεροι Υ/Η είναι χαλασμένοι και μία αίθουσα εργαστηρίου προηγούμενης δεκαετίας.
  • Δεν υπάρχει αμφιθέατρο και κάνουν μάθημα στον κινηματογράφο του Διδυμοτείχου που τους παραχωρεί την αίθουσα.
  • Δεν υπάρχουν εστίες και ούτε υπάρχει κάποια πρόβλεψη να νοικιαστούν κάποια δωμάτια για τους φοιτητές.
  • Η πρακτική των φοιτητών θα πραγματοποιείται στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, που ούτε στο ελάχιστο δεν θυμίζει Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο