Τον αποχαρακτηρισμό της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο

Ζαμπούκης: Δεν μας ανήκει ούτε η πλατεία του Φάρου, ενώ για τα έργα της ανάπλασης τον πρώτο λόγο έχει ο ΟΛΑ – Γιατί αποχώρησε η δημοτική αρχή από την ψηφοφορία. Αντιπολίτευση: Η έκταση πρέπει να επιστρέψει στους δημότες

Της Κικής Ηπειρώτου

Απόφαση αποχαρακτηρισμού της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού έλαβε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή και ψήφο μόνο συμβούλων της αντιπολίτευσης, αφού η δημοτική αρχή απείχε από την ψηφοφορία.

Στη συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζε ο πρόεδρος Γιώργος Καϊσας, προήδρευσε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Βαταμίδης, ο οποίος υπήρξε ως επί το πλείστον συναινετικός, προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες, τις περισσότερες φορές με πολύ καλό αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν εφικτή, λόγω χρόνου, η συζήτηση όλων των θεμάτων και χρειάστηκε να υπάρξει διακοπή μετά από περίπου 6 ώρες συνεδρίασης, η διαδικασία κύλησε σχετικά ομαλά, δίχως, δυστυχώς, να λείψουν και πάλι οι στιγμές έντασης.

Το θέμα εισηγήθηκαν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης. Η απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό της δυτικής χερσαίας ζώνης βασίζεται στο Νόμο 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας, καθώς και σε εγκύκλιο του Υπουργείου ναυτιλίας, από το 2017, με αποδέκτες την Αποκεντρωμένη Μακεδονίας-Θράκης  και τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι καλούνται να αποχαρακτηρίσουν όσες εκτάσεις δεν καλύπτουν λιμενικές τους ανάγκες. Η πρόταση των εισηγητών, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με το τοπογραφικό, όπου απεικονίζεται η επίμαχη έκταση, να αποσταλούν στον Οργανισμό Λιμένα, ο οποίος, εφόσον δώσει το πράσινο φως, να απευθυνθεί στην Αποκεντρωμένη, ώστε να γίνει η απόδοση της έκτασης στο Δήμο.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα έγιναν επί της δικής του θητείας για το συγκεκριμένο ζήτημα, με πολλά έγγραφα και επισκέψεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, χαρακτηρίζοντας ως αποτέλεσμα πιέσεων δικών του και άλλων Δημάρχων την εγκύκλιο βάσει της οποίας οι διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων καλούνται να αποδεσμεύσουν εκτάσεις που δεν χρειάζονται. Το 2016 η δυτική χερσαία ζώνη παραχωρήθηκε στο Δήμο ως το 2029, μόλις για 13 χρόνια, ως ένα μεταβατικό στάδιο που ήταν μονόδρομος, προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στην ανάπλαση της παραλίας, αφήνοντας τη μακροπρόθεσμη διεκδίκηση για αργότερα. Ο κ. Λαμπάκης κατηγόρησε τον κ. Ζαμπούκη ότι το μόνο που έκανε για το θέμα ήταν να στείλει μία επιστολή-«εκθεσούλα» 18 σειρών προς τον ΟΛΑ, με τη διοίκηση του οποίου, όπως είπε, αρνήθηκε να συναντηθεί για να λυθούν τα μεταξύ τους ζητήματα, αποκρύπτοντας από το δημοτικό συμβούλιο τις όποιες εξελίξεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός αναφέρθηκε στον αγώνα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να αφήσουμε το χώρο να φύγει από τα χέρια των δημοτών. Πρότεινε ακόμη να συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα ασχοληθεί μόνο με το θέμα της απόκτησης της δυτικής χερσαίας ζώνης.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που είχαν παλαιότερα, αρχικά από την παράταξή του, και στην πορεία από τις  υπόλοιπες παρατάξεις, ώστε να μην προχωρήσει η εκμίσθωση του πάρκινγκ σε ιδιώτη. Οι προσπάθειες αυτές είχαν επιτυχία, μέχρι που ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί να είναι ηλεκτρονικοί. Όπως παρατήρησε, ο κόσμος σταδιακά απομακρύνεται από το  λιμάνι, αφού έχει δοθεί όλο χάρισμα στον ΟΛΑ. Σημείωσε πως όπως έγινε και τη δεκαετία του ’70 με τη διεκδίκηση της Ιατρικής Σχολής, έτσι θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να βγει ο κόσμος στους δρόμους. Η σύμβουλος της παράταξης Νίκη Δραμανίδη, επισήμανε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πως αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να είχε γίνει το αργότερο ως το 2019. Απέδωσε ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μίλησε για μεθοδεύσεις που έχουν ως στόχο να φύγει τελείως ο λαός από το λιμάνι.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Γιώργος Κουκουράβας διατύπωσε ορισμένες επιφυλάξεις αναφορικά με το εάν η διαδικασία για τον αποχαρακτηρισμό είναι τόσο απλή, όσο την περιέγραψε ο κ. Μιχαηλίδης.

Οι απαντήσεις του Δημάρχου

Παίρνοντας το λόγο, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης αναφέρθηκε στην εγκύκλιο του Υπουργείου Ναυτιλίας για τον αποχαρακτηρισμό της χερσαίας ζώνης το 2017, αλλά και σε δύο επισκέψεις του τότε προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ που ακολούθησαν, στις οποίες δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, όπως είπε, από κανένα φορέα. Το μόνο που έγινε από τον Δήμο ήταν η απόφαση για ανάπλαση της παραλιακής, και η παραχώρηση της έκτασης από τον ΟΛΑ ως το 2029. «Δεν κάνατε τίποτα, οι παραλείψεις σας θα αξιολογηθούν όπως αξιολογήθηκαν και στις εκλογές», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε τον Ιούνιο του 2020, με τον βουλευτή κ Δημοσχάκη, στο γραφείο του Υπουργού κ. Πλακιωτάκη. Εκεί, υπεβλήθη αίτημα για οριστική παραχώρηση της έκτασης, ενώ σχετικά με το έγγραφο των 18 σειρών, σημείωσε πως είχε και δεύτερη σελίδα, στο οποίο, ο αρμόδιος υπηρεσιακός κ. Πορτοκαλίδης διατύπωνε σαφέστατα και επιστημονικά το αίτημα του Δήμου. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία επίσης κατατέθηκε το αίτημα για παραχώρησης της έκτασης, όπως και του χώρου στάθμευσης στο Δήμο με μίνιμουμ τίμημα.

Σημείωσε ακόμη ότι ο Δήμος φυσικά και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του ΟΛΑ και συμμετείχε σε συζητήσεις, ωστόσο σε πρώτη φάση δεν υπήρξε συμφωνία, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δόθηκε από τον ΟΛΑ η επιστολή του σε τρίτους, δίχως τη συγκατάθεση του αποστολέα. Επισήμανε ότι η πλατεία του Φάρου δεν ανήκει στο Δήμο, όπως και πολλά άλλα σημεία της παραλιακής, με εξαίρεση μία μικρή έκταση στο πάρκο της Αργούς, η οποία ανακαλύφθηκε ότι δεν ανήκει στο Δήμο, όταν έγινε προσπάθεια να γκρεμιστούν οι δημόσιες τουαλέτες. Όπως είπε ο Δήμαρχος, «διεκδικήσαμε αυτό το  κομμάτι από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και τελικά μας παραχωρήθηκε».

Όσο για το χώρο που έχει αναπλαστεί, από προσκόπους ως Άγιο Εύπλου, είπε ότι ακόμη και για μία συναυλία στο θεατράκι, ο Δήμος χρειάζεται την άδεια του ΟΛΑ. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Δήμος σήμερα είναι η συντήρηση του χώρου, δεν μπορεί να τον αξιοποιήσει οικονομικά ούτε να αδειοδοτήσει για οποιαδήποτε συνάθροιση. «Έχει τρία γηπεδάκια και μία παιδική χαρά εκεί, αυτά μπορεί να μας τα πάρει και να τα αφαιρέσει ο ΟΛΑ οποτεδήποτε… Δόθηκε η ευκαιρία το 2017 στο πλαίσιο του master plan, να πούμε ότι θέλουμε τη δυτική χερσαία ζώνη και το μόνο που κάναμε, ήταν να εκτελέσουμε απλά ένα έργο και το 2029 να πούμε γεια σας, πάρτε το».

Ο Δήμαρχος πρότεινε στο σώμα να μη λάβει απόφαση στην παρούσα φάση και να τηρήσει στάση αναμονής έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΑ και αναδειχθεί ο νέος ιδιοκτήτης του λιμένα. Αιτιολογώντας την πρότασή του αυτή, σημείωσε πως το συγκεκριμένο κομμάτι της χερσαίας ζώνης περιλαμβάνεται στο πακέτο παραχώρησης και μία ενδεχόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να «κάνει κακό στο διαγωνισμό.. αν δεν θέλει την έκταση αυτός που θα βγει ανάδοχος, τότε θα λάβουμε μέρος στη διαδικασία, αν τη θέλει, τότε θα κάνουμε διάλογο για να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε ή  να το πάρουμε από το νέο χρήστη».

Αναφορικά με τις συναντήσεις με τον ΟΛΑ ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Διονύσης Μαστορόπουλος σημείωσε πως όντως ο ΟΛΑ είναι κυρίαρχος παντού, ωστόσο ο Δήμος σαφέστατα έχει λόγο.  Η τεχνική υπηρεσία που συμμετείχε στις συνομιλίες δεν έκανε πίσω σε συγκεκριμένα θέματα τόσο αναφορικά με την πλατεία του Φάρου, όσο και για την χερσαία ζώνη. Όπως είπε, δεν υπογράψαμε κάτι, αφού αυτό που ζητούμε είναι μία συνολική ρύθμιση όλων αυτών των θεμάτων.

Τελικώς, μετά από ένταση που προκλήθηκε με το προεδρείο, η παράταξη του Δημάρχου δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. Έτσι, η απόφαση αποχαρακτηρισμού πέρασε με 22 ψήφους της αντιπολίτευσης. Κατά ψήφισε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιάννης Καρυπίδης, ο οποίος σημείωσε πως κανείς δεν διαφωνεί με τη διεκδίκηση του χώρου, ωστόσο όλο αυτό είναι περιττό και έγινε μόνο για καιροσκοπικούς λόγους αυτοπροβολής του Παύλου Μιχαηλίδη.

Τα θέματα που δεν συζητήθηκαν, θα συζητηθούν σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο