Ταϊστρες – ποτίστρες για τα αδέσποτα και “no kaka” για τα δεσποζόμενα!

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία προνοεί για την ευζωία των εκατοντάδων αδέσποτων  του Δήμου μας, όσο και για μία πιο καθαρή από περιττώματα δεσποζόμενων πόλη, κατατέθηκε στο συμβούλιο της Κοινότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης από τη σύμβουλο του «Φάρου» Σοφία Βαλαβάνη.

Πρόκειται για την πρόταση αγοράς και τοποθέτησης ταϊστρών και ποτίστρων σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου καθώς και «no kaka” boxes, που είναι μία έξυπνη πατέντα με οικολογικό φαράσι και σκουπάκι για την απομάκρυνση των περιττωμάτων των δεσποζόμενων κατοικιδίων. Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν είχε γίνει προμήθεια ειδικών stands με σακουλάκια για τον σκοπό αυτό, τα οποία βανδαλίστηκαν μέσα σε λίγες μέρες από τους ανεγκέφαλους. Η νέα πρόταση κατατέθηκε με την ελπίδα πως ίσως είναι πιο ώριμες οι συνθήκες πλέον, ώστε εφόσον υλοποιηθεί η πρόταση από τη δημοτική αρχή, όλος αυτός ο εξοπλισμός να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί, δίχως προβλήματα.

Όπως επισήμανε στην εισήγησή της η κα Βαλαβάνη, τα ενήλικα αδέσποτα που αυτή τη στιγμή περιφέρονται στην πόλη της Αλεξανδρούπολης είναι πάνω από 600 χωρίς να υπολογίσουμε τα κουτάβια που περισυλλέγουν οι εθελοντές καθημερινά. Υπάρχει ως εκ τούτου στην πόλη αυτή τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός αδέσποτων να περιφέρονται σε αναζήτηση τροφής και νερού καθημερινά, να σχηματίζουν αγέλες για την καλύτερη προστασία τους και να συγκεντρώνονται όπου υπάρχει κόσμος για την ευκολότερη εύρεση τροφής. Αυτή τη στιγμή η σίτιση των αδέσποτων γίνεται αποκλειστικά από φιλόζωους εθελοντές, χωρίς φυσικά να είναι οι ίδιοι σε θέση να καλύψουν όλο τον πληθυσμό των αδέσποτων στους δρόμους. Αυτό δημιουργεί δυσαρέσκεια στους εθελοντές οι οποίοι στην ουσία κάνουν αυτό που οφείλει να κάνει ο Δήμος για τα αδέσποτα και δίνει συγχρόνως και μια εικόνα αδιοργάνωτου και  μη ευαίσθητου Δήμου στο δέμα της διαχείρισης των αδέσποτων.

Ο νόμος 4039/2012 εξ άλλου προβλέπει, ότι το τάϊσμα και το πότισμα των αδέσποτων ζώων πρέπει να γίνεται από τους δήμους και φιλοζωικά σωματεία, συγκεκριμένα στο άρθρο 9 και στην παράγραφο 10 τονίζεται πως: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι ∆ήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις». Η τοποθέτηση ταϊστρων και ποτίστρων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης απο τον Δήμο, που αποτελεί κατα κάποιο τρόπο και υποχρέωσή του, θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση στο πρόβλημα της σίτησης, θα ευαισθητοποιήσει τους δημότες και θα αλλάξει και την εικόνα του Δήμου στο θέμα της διαχείρησης των αδέσποτων.

Οι ταϊστρες που προτείνονται θα παραγγελθούν απο τον Δήμο, θα είναι αυτόματες μεταλλικες 15 kg απο γαλβανισμένη ευρωπαϊκή λαμαρίνα διαστάσεων 0.66Χ0.33Χ0.25 για ξηρή τροφή. Θα είναι πρακτική για μεσαία και μεγάλα σκυλιά, με καπάκι για να είναι προστατευμένη η ξηρή τροφή, η οποία θα διοχετεύεται σταδιακά όσο τρώει το σκυλί, με υποδοχές να βιδώνεται στον τοίχο, και θα τοποθετηθούν με ασφάλεια σε χώρους που θα επιλεγούν προσεκτικά, κοντά σε παροχή νερού και σκιά.  Θα  καλύπτουν τις 6 ενορίες του Δήμου μας, δηλαδή ενορία Αγίου Νικολάου, Αγίου Ελευθερίου, Αγίας Κυριακής, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Αγίου Βασιλείου και Αγίου Νεκταρίου και σε άλλες επιλεγμένες περιοχές.  Θα επιβλέπονται από εθελοντές φιλόζωους οι οποίοι, ούτως η άλλως ταΐζουν στις περιοχές, και θα εφοδιάζονται επίσης από αυτούς αλλά και από τους υπαλλήλους του Δήμου, με τροφή που θα προμηθεύονται οι φιλόζωοι από το καταφύγιο και όχι μόνο.

Οι ποτίστρες προτείνεται να είναι γαλβανιζέ στρογγυλές με σκαφάκι 25 Lt και να τοποθετηθουν δίπλα στις ταϊστρες.

“No kaka” boxes  

Το “no kaka” είναι μία πρωτοποριακή ελληνική και παγκόσμια πατέντα για το μάζεμα των ακαθαρσιών των σκύλων και δίνει λύση, έξυπνη και οικολογική «φιλοδοξώντας», επίσης, να αλλάξει και την νοοτροπία των Ελλήνων σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα των δημόσιων χώρων. Εφευρέτρια είναι η κ. Μαρία Αρκούδη.

Είναι ένα απλό και εύχρηστο οικολογικό σύστημα μιας χρήσης, σε σχήμα μικρού φτυαριού με κάλυμμα από 100% χαρτί ανακυκλώσιμο και ελληνικό. Ο κάτοχος του ζώου μπορεί εύκολα και με ένα φτυάρισμα να μαζεύει τις ακαθαρσίες του ζώου χωρίς να έρχεται σε επαφή με αυτές.

Το προϊόν έχουν προμηθευτεί, μέχρι σήμερα, 14 δήμοι της χώρας και το διαθέτουν στους δημότες τους δωρεάν και είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που κυκλοφορεί οικολογικό προϊόν σε αυτόν τον τομέα και το κυριότερο αντικαθιστά την έως τώρα χρήση πλαστικών σακουλών για το μάζεμα των ακαθαρσιών των αγαπημένων μας κατοικιδίων.

Τα boxes με τα “no kaka”  προϊόντα μπορούν να τοποθετηθούν σε πάρκα και δρόμους ή σημεία όπου οι δημότες βγάζουν περίπατο τα κατοικίδιά τους. Με αυτόν τον  ευχάριστο, ανέπαφο και κομψό τρόπο, ο κηδεμόνας σκύλου, χρησιμοποιώντας καθημερινά το σύστημα αυτό θα κάνει, πλέον, το καθήκον του απέναντι στον εαυτό του, τον συνάνθρωπο και φυσικά το περιβάλλον.

Οι δημόσιοι χώροι (πάρκα, πλατείες κ.α.), οι δρόμοι και όλοι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν κατοικίδιο, μικροί και μεγάλοι, τώρα δεν θα έρχονται πλέον σε επαφή με ένα ανθυγιεινό και αντιαισθητικό θέαμα.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο