Τα μηνύματα Τσίπρα από τη συνάντηση με τους Δημάρχους της Θράκης

Ισχυρές πιέσεις για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη «βλέπει» να έρχονται το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνάντηση που είχε το πρωί στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης με Δημάρχους της Θράκης, σημείωσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που ίσως νομίζει, αρκεί, όπως είπε, να μην υπάρχουν ρήγματα, αλλά ενότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι πιέσεις που έρχονται.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι αγώνες είναι πολυετείς και θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην πάγια αντίθεση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην προοπτική μίας τέτοιας επένδυσης. Υπενθύμισε ακόμη πως στον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την περιοχή της Θράκης δεν προβλέπεται η δυνατότητα και προοπτική εξορυκτικής δραστηριότητας σε αυτόν τον τομέα.

Στη συνέχεια, οι Δήμαρχοι που ήταν παρόντες (Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Σουφλίου, Μαρώνειας-Σαπών) έθεσαν τις δικές τους απόψεις και προβληματισμούς υπόψιν του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η αντίθεση φορέων και κοινωνίας είναι πάγια και γνωστή, εδώ και δεκαετίες, επισημαίνοντας πως «πρέπει να σεβαστούμε το αίτημα και τις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας, που μέσα από τη σοφία της γνωρίζει ότι η αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο θα έρθει μέσα από πλειάδα άλλων δραστηριοτήτων και όχι από δραστηριότητες με χαμηλό αναπτυξιακό αποτύπωμα και μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Το περιβάλλον πρέπει να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού, τόσο γιατί σχετίζεται με την ποιότητα ζωής των παιδιών μας, αλλά και με την προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας».

Όπως υπογράμμισε, η εμπειρία από την περίπτωση της Χαλκιδικής είναι αρνητική, κι όσον αφορά τα αιτήματα των επενδυτών κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, «τα αντιμετωπίσαμε με κύριο γνώμονα την ανάγκη να επενδύσουμε προσανατολιζόμενοι στην ανάπτυξη του τουρισμού, σε μία λογική έντασης γνώσεων και καινοτομίας γύρω από νέες τεχνολογίες, κι όχι σε μία δραστηριότητα που προκαλεί μόνο προβλήματα».

Μήνυμα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της ΝΔ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να στείλει από την Αλεξανδρούπολη κι ένα διττό μήνυμα προς την Τουρκία, για την αυξανόμενη παραβατικότητά της, αλλά και προς την κυβέρνηση που επιμένει σε μία εξωτερική πολιτική κατευνασμού, με στόχο τη μείωση των προσφυγικών ροών.

«Από εδώ, από την Αλεξανδρούπολη, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου… Πρέπει να σταματήσει  η κλιμάκωση της έντασης και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Η μονομερής ενέργεια, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Λιβύης, να προχωρήσει σε μία ανυπόστατη συμφωνία, πέρα και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δίκαιου, είναι μια προκλητική συμπεριφορά, που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει στο εγγύς μέλλον. Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η πολιτική κατευνασμού, προκειμένου να μειώσει η Τουρκία τις προσφυγικές ροές, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Βρισκόμαστε, δυστυχώς, μπροστά στην εξέλιξη αυτή, που είναι διπλά αρνητική, με την έννοια ότι έχουμε ενέργειες εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά στη σωστή τήρηση της ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό. Πρέπει η κυβέρνηση να αποκτήσει δύναμη φωνής και πυγμής, που δεν έχει. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική και σχεδιασμό για να αποφεύγουμε τέτοιου είδους κινήσεις. Να συγκληθεί το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και να σταματήσει η πολιτική αδράνειας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κατευνασμού των  γειτόνων. Να επαναφέρουμε τον πολιτικό λόγο και δράση στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, όπως το προηγούμενο διάστημα, όταν πήραμε μια σειρά από θετικές  αποφάσεις, και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, όπως οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την παραβατική της δραστηριότητα στην ΑΟΖ Κύπρου, που, δυστυχώς φαίνεται ότι πρέπει να επεκταθούν και σε ό,τι αφορά την παραβατική της δραστηριότητα νοτίως της Κρήτης».

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο