Για τη
Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα μίλησε ο
Άγγελος Συρίγος, καθηγητής ∆ιεθνούς ∆ικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, βουλευτής Ν.∆. στην Α’ Αθηνών, στα Παραπολιτικά 90,1. Αναφερθείς στην ατζέντα της Συνόδου, τόνισε πως σίγουρα δεν θα συζητηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ επεσήμανε πως η Τουρκία «δεν θα πάρει F-35, θα πάρει τους κινητήρες για τα KAAN, που αλλιώς είναι άχρηστα. Το κρίσιμο είναι να έχουν πολύ μικρό ίχνος στα ραντάρ, αν δεν έδινε κινητήρες, θα τελείωνε το πρόγραμμα», πρόσθεσε, με την επισήμανση αυτή να γίνεται και με φόντο
το δημοσίευμα των New York Times, που σημειώνει πως «ο Τραμπ θα πει στον Ερντογάν (σ.σ. στη Σύνοδο) ότι είναι διατεθειμένος να επανεντάξει την Τουρκία στο πρόγραμμα για τα F-35».
«Με τα F35, αν ήταν στο χέρι του Τραμπ, θα τα έδινε, παρά την θέση του Ισραήλ», σημείωσε, ωστόσο υπενθύμισε πως αυτό θα γίνει μόνο με βάση την απόφαση του Κογκρέσου. Υπάρχουν όπως είπε τρεις προϋποθέσεις για να δοθούν τα F-35 στην Τουρκία: Να φύγουν από το έδαφος της Τουρκίας οι S-400, να μην τους πάρει πίσω για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να μην χρησιμοποιεί η Τουρκία ρωσικά πυραυλικά μέσα. Για αυτά, πρέπει ο Λευκός Οίκος να δώσει έγκριση ότι εφαρμόζονται στο Κογκρέσο. «Ακόμα και να φύγουν οι S-400, η Τουρκία έχει να υπολογίσει το ελληνικό-ισραηλινό λόμπι», πρόσθεσε ο Άγγελος Συρίγος.
Ερωτηθείς για το ότι συζητάει ο Μακρόν, αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, την παροχή οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, είπε: «Πρέπει να έχουμε την αίσθηση ότι μεταξύ των κρατών υπάρχουν συμφέροντα, όχι φιλίες. Η Τουρκία έχει φτιάξει εκ του μηδενός τα τελευταία 20 χρόνια μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία, που, όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, φτιάχνει πιο γρήγορα και φθηνά ό,τι φτιάχνουν οι ίδιοι. Δεν αλλάζει η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας». Ανέφερε, δε, ένα ενδεχόμενο το οποίο πρέπει να αποφευχθεί: «Μπορεί να έχουμε τον ελληνικό στρατό να φυλάει τον Έβρο με τουρκικά όπλα, για αυτό πρέπει να μην μπει η Τουρκία στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».
parapolitika.gr