Στον «πάγο» αίτημα της ΤΕΡΝΑ για μεταφορά ανεμογεννητριών μέσω Αλεξανδρούπολης

Για ελλιπέστατη μελέτη έκανε λόγο ο Δήμαρχος, εκφράζοντας προβληματισμό για τις αντοχές της γέφυρας Βανικιώτη, άλλες ενδεχόμενες ζημιές και αναστάτωση του κόσμου

Νέα, συμπληρωματική αίτηση θα πρέπει να καταθέσει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., προκειμένου να της δοθεί το «πράσινο φως» για να μεταφέρει ανεμογεννήτριες, βάρους 285 τόνων η καθεμία, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με τη λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας, πάντα σε συνεννόηση με τις αρμόδιες τοπικές αρχές.
Το αρχικό αίτημα της εταιρείας απορρίφθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε πρόσφατη συνεδρίαση, καθώς κρίθηκε ως ελλιπέστατο. Για το θέμα, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης εξέφρασε τον προβληματισμό, αλλά και την αγανάκτησή του για την τακτική κάποιων μεγάλων εταιρειών, κάνοντας παράλληλα αναφορά και στα πολύ μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ΔΕΔΑ που μέσω της ΑΒΑΞ εκτελεί το έργο της κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου στην πόλη. Ο Δήμαρχος δεν δίστασε να μιλήσει για «ξεφτίλα» που υφίσταται τόσο ο ίδιος, όσο και γενικότερα ο Δήμος εξαιτίας της συμπεριφοράς των εν λόγω εταιρειών.
Αρχικά, αναφερθείς στο αίτημα της ΤΕΡΝΑ, ο κ. Ζαμπούκης σημείωσε πως δεν αναφέρεται καν πότε θα γίνουν οι συγκεκριμένες διελεύσεις των οχημάτων της εταιρείας.
«Ζητούνε να κατεβούν στο λιμάνι, να διέλθουν από την έξοδο του λιμένα, περίπου στις διασταυρώσεις της Μαΐστρου, θα σπάσουμε – κι αυτό είναι το εύκολο κομμάτι του- το διάζωμα για να στρίψουν και να κάνουν με πέντε χλμ. την ώρα ταχύτητα, περνώντας μέσα από το κέντρο της πόλης αρχικά και της Χιλής μετά, χωρίς να ξέρουμε το πότε και ποιες μέρες. Με πέντε χλμ. την ώρα! Θα κοιμάται ο Αλεξανδρουπολίτης στις τρεις τα ξημερώματα και θα αισθάνεται ότι γίνεται σεισμός. Διακόσιοι ογδόντα τόνοι μέσα από το κέντρο της πόλης!… Δεν μας λένε την γέφυρα του Βανικιώτη πώς θα την περάσουν; Κι αν πέσει η γέφυρα Βανικιώτη; Πόσο καιρό θα κάνουμε εμείς να πάρουμε εγκρίσεις για να την επαναφέρουμε στην αρχική της κατάσταση; Θα κόψουμε την πόλη στα δύο;» διερωτήθηκε ο Δήμαρχος.
Επιπλέον, σημείωσε πως ο Δήμος δεν έχει τους συνομιλητές που θα έπρεπε, αφού οι εταιρείες στέλνουν συνήθως κάποιον εργοταξιάρχη σε αυτές τις συναντήσεις, «που σήμερα είναι κι αύριο δεν είναι; Που δεν αναφέρεται στο καταστατικό της Εταιρείας και δεν έχει εξουσιοδότηση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας να διαλλαχθεί;» όπως τόνισε. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο έργο του φράκτη που έκανε στην περιοχή των Φερών η ίδια εταιρεία, η οποία ενώ υποσχέθηκε ότι θα φτιάξει όσους δρόμους χάλασε για το έργο, τελικά, δεν έκανε τίποτα.
«Μπορώ να συνεννοηθώ εγώ με μια εταιρεία που δοκιμάστηκε ήδη στην περιοχή των Φερών; Για να μην αναφερθώ στις περιβόητες αποζημιώσεις, που είναι ακόμα υπό διερεύνηση στην περιοχή της Μαΐστρου περίπου, προκειμένου να περάσει ο επίγειος αγωγός του LNG», σημείωσε σχετικά.
Άκρως προβληματική είναι και η κατάσταση με τη ΔΕΔΑ και τα έργα φυσικού αερίου, με τον κ. Ζαμπούκη να αναφέρεται στα πολύ έντονα παράπονα που δέχθηκε πρόσφατα από κάτοικο της Απολλωνιάδας, η οποία είναι σκαμμένη και μέσα στη σκόνη από τα τέλη Μαϊου. Παρά την εισαγγελική παρέμβαση που ζήτησε ο Δήμαρχος, μόνο ένας δρόμος της περιοχής έχει ασφαλτοστρωθεί, εδώ και 3 εβδομάδες. «Σε ποιόν δεν έχουμε πει ότι το Φυσικό Αέριο έχει δεσπόζουσα θέση στην Αγορά και κάνει ό,τι θέλει και δεν μετράει κανέναν Δήμο, κανέναν Δήμαρχο και κανέναν δημότη», σημείωσε ο Δήμαρχος.
«Εγώ τους Αλεξανδρουπολίτες δεν μπορώ να τους ξανακοιτάξω στα μάτια μετά από τα άσχημα διαπιστευτήρια στην Αντιδημαρχία Φερών και την πολύ κακή εμπειρία, που έχουμε από τη συνεργασία με το Φυσικό Αέριο» επισήμανε ο κ.Ζαμπούκης, λέγοντας πως είναι κάθετα αντίθετος με οποιαδήποτε συνεργασία με την εταιρεία αυτή, «εάν δεν χτυπήσουν την πόρτα του Δήμου καταρχήν με διοικητική εκπροσώπηση, καταστατική εκπροσώπηση, που να μπορεί να δεσμεύσει με τις υποσχέσεις της και με την υπογραφή της την εταιρεία απέναντι στην κοινωνία των δημοτών της Αλεξανδρούπολης».
Η μελέτη της εταιρείας τελικά απορρίφθηκε και το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου αφού υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις με μία νέα συμπληρωματική αίτηση.
Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο