room-to-grow-bnner

Στον οδικό τουρισμό ποντάρουν οι ξενοδόχοι της Θράκης

«Πάνω απ’ όλα βάζουμε την υγιεινή και την ασφάλεια πελατών και εργαζομένων. Αυτό και μόνο αυτό, είναι η κορωνίδα όλων των ενεργειών μας», δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θράκης Απ. Παλακίδης

 

Της Κικής Ηπειρώτου

Στάση αναμονής τηρούν οι ξενοδόχοι της Θράκης, ενόψει των ανακοινώσεων, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, από το υπουργείο Τουρισμού, τόσο για την τελική μορφή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν φέτος στην ταξιδιωτική αλυσίδα- ξενοδοχεία, μεταφορές, υπηρεσίες-, όσο και για τις παρεμβάσεις που θα προωθηθούν για τη στήριξη της τουριστικής αγοράς και την προσπάθεια σταδιακής ανάκαμψης.

Αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης υπογραμμίζει την ανάγκη για τη ρεαλιστική και πρακτική εφαρμογή τους, εκτιμώντας πως σε συνδυασμό με τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών, προβλέπεται να συμβάλλουν στο να ευνοηθεί ο οδικός τουρισμός, στον οποίο έχει επενδύσει η περιοχή μας.

Άλλωστε, πέρα από την στάση αναμονής, οι ξενοδόχοι προχωρούν στο επόμενο βήμα και οργανώνονται για την επόμενη μέρα.

«Η νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, θα γίνει παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αθανάσιου Τσώνη, ο οποίος είναι πάντα κοντά μας. Θα δούμε ποιες κινήσεις μπορούμε να κάνουμε αναφορικά με το μάρκετινγκ, την προώθηση της περιοχής μας το επόμενο διάστημα», σημειώνει ο πρόεδρος.

«Ευνοημένη» η Θράκη

Παρά την πανδημία του κορωνοϊού που παρέλυσε και την τουριστική αγορά, τα μηνύματα για την περιοχή της Θράκης, από τις χώρες των Βαλκανίων, είναι θετικά, αφού οι τουρίστες από τις γειτονικές μας χώρες φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να κάνουν τις διακοπές τους στα μέρη μας. Παρά την αβεβαιότητα της καραντίνας, μόνο ελάχιστοι προχώρησαν σε ακυρώσεις προκρατήσεων, οι οποίες, πριν το  ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης ήταν και παραμένουν πολλές.

Τα ταξίδια αυτά θα «κλειδώσουν» οριστικά το επόμενο διάστημα, εφόσον ανοίξουν οι συνοριακοί σταθμοί (και οι 7, όπως ζητά ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης), και ξεκαθαρίσει το τοπίο των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των διμερών συμφωνιών μεταξύ των χωρών.

Εξάλλου, «κλειδί» για τη φετινή, όχι απολύτως χαμένη τουριστική σεζόν, αποτελεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών, ιδιαίτερα όσων έχουν ως προορισμό την Αλεξανδρούπολη, φτάνουν στην περιοχή μας οδικώς, δίχως να χρειάζεται να πάρουν κάποιο αεροπλάνο, όπου, λόγω κορωνοϊού, η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη και αβέβαιη.

«Δεν έχουμε ιδιαιτέρες ακυρώσεις, λόγω του οδικού χαρακτήρα του προορισμού, είμαστε ‘ευνοημένοι’ σε αυτό το κομμάτι. Πιστεύουμε πως οι τουρίστες αυτοί, εφόσον ανοίξουν και τα τελωνεία, θα υλοποιήσουν τα σχέδια τους για διακοπές στα μέρη μας. Άλλωστε, η Αλεξανδρούπολης και η Θράκη γενικότερα έχουν κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση, κι έχουν εδραιωθεί ως προορισμοί, στα Βαλκάνια», αναφέρει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης.

«Μικρό καλάθι» για εσωτερικό τουρισμό

Όσο για τον λεγόμενο «εσωτερικό τουρισμό», εδώ το ‘καλάθι’ που κρατούν οι ξενοδόχοι είναι μικρό.

«Ο ελληνικός τουρισμός είναι συναφής με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα, η οποία είναι δύσκολη, ούτως ή άλλως. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι δημοφιλείς προορισμοί. Πάντως, ακόμη και  όλοι οι Έλληνες να πάνε διακοπές στην Ελλάδα φέτος, δεν θα σωθεί ο τουρισμός. Θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά. Πάντως, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την Θράκη, πιστεύω πως έχει πάρει ένα αξιόλογο μερίδιο στην αγορά και  θέλω να τονίσω πως πάνω απ’ όλα βάζουμε την υγιεινή και την ασφάλεια πελατών και εργαζομένων. Αυτό και μόνο αυτό, είναι η κορωνίδα όλων των ενεργειών μας», επισημαίνει ο κ. Παλακίδης.

Μέτρα στήριξης

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Θράκης εκτιμά ακόμη πως σε αντίθεση με άκρως τουριστικές περιοχές, όπου κάποιες μονάδες δεν θα ανοίξουν φέτος το καλοκαίρι, στην περιοχή μας μάλλον δεν θα υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, αφού ως προορισμός, η Θράκη δεν έχει μόνο τουριστικό χαρακτήρα, αφού συγκεντρώνει επισκέπτες και για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης του κλάδου που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα, ο κ. Παλακίδης σημειώνει πως δεν υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο, που έχει ανακοινωθεί, πέρα από το θετικό, όπως όλα δείχνουν, πρόγραμμα επιδότησης εργασίας, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων (SURE). Χρειάζονται, όμως, επιπλέον εργαλεία και πιο συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο