room-to-grow-bnner

Στον Έβρο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

«Το Διδυμότειχο δεν γίνεται να μένει με ένα Μνημείο καμένο και ένα Βυζαντινό Μουσείο να υπολειτουργεί», είπε η υπουργός

Προβληματισμένη, συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά και αποφασισμένη φάνηκε με δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την παρουσία της στον Έβρο.

Η κυρία Υπουργός, το Σάββατο επισκέφτηκε μνημεία του Νομού στη Μικρή Δοξιπάρα, το Διδυμότειχο (τέμενος Βαγιαζήτ, κάστρο Καλέ, Βυζαντινό Μουσείο) και τα γύρω χωριά, ενώ είχε πολύωρη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας- Σουφλίου κ. Δαμασκηνό.

Ως «την μεγαλύτερη καταστροφή Μνημείου εν καιρώ ειρήνης» χαρακτήρισε την προ τριετίας πυρκαγιά στο Τέμενος Βαγιαζήτ, (προ της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων), κάνοντας λόγο για σοβαρές διοικητικές παραλείψεις προκειμένου το έργο της αποκατάστασης να μπει σε μια σωστή τροχιά. «Η διοικητική πορεία του έργου ήταν λάθος» τόνισε, ενώ δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες πριν ακόμη συγκροτήσει τη σκέψη της απ’ όσα είδε και πριν ακόμη συσκεφθεί με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που την συνοδεύουν.

Έκανε λόγο για την δυσκολία της κατάστασης και για την προσπάθεια που θα γίνει ώστε να αντιμετωπιστεί. «Από το 2017 το μνημείο είναι ανοιχτό στη φθορά του χρόνου», ενώ δεν έχει η ίδια διαπιστώσει να έχει γίνει ουσιαστική δουλειά αναφορικά με τις εργασίες για την προστασία των τοιχογραφιών.

«Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, αλλά εγω δεν είδα να γίνεται κάτι ουσιαστικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν ξέρω αν του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχει αποκατασταθεί το τέμενος», όπως ανέφερε, « όμως θα έχουν αρχίσει να γίνονται ουσιαστικές δουλειές»

Η κυρία Μενδωνη χθες θα είχες συνάντηση στην περιφέρεια ΑΜΘ για να συζητήσει συγκεκριμένη πρόταση της που προκύπτει από την επίσκεψη της στο τέμενος Βαγιαζήτ, ώστε κάποια πράγματα να μπορέσουν άμεσα να αντιμετωπιστούν.

Διαβεβαίωσε ότι το Βαγιαζήτ δεν μπορεί να μείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα, λέγοντας ότι «το Διδυμότειχο δεν γίνεται να μένει με ένα Μνημείο καμένο και ένα Βυζαντινό Μουσείο να υπολειτουργεί».

Η κα Μενδώνη με τον Μητροπολίτη κο Ανθιμο με τον Δημ. Βραχιόλογλου
Η κα Μενδώνη παρέστη και στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαδοκών “ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ”

Δίπλα στους Καππαδόκες

Η κα Μενδώνη παρέστη και στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαδοκών “ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ” παρουσία του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου,  των βουλευτών Ν. Έβρου κ.κ. Αναστάσιου Δημοσχάκη και Σταύρου Κελέτση, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτριου Πέτροβιτς, της Ειδικής Συμβούλου ΥΠ.ΠΟ. κας Άννας Παναγιωταρέα, του Προέδρου Θεοφάνη Ισακίδη και μελών του Συλλόγου.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης απηύθυνε χαιρετισμό επισημαίνοντας την ανάγκη ανάδειξης των δυναμικών στοιχείων της Θράκης μας, μέσα από τη δημιουργικότητα και τις δράσεις των ενεργών συλλόγων της περιοχής μας εστιάζοντας επίσης, στη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής ταυτότητας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το λογότυπο για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ενώ η Υπουργός Πολιτισμού ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαδοκών “ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ”.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο