room-to-grow-bnner

Στον Εχίνο της Ξάνθης εντοπίζεται το 90% των κρουσμάτων της ΑΜΘ

Την αισιοδοξία του πως με τα νέα αυστηρά μέτρα θα περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, εκφράζει ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης

Μιλά για την «σπαζοκεφαλιά» της έξαρσης των κρουσμάτων μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή και υπογραμμίζει την ανάγκη να μην στιγματίζονται οι ασθενείς 

 Της Κικής Ηπειρώτου

Σε μία πρωτοφανή «σπαζοκεφαλιά» εξελίσσεται η συνεχής καταγραφή νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στον Εχίνο του Δήμου Μύκης στο νομό Ξάνθης. Όπως λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας  Βενετίδης, το 90% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην ΑΜΘ, προέρχεται από τον συγκεκριμένο οικισμό, των περίπου 7.000 κατοίκων.

Ο Εχίνος, που συγκαταλέγεται στα Πομακοχώρια της Θράκης και αναφέρεται ως το οικονομικό και πνευματικό κέντρο των Πομάκων όλης της Ελλάδας, είχε τεθεί για πρώτη φορά σε καραντίνα τον περασμένο Μάρτιο, για διάστημα δύο εβδομάδων.

«Τα μέτρα που πήραμε τότε, έφεραν αποτέλεσμα», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο κ. Βενετίδης. «Μόλις, όμως, άρχισαν να αίρονται τα μέτρα, σε όλη τη χώρα, διαπιστώθηκε μία γενική χαλαρότητα, πράγμα φυσιολογικό, μια και ο κόσμος, παντού, είχε κουραστεί. Είχα εκφράσει την ανησυχία μου τότε, τονίζοντας πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Ξαφνικά, από την περιοχή του Εχίνου, παρατηρήθηκε ξανά αύξηση των κρουσμάτων, στην αρχή μικρή, όσο όμως περνούσαν οι μέρες, τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονταν, ενώ στην υπόλοιπη ΑΜΘ δεν είχαμε σχεδόν τίποτα. Επικοινωνήσαμε μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας κ. Λουκά Γεωργίου με τον ΕΟΔΥ και εκφράσαμε την ανησυχία μας. Την επόμενη μέρα έγινε τηλεδιάσκεψη υπό τον κ. Χαρδαλιά και αποφασίστηκε η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Ο Δήμος Ξάνθης δεν εμφάνισε παρά μόνο 2 κρούσματα, ενώ οι άλλοι Δήμοι συνολικά είχαν 27 θετικά, όμως, τα 22 ήταν μόνο στο Δήμο Μύκης. Έτσι, μετέβησαν στην περιοχή μας οι κκ Τσιόδρας κα Χαρδαλιάς και οδηγηθήκαμε στα νέα περιοριστικά μέτρα».

Υπενθυμίζουμε πως από την Παρασκευή 12/6, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης τέθηκε σε επταήμερη καραντίνα, με απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην περιοχή, απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από τις 9 μ.μ. έως τις 7 π.μ., αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης τα μέτρα αφορούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα, την προσέλευση πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού και την αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου.

Στον Εχίνο, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν αντιδράσεις για τις νέες απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν.

«Οι αντιδράσεις είναι εύλογες, όμως, άδικες. Από την στιγμή που υπάρχει πρόβλημα, δεν γίνεται αλλιώς. Τα μέτρα είναι σκληρά, το αναγνωρίζουμε, αλλά είναι επιβεβλημένα. Τα ίδια μέτρα θα ληφθούν και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή εμφανίσει τέτοια αύξηση κρουσμάτων, οπουδήποτε στη χώρα», αναφέρει ο κ. Βενετίδης και απαντά στις αιτιάσεις που έχουν ακουστεί τελευταία, σύμφωνα με τις οποίες, η περίπτωση του Εχίνου, «εξηγείται» λόγω της πρόσφατης θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων και του εκεί συγχρωτισμού: «Δεν νομίζω ότι μπορεί να οφείλεται σε αυτό. Εξάλλου, τις αντίστοιχες θρησκευτικές εορτές είχαμε και από τους συντοπίτες μας σε Ροδόπη και Έβρο, δίχως αυτά τα αποτελέσματα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας εκφράζει την αισιοδοξία πως, εφόσον τηρηθούν τα μέτρα στο ακέραιο, την τρέχουσα εβδομάδα, είναι εφικτό να ελαττωθεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ή ακόμη και να μηδενιστεί.

Σε διαρκή ετοιμότητα

Η Περιφέρεια ΑΜΘ, προτού ακόμη αναλάβει ο ΕΟΔΥ τη διαχείριση της κατάστασης, από τον Φεβρουάριο, είχε τοποθετήσει σε κάθε περιφερειακή ενότητα συντονιστές, που σε συνεργασία με τους αντιπεριφερειάρχες, τους δήμους, τους τοπικούς φορείς, βρίσκονται σε ετοιμότητα και παρεμβαίνουν σε όποια έκτακτη ανάγκη προκύψει.

Ο κ. Βενετίδης αναφέρθηκε στις άμεσες επεμβάσεις για απολυμάνσεις, όπου υπάρχει ανάγκη κάθε φορά, στις δειγματοληψίες που έγιναν πριν λίγες μέρες στον Έβρο σε συνοριοφύλακες και τις τελευταίες μέρες ξανά στην Ξάνθη, όσο και στις δύσκολες επιχειρήσεις επιστροφής επαναπατρισθέντων Ελλήνων που είχαν προηγηθεί και που είχαν την καλύτερη δυνατή κατάληξη.

Όσο για την πορεία της πανδημίας, εκτιμά πως υπάρχει αρκετή χαλαρότητα στον κόσμο, που θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και να μην ξεχνά την τήρηση των μέτρων προστασίας.

«Νομίζω πως αν περάσει και ο Ιούνιος, χωρίς μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, θα είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι αναγκαίο να συμβάλλουμε όλοι με τη στάση μας στη μη εξάπλωση του ιού. Το καλοκαίρι, φυσικά και θα κινηθούμε περισσότερο, είναι θετικό ότι είμαστε σε ανοικτούς χώρους, είναι ανάγκη όμως να προσέχουμε πολύ, αφού ο ιός είναι ακόμη εδώ, όπως και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνάμε. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται φόβος, αλλά ψυχραιμία και προσοχή, από όλους μας, προκειμένου να καταφέρουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Για όσο διάστημα χρειάζεται, μέχρι να βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο, και για να μην πάει χαμένη η προσπάθεια που έκανε όλος ο κόσμος», σημειώνει ο κ. Βενετίδης, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να στιγματίζονται όσοι νόσησαν, αφού ο κορωνοϊός, δυστυχώς, δεν κάνει διακρίσεις και αύριο μπορεί να χτυπήσει τη δική μας πόρτα.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο