Ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου έχει ήδη προτείνει το άμεσο άνοιγμα και του τελωνείου στους Κήπους με προϋποθέσεις
Πυρετωδώς εργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» για το άνοιγμα των συνόρων με τις γειτονικές χώρες στα τέλη Μαΐου, με στόχο να σωθεί… ό,τι σώζεται από τον τουρισμό της βόρειας Ελλάδας.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, έχει προτείνει εγγράφως στην κυβέρνηση το άμεσο άνοιγμα, σε πρώτη φάση, τεσσάρων εκ των δεκατριών συνολικά χερσαίων περασμάτων στα βόρεια σύνορα και συγκεκριμένα των: Κήπων με την Τουρκία, Προμαχώνα (Βουλγαρία), Ευζώνων (Βόρεια Μακεδονία, Σερβία) και Κρυσταλλοπηγής στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Και, ταυτόχρονα, την επί εικοσιτετραώρου βάσεως διενέργεια σε αυτά υγειονομικών ελέγχων (θερμομέτρηση σε πρώτη φάση) των εισερχομένων και εξερχομένων από τη χώρα.
Ολα αυτά, βεβαίως, προϋποθέτουν ότι θα ανοίξουν σύντομα τα σύνορα και θα λειτουργήσει σχέδιο προστασίας της υγείας σε συνθήκες μαζικής παρουσίας λουομένων στις παραλίες και στα καταλύματα. Επ’ αυτού καταγράφεται κινητικότητα, αλλά το άνοιγμα αφορά ευρωπαϊκές και διμερείς αποφάσεις, δεδομένου ότι, εκτός από την Ελλάδα, τα σύνορα έχουν κλείσει από την πλευρά τους και οι γειτονικές χώρες.
Θολό τοπίο
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ωστόσο, δεν δείχνει αισιόδοξος μολονότι, όπως λέει, «η διάθεση της τουριστικής αγοράς των Βαλκάνιων γειτόνων μας δείχνει ότι οι άνθρωποι εκεί επιθυμούν διακαώς να έρθουν στην Ελλάδα». Οπως επισημαίνει, «πρέπει πρώτα να ανοίξουν τα σύνορα και να καθοριστούν τα ακριβή υγειονομικά κριτήρια, αλλά επ’ αυτού το τοπίο παραμένει ακόμη θολό, ως προς το ποια, δηλαδή, θα είναι αυτά και κυρίως πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη». Ο έμπειρος ξενοδόχος προβλέπει για φέτος μια «μαύρη χρονιά» για τον τουρισμό και εναποθέτει τις ελπίδες σωτηρίας «στον Θεό και στη Λαγκάρντ», το ευρωπαϊκό χρήμα δηλαδή.
Στα «συν» μιας «σωτήριας καθόδου» των από Βορρά τουριστών καταχωρίζεται και η σχετικά μικρή διασπορά του κορωνοϊού στις γειτονικές χώρες, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για τη μη μεταφορά του στις ελληνικές παραλίες.
Και αν το άνοιγμα των συνόρων μπορεί να θεωρηθεί πιο εύκολη διαδικασία, η έξωθεν έλευση «καθαρών» από κορωνοϊό παραθεριστών στις ακτές παραμένει επί του παρόντος το μεγάλο για τον τουρισμό μας ζητούμενο. «Ας πούμε ότι ανοίγουν τα σύνορα, έρχονται ξένοι τουρίστες, ελεγμένοι ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό, και σε μια οικιστική τουριστική πυκνότητα εμφανίζεται ένα κρούσμα δικής μας προέλευσης. Δεν θα πρέπει να μπει αυτή σε καραντίνα; Και τι σημαίνει για όλους αυτούς που ξόδεψαν λεφτά για να έρθουν; Είναι πολλά και πολύπλοκα τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν».
Ακυρώσεις
Οι πληροφορίες από τις γειτονικές βαλκανικές πρωτεύουσες αναφέρουν ότι τα οργανωμένα πακέτα έχουν ακυρωθεί και οι ελπίδες στρέφονται σε «κατά μόνας» ή, στην καλύτερη περίπτωση, με λεωφορεία ολιγοήμερη κάθοδο σε μικρά, απομονωμένα καταλύματα. Αλλά και πάλι υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εγκαινιαστεί ένα ασφαλές σύστημα υγειονομικού ελέγχου, που προσώρας δεν υπάρχει.
Πού θα παραθερίσουν –όσοι παραθερίσουν– το φετινό καλοκαίρι οι Βαλκάνιοι; Αλλα χρόνια, κατά σειρά, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο ήταν οι δημοφιλείς προορισμοί τους. Φέτος, τα τρία μεγάλα τουριστικά κέντρα της ΝΑ Ευρώπης στενάζουν και όλοι ελπίζουν στη «βοήθεια του γείτονα», αναζητώντας τρόπους να προσελκύσουν παραθεριστές. Η Κροατία, για παράδειγμα, συζητάει με την Τσεχία για τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» μέσω των οποίων θα καταφθάνουν στις Δαλματικές Ακτές λεωφορεία με επιβάτες, που θα σταθμεύουν στη διαδρομή σε αυστηρά επιλεγμένα σημεία και, βεβαίως, θα υποβάλλονται σε υγειονομικούς ελέγχους.
Οσο για την Ελλάδα, πλην των τουριστών, αναμένεται να καταφθάσουν χιλιάδες Βούλγαροι, Σέρβοι, Βορειομακεδόνες, Ρουμάνοι, αλλά και Τούρκοι που έχουν αγορασμένα εξοχικά στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά και οι οποίοι ίσως αποδειχθούν οι μόνοι σίγουροι επισκέπτες.