Σενάρια σοκ για τις ανακοινώσεις Πούτιν στις 9 Μαΐου

Έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία ακόμη και στις 9 Μαΐου, μια κίνηση που θα επιτρέψει την πλήρη κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων της Ρωσίας καθώς οι προσπάθειες εισβολής συνεχίζουν να υποχωρούν, πιστεύουν Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN. H 9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία, γιορτάζει την ήττα των Ναζί το 1945. Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν εδώ και καιρό ότι ο Πούτιν θα εκμεταλλευτεί τον συμβολισμό και την προπαγανδιστική αξία εκείνης της ημέρας για να ανακοινώσει είτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα στην Ουκρανία είτε μια μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών – ή και τα δύο. Οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο Πούτιν θα κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου. Μέχρι σήμερα, ο Πούτιν επιμένει να αναφέρεται στη βάναυση πολύμηνη σύγκρουση ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», απαγορεύοντας στην ουσία λέξεις όπως εισβολή και πόλεμος. «Θεωρώ ότι θα προσπαθήσει να μετακινηθεί από την ‘ειδική επιχείρησή’ του», είπε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας.
Καθόλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο Πούτιν περιγράφει την εισβολή στην Ουκρανία -μια χώρα με εβραίο πρόεδρο- ως μια στρατηγική υποτιθέμενης «αποναζιστικοποίησης», όρος που απορρίπτεται τόσο από ιστορικούς όσο και από πολιτικούς παρατηρητές. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, o Γουάλας πρόσθεσε ότι «δεν θα με εξέπληττε, και δεν έχω πληροφόρηση επ’ αυτού, ότι πιθανότατα θα κηρύξει την Ημέρα της Νίκης «ότι πλέον είμαστε σε πόλεμο με τους Ναζί του κόσμου και χρειάζεται να κινητοποιήσουμε μαζικά το ρωσικό λαό». Μία επίσημη κήρυξη πολέμου στις 9 Μαΐου θα ενεργοποιούσε ενδεχομένως τη δημόσια υποστήριξη για την εισβολή. Επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, θα επέτρεπε στον Πούτιν να κινητοποιήσει εφεδρικές δυνάμεις και να επιστρατεύσει στρατεύσιμους, τους οποίους αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ρωσία χρειάζεται απεγνωσμένα εν μέσω αυξανόμενης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν υπολογίσει ότι τουλάχιστον 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική χώρα περισσότερο από δύο μήνες πριν.

Μετά από μια σειρά από στρατιωτικά και στρατηγικά πισωγυρίσματα, η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις της στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ρωσο-ουκρανικής διένεξης από το 2014. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραφαν τη Δευτέρα τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις ως «ανεμικές».
«Εισβάλουν, κηρύσσουν τη νίκη, στη συνέχεια αποσύρουν τα στρατεύματά τους, αφήνοντας τους Ουκρανούς να ανακτήσουν τα εδάφη», δήλωνε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Πενταγώνου. Ο αξιωματούχος είπε ότι τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον ρωσικό στρατό από την πρώτη στιγμή δεν έχουν επιλυθεί. «Εξακολουθούν να υποφέρουν από κακή διοίκηση και έλεγχο και χαμηλό ηθικό σε πολλές μονάδες», είπε ακόμη ο αξιωματούχος. Οι ρωσικές δυνάμεις ήταν επίσης πρόθυμες να αποφύγουν τους κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω απώλειες στις ήδη εξαντλημένες δυνάμεις τους, είπε ο αξιωματούχος, περιγράφοντας τον χερσαίο πόλεμο στην περιοχή ως «πολύ προσεκτικό, πολύ χλιαρό». Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν σημαντική πρόοδο στην απώθηση των Ρώσων γύρω από το Χάρκοβο, στο βορειοδυτικό άκρο της περιοχής του Ντονμπάς, τόνισε ο αξιωματούχος. «Μια απίστευτη προσπάθεια εκεί που, και πάλι, δεν έχει ακουστεί αρκετά, αλλά είναι απλώς ένα άλλο κομμάτι της σκληρής αντίστασης που συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι Ουκρανοί», είπε ο αξιωματούχος.

Άλλες επιλογές του Πούτιν για τις 9 Μαΐου

Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου, η Μόσχα μπορεί ενδέχεται να εστιάσει σε άλλα σημεία πλην του Ντονμπάς, για να κάνει μια δήλωση. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν την προσάρτηση των αποσχισμένων εδαφών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, την άσκηση μεγάλης πίεσης στην Οδησσό στο νότο ή τη κήρυξη πλήρους ελέγχου στη Μαριούπολη. Οι ΗΠΑ έχουν «πολύ αξιόπιστες» αναφορές πληροφοριών ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ «κάποια στιγμή στα μέσα Μαΐου», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει να ανακηρύξει και να προσαρτήσει μια «λαϊκή δημοκρατία» στη νοτιοανατολική πόλη Χερσώνα.
Ο Αμερικανός εκπρόσωπος τύπου Νεντ Πράις δήλωσε τη Δευτέρα ότι «έχουμε καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι θα κάνουν ό,τι μπορούν στο πλαίσιο της προπαγάνδας για την 9η Μαΐου. Σύμφωνα με τον Πράις, «θα ήταν μεγάλη ειρωνεία εάν η Μόσχα χρησιμοποιούσε την ευκαιρία της «Ημέρας της Νίκης» για να κηρύξει πόλεμο, κάτι που από μόνο του θα της επέτρεπε να αυξήσουν τους στρατεύσιμους με τρόπο που δεν μπορούν να κάνουν τώρα, με τρόπο που θα ισοδυναμεί με την αποκάλυψη στον κόσμο ότι η πολεμική τους προσπάθεια αποτυγχάνει, ότι παραπαίουν στη στρατιωτική τους εκστρατεία και στους στρατιωτικούς τους στόχους».
«Είμαι βέβαιος ότι θα ακούσουμε περισσότερα από τη Μόσχα μέχρι τις 9 Μαΐου», εκτιμά ο Πράις. «Είμαι βέβαιος ότι θα ακούσετε περισσότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ, πριν από τις 9 Μαΐου επίσης».

Νέο πακέτο κυρώσεων

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την πρότασή της προς τα κράτη μέλη για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το έκτο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομσιιόν το έκτο αυτό πακέτο θα περιλαμβάνει κυρώσεις κατά υψηλόβαθμων Ρώσων στρατιωτικών που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. «Πρώτον, απαριθμούμε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και άλλα άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα και είναι υπεύθυνα για την απάνθρωπη πολιορκία της πόλης της Μαριούπολης. Αυτό στέλνει ένα άλλο σημαντικό μήνυμα σε όλους τους δράστες του πολέμου του Κρεμλίνου: Ξέρουμε ποιοι είστε και θα λογοδοτήσετε», είπε η Φον ντερ Λάιεν.
Δεύτερο μέτρο είναι η έξοδος της SberBank – της μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας με διαφορά, και για δύο άλλες μεγάλες τράπεζες από το SWIFT. Όπως επισήμανε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με αυτό το μέτρο «χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα του Πούτιν να καταστρέψει. Αυτό θα εδραιώσει την πλήρη απομόνωση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα από το παγκόσμιο σύστημα».
«Τρίτον, απαγορεύουμε τα ραδιοτηλεοπτικά μας κύματα σε τρεις μεγάλους ρωσικούς κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Δεν θα τους επιτρέπεται πλέον να διανέμουν το περιεχόμενό τους στην ΕΕ, σε οποιαδήποτε μορφή ή μορφή είτε είναι καλωδιακά, μέσω δορυφόρου, στο Διαδίκτυο ή μέσω εφαρμογών smartphone. Έχουμε αναγνωρίσει αυτά τα τηλεοπτικά κανάλια ως φερέφωνα που ενισχύουν επιθετικά τα ψέματα και την προπαγάνδα του Πούτιν. Δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα να διαδώσουν αυτά τα ψέματα», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Επίσης η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ θα καταργήσει σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από την Ρωσία. «Το τελευταίο μου σημείο για τις κυρώσεις: Όταν οι ηγέτες συναντήθηκαν στις Βερσαλίες, συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια. Στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων, ξεκινήσαμε με τον άνθρακα. Τώρα αντιμετωπίζουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο. Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο. Ορισμένα κράτη μέλη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει απλά να το δουλέψουμε», είπε η Φον ντερ Λάιεν και συνέχισε: «Τώρα προτείνουμε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Αυτό θα είναι μια πλήρης απαγόρευση εισαγωγής για όλο το ρωσικό πετρέλαιο, αυτό που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης και αγωγών, αργό και διυλισμένο. Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τάξη, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του έτους».
«Έτσι, μεγιστοποιούμε την πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούμε τις παράπλευρες ζημίες σε εμάς και στους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο. Γιατί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, η δική μας οικονομία πρέπει να παραμείνει ισχυρή», είπε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
makthes.gr – iefimerida.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο