Σε θέση μάχης οι αγρότες

Στη σκιά της δραματικής αύξησης του κόστους για τους παραγωγούς, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την ερχόμενη Κυριακή 8 Γενάρη στη Νίκαια Λάρισας.

Αντικείμενο της σύσκεψης –στην οποία αναμένεται να δώσουν το «παρών» 13 ομοσπονδίες και τουλάχιστον 200 αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι–  θα είναι ο συντονισμός και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, στο προσεχές χρονικό διάστημα. Μεταξύ των αιτημάτων είναι ουσιαστικά η εξασφάλιση της επιβίωσης των αγροτών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η εξόφληση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, η κρατική χρηματοδότηση κ.ά.

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά το συλλαλητήριο των αγροτών που έγινε στην Αγιά, με τους αγρότες να καταγγέλλουν τη κυβέρνηση για αθέτηση της δέσμευσής της σχετικά με την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών μήλων και κάστανων.

Υπενθυμίζεται ότι, με σχετική ανακοίνωσή τους, οι αγρότες ζήτησαν μεταξύ άλλων:

  • Τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές που και φέτος δίνουν, ενώ για τους αγρότες ισχύουν άλλες δημοσιονομικές συνθήκες. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του πρόστιμου ρύπων, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0,07 λεπτά/Kwh».
  • Την επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών, καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Τις κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής «και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης να ζούμε τις οικογένειες μας και να συνεχίζουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα».
  • Τη συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης ως το 2027.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο