Πρώτο βήμα για τα προβλήματα της Άβαντος

Πολλές οι απουσίες, αλλά σημαντικά τα θέματα που έθιξαν οι συμμετέχοντες στην ευρεία σύσκεψη του δήμου Αλεξανδρούπολης. Εκπαίδευση, ανεργία, παραβατικότητα και θέματα καθημερινότητας έθεσαν οι δύο πλευρές που θα επαναλάβουν σύντομα τη συνάντηση.

Της Κικής Ηπειρώτου

Μία πρώτη, αναλυτική και αρκετά ειλικρινής συζήτηση για τα χρονίζοντα προβλήματα των συμπολιτών μας που ζουν στην περιοχή της Άβαντος έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης. Παρά τις πολλές απουσίες, οι φορείς που παρέστησαν, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της δημοτικής αρχής, έθεσαν καίρια ζητήματα, θίγοντας σειρά προβλημάτων και προτείνοντας λύσεις, προκειμένου οι μουσουλμάνοι πολίτες της περιοχής να μπορέσουν να ενταχθούν με αποτελεσματικότερο τρόπο στην τοπική κοινωνία, στις δομές της εκπαίδευσης και στην εργασία, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο, στο μέλλον, στη ζωή όλων.

Η σύσκεψη προέκυψε μετά από αίτημα που είχε υποβάλλει του  Αθλητικού  Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ελλήνων Πολιτών με Μητρική Γλώσσα τα Τουρκικά «Αλληλεγγύη και Ανάπτυξη», με  εκπρόσωπο τον κ Δαγλή Γιασάρ και συμμετείχαν πολλοί συμπολίτες μας από την Άβαντος. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων της περιφέρειας, της εκκλησίας, της μουφτείας, των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, ενώ από βουλευτές παρέστη μόνο η κα Νατάσα Γκαρά (σημειώνεται ότι την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση για την πρωτοβάθμια Υγεία στο Νομαρχείο). Παρόντες οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζημιχαήλ, του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μενέλαος Μαλτέζος. Από δημοτικούς συμβούλους απουσίαζε η παράταξη «ΑΝΑΣΑ», ο επικεφαλής της οποίας Παύλος Μιχαηλίδης είχε εκφράσει την αντίθεσή του με τον χρόνο και τον τρόπο της συνεδρίασης. Σημειώνεται πως ο Δήμος είχε απευθύνει πρόσκληση σε περισσότερους από 30 φορείς.

Μία πρώτη, αναλυτική συζήτηση για τα χρονίζοντα προβλήματα των συμπολιτών μας που ζουν στην περιοχή της Άβαντος έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, που είχε διάρκεια περίπου 2,5 ωρών, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης αναφέρθηκε στις ευθύνες και τις παραλείψεις, τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και όλων των εμπλεκόμενων επί δεκαετίες, δίχως να παραλείψει να στηλιτεύσει τις απουσίες, ιδιαίτερα εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, αποκάλυψε το περιεχόμενο ενός σημειώματος που βρήκε η σύζυγός του, το ίδιο πρωί στο γραμματοκιβώτιό του σπιτιού τους, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν τα εξής: «Πώς την είδες και τους θέτεις σε ακραιφνή κοινωφελή εργασία, Ερντογάν. Τους απογόνους τους δανειζόμεθα εκ του μέλλοντος. Σήμερα αυτό αύριο εμείς… Το μέλλον ανήκει στο Θεό».

Σχολιάζοντας το σημείωμα αυτό, ο δήμαρχος σημείωσε πως δεν θα τον τρομοκρατήσουν οι απειλές. Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θέλει να μεταθέσει τις ευθύνες σε κανέναν άλλον φορέα, αναγνωρίζοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με το κεντρικό κράτος τις περισσότερες ευθύνες.  Σημείωσε πως έγινε ένα σημαντικό έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση του οικισμού, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να μην υπάρχει ο εφιάλτης αυτός για τη γειτονιά. Αναφέρθηκε ακόμη σε πρόγραμμα προσέγγισης των παιδιών αυτών στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και στη δημιουργία του ΤΟΜΥ στο Β’ ΚΑΠΗ, που επιλέχθηκε να λειτουργήσει εκεί ακριβώς επειδή είναι δίπλα στην Άβαντος. Τέλος, ο δήμαρχος σημείωσε πως οι άνθρωποι αυτοί «δεν απόλαυσαν όσα απολαμβάνουμε όλοι εμείς, αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να τη λένε».

Η σύσκεψη προέκυψε μετά από αίτημα που είχε υποβάλλει του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ελλήνων Πολιτών με Μητρική Γλώσσα τα Τουρκικά «Αλληλεγγύη και Ανάπτυξη», με εκπρόσωπο τον κ Δαγλή Γιασάρ
«Γιορτή δημοκρατίας»

Από την πλευρά του, ο κ. Δαγλή έκανε λόγο για μία «γιορτή δημοκρατίας», σημείωσε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα, και με ευθύνες των ίδιων των κατοίκων, που έβαλαν την περιοχή στο περιθώριο. Επισήμανε πως αυτά που ενώνουν τις δύο πλευρές είναι πολύ λίγα, καθώς οι διαφορές είναι περισσότερες. Μεταξύ όσων ενώνουν, όπως είπε, είναι η αγάπη όλων για την Αλεξανδρούπολη.  «Η γειτονιά της Άβαντος είναι σαν ‘μουτζούρα’ στον πίνακα της πόλης» σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη για διάλογο. Το κυριότερο πρόβλημα είναι το αίσθημα της απομόνωσης, ανέφερε ο κ. Δαγλή, υπογραμμίζοντας θέματα εκπαίδευσης, (το μειονοτικό είναι το μόνο σχολείο της ΑΜΘ που είναι ακόμη σε διπλοβάρδια) ανεργίας, παραβατικότητας. Ζήτησε να γίνουν παρεμβάσεις στον οικισμό, με αρίθμηση των οδών και περισσότερη μέριμνα για την καθαριότητα.

Παρά τις πολλές απουσίες, οι φορείς που παρέστησαν, έθεσαν καίρια ζητήματα, θίγοντας σειρά προβλημάτων και προτείνοντας λύσεις
Σκέψεις και προτάσεις

Η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά τόνισε πως είναι περισσότερα όσα ενώνουν τις δύο πλευρές από όσα τις χωρίζουν και αναφέρθηκε στα προγράμματα και τα εργαλεία του κράτους που ιεραρχούν τις ανάγκες και δίνουν λύσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που χρήζουν διαφορετικής προσέγγισης και στήριξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ενώ έχει δρομολογηθεί η σύνδεση των επιδομάτων με την παρακολούθηση του σχολείου. Σημείωσε πως θα πρέπει να μπουν συγκεκριμένα ζητήματα σε αυτόν τον διάλογο που ανοίγει ώστε να επιλύονται με συγκεκριμένα βήματα. Υπογράμμισε επίσης ότι σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, το βιοτικό επίπεδο των μουσουλμάνων της Αλεξανδρούπολης είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου σημείωσε πως θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για άρση της απομόνωσης των ανθρώπων αυτών. Όπως ανέφερε, είναι αρκετοί οι μουσουλμάνοι που απευθύνονται στο Επιμελητήριο, τονίζοντας τη σημασία της εργασίας και την ανάγκη να έχουν όλοι ΑΦΜ.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου  υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντική η οικονομική ένταξη των μουσουλμάνων και πως θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν, ακόμη και εθελοντικά, προς αυτή την κατεύθυνση. Επισήμανε πως θα πρέπει να γίνει  καταγραφή των προβλημάτων, σε πρώτη φάση, ώστε στις επόμενες συνεδριάσεις να δρομολογηθούν λύσεις, μέχρι οι διαφορές να αμβλυνθούν.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε λόγο για ήττα της ελληνικής κοινωνίας που δεν κατάφερε να αφομοιώσει όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές τους. Τόνισε τη σημασία της παιδείας και της εκπαίδευσης, που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Ειρήνη Αλεξά, σημείωσε πως θα πρέπει από τους εμπλεκόμενους φορείς να τεθούν προτεραιότητες τόσο για άμεσες παρεμβάσεις για την ένταξη και βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας, όσο και σε βάθος χρόνου, ζητώντας νέα σύσκεψη με περισσότερους φορείς.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Γουμενίδης επισήμανε πως είναι περισσότερα όσα μας ενώνουν, ότι η κάθε γειτονιά έχει τα προβλήματά της και τις ανάγκες της. Τόνισε ότι τα παιδιά  θα πρέπει να μορφώνονται και να υπάρχει περισσότερη εξωστρέφεια. Για την παραβατικότητα, σημείωσε πως οφείλεται κυρίως στην αλλοίωση του πληθυσμού από την εσωτερική μετανάστευση ανθρώπων που δεν είναι από την περιοχή.

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η κα Νίκη Δραμανίδου επισήμανε πως λύσεις άμεσες που θα βελτιώσουν σε ένα βαθμό την κατάσταση μπορούν και πρέπει να υπάρξουν για να ανακουφίσουν τους κατοίκους και να αποκτήσουν σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Απαιτούν πολιτικές αποφάσεις τόσο από τον Δήμο όσο και από την κυβέρνηση. Το βασικό που πρέπει να λυθεί είναι το οικιστικό πρόβλημα με άμεση νομιμοποίηση όλων των κατοικιών, διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση ώστε τα οικιακά απόβλητα να μην καταλήγουν στον αγωγό ομβρίων, φωτισμό σε όλη την περιοχή κλπ. Σημείωσε, ωστόσο, πως το πρόβλημα της  ανεργίας, απαιτεί οργάνωση και αγώνα όλου του λαού που χωρίς αυταπάτες, δεν πρέπει να αρκείται σε πολιτικές και υποσχέσεις που συνήθως εξαντλούνται τη μέρα των εκλογών. «Τα λαϊκά προβλήματα απαιτούν συνολική λύση, όχι μπαλώματα, όχι ευχές, όχι υποσχέσεις. Απαιτούν ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής».

Σε θέματα νομιμότητας των κτισμάτων αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε Τώρα» Νίκος Τζανιδης, επισημαίνοντας και οι παρεμβάσεις του δήμου στη γειτονιά είναι «στα όρια της νομιμότητας». Μίλησε ακόμη για την ψηφοθηρία που επέδειξαν εδώ και δεκαετίες οι τοπικοί άρχοντες, που έφεραν την περιοχή σε αυτό το σημείο.

Από την παράταξη «Νέοι Ανθρωποι» ο Παρασκευάς Βεγλεκτσής σημείωσε πως ο ίδιος είχε την ευλογία να μεγαλώσει στην περιοχή της Άβαντος και να γνωρίζει πως δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους πολίτες, παρά μόνο στο θρήσκευμα. Σημείωσε πως παραβατικότητα δεν εμφανίζουν μόνο οι μουσουλμάνοι, αλλά και οι χριστιανοί, τονίζοντας πως θα πρέπει δήμος και πολιτεία να δείξουν με κάθε τρόπο το κοινωνικό τους πρόσωπο.

Ο πρόεδρος του Πολυκοινωνικού Αντώνης Βαμβακερός αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποίησε και υλοποιεί ο δήμος, με απόλυτη διακριτικότητα και με την επιστημονική προσέγγιση κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. Τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εκπαίδευση των παιδιών.

Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Όλγα Βρετοπούλου δήλωσε ότι είναι στο πλευρό των ανθρώπων αυτών και αναφέρθηκε στη σχολική διαρροή, για την οποία δεν φταίνε μόνο τα προβλήματα στις υποδομές, ενώ σημείωσε πως  το χρηματικό κίνητρο στο παρελθόν δεν είχε σε αρκετές περιπτώσεις θετικά αποτελέσματα, αφού  μόλις λαμβάνονταν το επίδομα, τα παιδιά σταματούσαν τη φοίτηση

Κλείνοντας, ο δήμαρχος σημείωσε πως «σήμερα έγινε μία τεράστια αρχή», λέγοντας πως τις τελευταίες 10 μέρες ο ίδιος επισκέφθηκε την περιοχή 20 φορές, προαναγγέλλοντας νέα σύσκεψη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συμμετείχαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής Αβαντος

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο