Πόσο πρέπει να ανησυχούμε από πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια;

Απαντά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας

Αρκετά μακριά, ώστε να προκαλούνται σοβαρές ανησυχίες, βρίσκεται η Ελλάδα από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, σε περίπτωση που υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας από αυτό, δηλώνει o πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) Δρ Χρήστος Χουσιάδας. Μιλώντας στο ethnos.gr ο κ. Χουσιάδας τονίζει ότι «είμαστε αρκετά μακριά και, κατηγορηματικά, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν χρειάζεται κατανάλωση των χαπιών ιωδίου από τους πολίτες στη χώρα μας. Πιο άμεσο κίνδυνο ίσως αντιμετωπίσουν περιοχές χωρών που είναι γειτονικές με τον πυρηνικό σταθμό. Αλλά αυτό αφορά όσους είναι πολύ κοντά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) αυτή την στιγμή από τις 6 μονάδες που λειτουργούσαν στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια λειτουργεί μόνο μία και αυτή με μισή, περίπου, ισχύ. Κάποιες έχουν κλείσει εντελώς και οι υπόλοιπες βρίσκονται σε διαδικασία ψύξης των αντιδραστήρων. «Και αυτό είναι οπωσδήποτε θετικό όσον αφορά το μέγεθος του πιθανού κινδύνου. Η προσοχή μας είναι στραμμένη 100% στην περιοχή και στο αν υπάρξει παραμικρή μεταβολή στις τιμές ραδιενέργειας περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία και είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε, αν υπάρξει ζήτημα έκλυσης ραδιενέργειας».

Τα επίπεδα ασφαλείας έχουν ανέβει

Η Ελληνική Επιτροπή Ενέργειας στην Αθήνα βρίσκεται σε μια μορφή επιφυλακής. Την ίδια ώρα τηλεμετρικά συστήματα μετρούν συνεχώς σε όλη την Ελλάδα τα ποσοστά ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. «Εφόσον δεν υπήρξε κάποια διαρροή ραδιενέργειας μετά τον βομβαρδισμό τμήματος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου, προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο είμαστε σε επιφυλακή. Και από την στιγμή που δεν έχει πληγεί πυρηνική εγκατάσταση ή κάποιος αντιδραστήρας δεν υπάρχει συναγερμός. Τα επίπεδα ασφάλειας, όμως, έχουν ανέβει» πρόσθεσε ο κ. Χουσιάδας.

Μερικά από τα σενάρια που εξετάζονται σε τέτοιες περιπτώσεις, βάσει των σχεδίων έκτακτης ανάγκης που ισχύουν διεθνώς, σε περίπτωση που παρατηρηθούν το επόμενο διάστημα μεγάλες διακυμάνσεις ραδιενέργειας είναι η απαγόρευση κατανάλωσης ορισμένων τροφών για κάποιες μέρες, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση γάλακτος προκειμένου να προφυλαχθούν οι πολίτες. Αυτό γίνεται για λόγους προληπτικούς, μαζί με άλλες οδηγίες που εκδίδονται κατά περίπτωσει και βάσει συγκεκριμένων δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η ΕΕΑΕ, οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν σε επίπεδο πολιτικής προστασίας.

Συγκρίνοντας την σημερινή κατάσταση σε σχέση με την εποχή του Τσέρνομπιλ, οπότε δεν υπήρχε η ίδια τεχνογνωσία, ο κ. Χουσιάδας τονίζει ότι πλέον ξέρουμε πολύ περισσότερα πράγματα, όπως επίσης διδάγματα πήραμε και  από το πυρηνικό ατύχημα του 2011 στη Φουκουσίμα. «Έχουμε πολύ περισσότερα δεδομένα και μπορούμε να διαχειριστούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις καταστάσεις». Ενδεικτικό είναι ότι η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και ο τρόπος που χτίζονται πλέον τα εργοστάσια έχουν αλλάξει και τα επίπεδα ασφαλείας έχουν ανέβει σημαντικά. «Οι έλεγχοι είναι συνεχείς, γίνονται βελτιώσεις. Από κει και πέρα δεν μπορείς να πεις ότι ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός ατυχήματος».

Αστάθμητοι παράγοντες
ethnos.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο