efhmerida1

6.500 παράνομες παγίδες χταποδιών «αλιεύτηκαν» στο Θρακικό Πέλαγος

Οι οργανώσεις Sea Shepherd Ελλάδας και Ιταλίας απελευθέρωσαν πάνω από 571 χταπόδια σε μόλις τρεις εβδομάδες

Το Θρακικό Πέλαγος είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα χταποδιών στην Ελλάδα 

Οι Sea Shepherd Greece και οι Sea Shepherd Italy συνεργάστηκαν για να ανασύρουν πάνω από 6.500 παράνομες παγίδες χταποδιών και 52.000 μέτρα σχοινιού από το Θρακικό Πέλαγος – το μεγαλύτερο οικοσύστημα χταποδιών στην Ελλάδα – το οποίο απειλείται σοβαρά από την παράνομη αλιεία και την ρύπανση πλαστικών.

Από τις 7 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, τα σκάφη M/V Emanuel Bronner και M/V Conrad εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση της Λιμενικής Αρχής του Πόρτο Λάγος και σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και την Περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να απελευθερώσουν πάνω από 571 χταπόδια σε μόλις τρεις εβδομάδες.

Η σημασία του Θρακικού Πελάγους

Το πλήρωμα επικέντρωσε τις προσπάθειές του στο Θρακικό Πέλαγος, έναν κρίσιμο θαλάσσιο βιότοπο που βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του Αιγαίου, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά νερά της την καθιστούν ένα από τα πιο γόνιμα θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής και ένα επίκεντρο βιοποικιλότητας που φιλοξενεί:

-Τις απειλούμενες με εξαφάνιση φώκαινες – ένα από τα μικρότερα θηλαστικά της Μεσογείου

-Καρχαρίες και σαλάχια, συμπεριλαμβανομένων δύο ειδών καρχαριών και πέντε ειδών σαλάχια

-Σημαντικές Ζώνες για τη Διατήρηση των Πτηνών, ζωτικής σημασίας για τα μεταναστευτικά πουλιά όπως τα φλαμίνγκο

-Προστατευόμενες Περιοχές, συμπεριλαμβανομένων 12 περιοχών Natura 2000 και 3 υγρότοπων RAMSAR

Το πρόβλημα της παράνομης αλιείας

Δυστυχώς, η παράνομη αλιεία χταποδιού στην περιοχή είναι ανεξέλεγκτη. Αν και οι νόμοι απαγορεύουν τις παγίδες από τον Ιούλιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, για την προστασία των χταποδιών κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου αναπαραγωγής, χιλιάδες πλαστικές παγίδες παραμένουν στα νερά γύρω από το Πόρτο Λάγος καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Ακόμη χειρότερα, πολλές τοποθετούνται πολύ κοντά στην ακτή, σε ρηχά νερά που χρησιμεύουν ως εκκολαπτήρια για τα νεαρά χταπόδια και άλλα θαλάσσια είδη για να αναπτυχθούν. Επιπλέον, ορισμένοι αλιείς παραβιάζουν τους κανόνες χρησιμοποιώντας πολύ περισσότερες παγίδες από τις 1.500  που επιτρέπονται ανά σκάφος- μερικές φορές τις διπλάσιες από το νόμιμο όριο. Οι τοπικές αρχές απλά δεν έχουν τους πόρους για να το χειριστούν αυτό μόνες τους, αλλά με τη βοήθεια των Sea Shepherd, αυτό αλλάζει…

Πλαστική Ρύπανση: Μια κρυφή απειλή

Οι περισσότερες από τις παγίδες που ανασύρθηκαν ήταν φθηνά πλαστικά δοχεία, όπως παλιά δοχεία για ελιές, τα οποία διασπώνται και απελευθερώνουν επιβλαβή μικροπλαστικά στο νερό. Αυτές οι παγίδες δεν απειλούν απλώς τα χταπόδια, αλλά μολύνουν και το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, το 80% των παγίδων που μαζεύτηκαν ήταν τόσο κατεστραμμένες που θρυμματίστηκαν στα χέρια των μελών του πληρώματος.

Αφαιρώντας αυτές τις παγίδες, αντιμετωπίζουμε την πλαστική ρύπανση κατά μέτωπο.

Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την κοινότητα, η ομάδα ανέσυρε χιλιάδες παράνομες παγίδες, διασώζοντας έτσι τουλάχιστον 571 χταπόδια. Όσες είχαν μέσα αυγά, τις επέστρεψαν προσεκτικά στο νερό.

Το πιο δύσκολο κομμάτι; Να βρούμε τις παγίδες. Οι παράνομοι αλιείς είχαν κόψει τις σημαδούρες για να τις κρύψουν από μας, αλλά οι δύτες μας αψήφησαν τα θολά νερά για να τις εντοπίσουν. Οι παγίδες που ανασύρθηκαν και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, καταστράφηκαν για να μην προκαλέσουν άλλες ζημιές στον ωκεανό και τη θαλάσσια άγρια ζωή, αναφέρει η Οργάνωση.

Αυτή η εκστρατεία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη βοήθεια των τοπικών ψαράδων και αρχών, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει τις προσπάθειες για τον καθαρισμό της θάλασσας. Η Λιμενική Αρχή του Πόρτο Λάγος και η Περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απένειμαν στους Sea Shepherd μια αναμνηστική πλακέτα αναγνώρισης των προσπαθειών τους.

 

Και μετά τι;

Η εκστρατεία για την προστασία των χταποδιών δεν έχει τελειώσει. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, το πλήρωμα ξηράς θα χρησιμοποιήσει drones για να εντοπίσει και να αναφέρει τυχόν παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες στην Λιμενική Αρχή, ενώ έχουμε επίσης μοιραστεί δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας με το Υπουργείο Αλιείας, για να ασκηθεί πίεση για πλήρη απαγόρευση των πλαστικών παγίδων.

Θέλετε να Βοηθήσετε;

Υποστηρίξτε τις προσπάθειές των Sea Shepherd κάνοντας μια δωρεά, εθελοντισμό, ή μοιραστείτε την καμπάνιας τους που θα βρείτε στο site seashepherd.gr και στα social media της οργάνωσης.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr