Πάνω από 16.000 είναι τα αιγοπρόβατα τα οποία έχουν θανατωθεί στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξαιτίας της ευλογιάς.
Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση μένουν ξαφνικά χωρίς ζωικό κεφάλαιο και δεν έχουν καμιά οικονομική στήριξη. Το τελευταίο νέο κρούσμα είναι στην νέα Καρυά του δήμου Νέστου δίπλα σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες με χιλιάδες πρόβατα.
Τις προσπάθειες των στελεχών της Περιφέρειας συνδράμουν 12 κτηνίατροι άλλων υπηρεσιών, όπως του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους ΕΛΓΟ Δήμητρα, που θα βοηθήσουν στην επιδημιολογική διερεύνηση των νοσημάτων.
Ο κ. Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος διεύθυνσης κτηνιατρικής υπηρεσίας περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την στιγμή μόνο στη Δράμα δεν έχουμε κρούσμα ευλογιάς.
Την Πέμπτη (17/10) είχαμε το πρώτο κρούσμα στην Ξάνθη (Δήμο Αβδήρων).
Ο αριθμός κρουσμάτων είναι:
- Νότιος Έβρος: 59 εστίες σε 25 οικισμούς
- Βόρειος Έβρος: 22 εστίες σε 12 οικισμούς
- Καβάλα: 14 εστίες σε 4 οικισμούς
- Ροδόπη: 46 εστίες σε 4 οικισμούς
- Ξάνθη: 1 εστία ύποπτη σε 1 οικισμό
- Δράμα: ελεύθερη μόλυνση
Σε όλες αυτές τις εκτροφές έχουν θανατωθεί τα αιγοπρόβατα. Σε όλη την Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και στις Σέρρες έχει επιβληθεί απαγόρευση της μετακίνησης των αιγοπροβάτων και έχουν κλείσει τα σφαγεία. Υπάρχει μια δραματική έκταση του φαινομένου που θέτει πολλές προκλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των κρουσμάτων. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να συνεργαστούνε σύμφωνα με τις υποδείξεις μας. Δεν μπορούν να τηρηθούν μέτρα βιοασφάλειας αν ο ίδιος ο κτηνοτρόφος δεν είναι συνεργάσιμος.Προσπαθούμε αυτή την περίοδο να μην αφήσουμε να βγει η ευλογιά έξω από τα όρια της Περιφέρειας».