Ουκρανία: Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων για το τέλος του πολέμου

Σε μία πρώτη συμφωνία κατέληξαν Ρωσία και Ουκρανία, η οποία αφορά σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων, που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχθεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Financial Times.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα και την οποία φέρνουν στο φως οι FT, περιλαμβάνει το Κίεβο να παραιτηθεί από τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να υποσχεθεί να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια – και η αποδοχή τους από τη Μόσχα – θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών στην Κριμαία, που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Άλλωστε, όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ, μια συμφωνία του 1994 που υποστήριζε την ουκρανική ασφάλεια απέτυχε να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της γειτονικής της χώρας.

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι σημείωσαν πρόοδο στους όρους μιας συμφωνίας, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αγοράσει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.

Ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου – δηλαδή νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα.

«Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», είπε ο Πεσκόφ.

Νέα έκκληση Ζελένσκι σε ΗΠΑ

Παρά την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι ουκρανικές πόλεις δέχθηκαν σφοδρό βομβαρδισμό για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, ενώ το Κίεβο δήλωσε ότι εξαπολύει αντεπίθεση κατά των Ρώσων εισβολέων.

Σε μια δραματική έκκληση, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξη της Αμερικής, αφού η Ρωσία είχε εξαπολύσει μια «βίαιη επίθεση κατά των αξιών μας». Κάλεσε τους Αμερικανούς να θυμούνται τις επιθέσεις στο Περλ Χάρμπορ και τον Σεπτέμβριο του 2001 και έδειξε ένα τρομακτικό βίντεο με τις επιθέσεις με πυραύλους και τους βομβαρδισμούς που καταστρέφουν πόλεις της Ουκρανίας.

ieidiseis.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο