- Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας τους με αντικείμενο τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον Ελληνικό Στρατό για θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος
- Στόχος η βελτίωση της ανθεκτικότητας των στρατιωτικών υποδομών και χώρων στην κλιματική αλλαγή
Από τρία στρατόπεδα του Έβρου, που έχουν επιλεγεί από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν την Τετάρτη, στις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Ορεστιάδα, ο Πρύτανης του πανεπιστημίου, Φώτης Μάρης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γιώργος Κωστίδης.
Όπως ανέφερε ο κ. Μάρης και σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, που λειτουργεί στην Ορεστιάδα, είναι το πρώτο ακαδημαϊκό τμήμα του Δ. Π .Θ. που μπαίνει ενεργά στην προσπάθεια αποκατάστασης και ανασυγκρότησης του Έβρου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, στην οποία το πανεπιστήμιο έχει σημαντική συμμετοχή.
Όπως εξήγησε, το συγκεκριμένο Τμήμα προετοίμασε τη συμφωνία που υπογράφηκε την Τετάρτη, η οποία «βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τον Αρχηγό του Γ. Ε. Σ.». Το μνημόνιο συνεργασίας θα αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον Ελληνικό Στρατό για θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος, με στόχο τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των στρατιωτικών υποδομών και χώρων στην κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, προβλέπει την εκπόνηση μελετών που θα αφορούν τις αποκαταστάσεις ή την προσαρμογή στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ενώ η συνεργασία θα επεκταθεί και στο ερευνητικό επίπεδο σε θέματα περιβάλλοντος. Τέλος σχεδιάζεται και η υλοποίηση προγραμμάτων δια βίου κατάρτισης, για τα στελέχη του Στρατού, σε περιβαλλοντικά θέματα.
«Η συνεργασία μας με το Δ. Π Θ. εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική μας για την πλέον καθοριστική πρόκληση της εποχής, την κλιματική αλλαγή», ανέφερε κατά την τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γιώργος Κωστίδης, προσθέτοντας πως το Γ. Ε. Σ. ανακήρυξε το 2024 «έτος πρόληψης, προσαρμογής και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής» και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η έναρξη συνεργασίας με το Δ. Π. Θ.
Ο ίδιος σημείωσε πως οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Θράκη και στον Έβρο, «όπου χτυπά η καρδιά του Στρατού Ξηράς», δημιουργούν την ανάγκη, αφενός της μεταπυρικής αποκατάστασης και αφετέρου την απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας από την στρατιωτική υπηρεσία.
Ο κ. Κωστίδης τόνισε, τέλος, ότι το μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί παράλληλα και «δράση εξωστρέφειας του Γ. Ε. Σ ., ανοίγοντας δίαυλο συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας», ενώ εκτίμησε πως τα αποτελέσματα του μνημονίου θα είναι ορατά στο άμεσο μέλλον.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις θωρακίζονται από την κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα στις μελέτες που θα εκπονηθούν και θα υλοποιηθούν από το Γ.Ε.Σ.», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δ. Π. Θ., Γιώργος Τσαντόπουλος.
«Σχεδιάζουμε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στις συνθήκες βλάστησης των στρατοπέδων, βλέποντας το τι έρχεται», σημείωσε, από την πλευρά του, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Σπύρος Γαλατσίδας.
Μέσω του Μνημονίου σχεδιάζεται και η υλοποίηση προγραμμάτων δια βίου κατάρτισης, για τα στελέχη του Στρατού, σε περιβαλλοντικά θέματα