Ολοκληρώθηκε πρόγραμμα με δράσεις – ασπίδα για τις προστατευόμενες περιοχές και τα είδη του Νοτίου Έβρου 

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ που υλοποίησε τα τελευταία 4 χρόνια η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς

Στο επίκεντρο και η υπερβόσκηση στη Σαμοθράκη

της Κικής Ηπειρώτου

Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σημαντικών δράσεων στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου, το Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα και τη Σαμοθράκη περιελάμβανε το τετραετές πρόγραμμα: «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος – ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020.
Στο τέλος του 2019 ο Φορέας Διαχείρισης ενέταξε το πρόγραμμα προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ στο ΕΣΠΑ το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020. Σημειώνεται ότι, το Δεκέμβριο του 2021, όπως είναι γνωστό, οι υποδομές, ο εξοπλισμός, το προσωπικό και οι δράσεις του Φορέα Διαχείρισης ενσωματώθηκαν στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς.
Πριν από λίγες μέρες, σε ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη παρουσιάστηκαν από το προσωπικό και τους συνεργάτες της Μονάδας αναλυτικά τα αποτελέσματα των δράσεων του προγράμματος. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και υπηρεσιών, παραγωγικών και άλλων φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε με ενδιαφέρον τον απολογισμό του προγράμματος και συμμετείχε στη συζήτηση.
Τις δράσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου παρουσίασε η Ελένη Μακρυγιάννη, Περιβαλλοντολόγος της Μονάδας Δέλτα Έβρου και Δαδιάς.
Στο θέμα της διαχείρισης Οικοτόπων στην πλημμυρίζουσα ζώνη του ποταμού Έβρου, αναφέρθηκε ο Βασίλειος Ηλίας, Δασολόγος της Μονάδας.
Τις λεπτομέρειες γύρω από το Πρόγραμμα διαχείρισης καλαμιώνων στο Ανατολικό Δέλτα Έβρου, παρουσίασε η Elisabeth Navarrete, Βιολόγος – Ορνιθολόγος ενώ αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των έργων “Διαχείριση Οικοτόπων στην πλημμυρίζουσα ζώνη του ποταμού Έβρου¨ & “Πρόγραμμα διαχείρισης καλαμιώνων στο Ανατολικό Δέλτα Έβρου”
Στην Παραγωγή χάρτη οικοτόπων του Δέλτα Έβρου, αναφέρθηκε ο Ιωάννης Τσιριπίδης, Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ
Για την εκτίμηση της κυνηγετικής δραστηριότητας στο Δέλτα Έβρου κατά την κυνηγετική περίοδο 2022 – 2023 με τη χρήση παθητικής ακουστικής παρακολούθησης, μίλησε ο Χρήστος Αστάρας, Βιολόγος PhD, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Στα αποτελέσματα της Παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, καθώς και στην παρουσίαση δράσεων στο Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, Περιβαλλοντολόγος, ΜΔΕΠ Δέλτα Έβρου και Δαδιάς.
Για το πρόγραμμα παρακολούθησης ορνιθοπανίδας μέσω πομπών και το πρόγραμμα δράσεων της Σαμοθράκης μίλησε ο Λαυρέντης Σιδηρόπουλος, Περιβαλλοντολόγος – Ορνιθολόγος, Υπ. Διδάκτορας
Τέλος, στα αποτελέσματα του προγράμματος προστασίας και διαχείρισης κρίσιμων ενδιαιτημάτων από την υπερβόσκηση, στις προστατευόμενες περιοχές της Σαμοθράκης, αναφέρθηκε ο Αργύρης Μπόγλης, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος ΕΠΕ.

Οι δράσεις

Πιο συγκεκριμένα και ανά περιοχή:

Στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου πραγματοποιήθηκε η διαχείριση οικοτόπων στην πλημμυρίζουσα ζώνη με κοπή και απομάκρυνση αρμυρικιών, η εξάπλωση των οποίων έχει επεκταθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ένα ακόμη πρόβλημα συνιστά και η επέκταση των καλαμιώνων, για την οποία έγινε μια πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισής της με εκπόνηση λεπτομερούς έρευνας και προτάσεων μέσα από το Πρόγραμμα διαχείρισης καλαμιώνων στο Ανατολικό Δέλτα Έβρου, ενώ έγινε και αγορά αμφίβιου μηχανήματος κοπής καλαμιώνων. Επιπλέον, στο Εθνικό Πάρκο, έγινε η παραγωγή ενός λεπτομερούς χάρτη οικοτόπων και η  Εκτίμηση της κυνηγετικής δραστηριότητας με τη χρήση παθητικής ακουστικής παρακολούθησης.
Στην Περιοχή του Νότιου Δασικού Συμπλέγματος υλοποιήθηκε πρόγραμμα παρακολούθησης ορνιθοπανίδας με την τοποθέτηση 30 πομπών σε Χρυσαετούς, Μαυροπελαργούς, Κραυγαετούς, Γερακαετούς, Τσίφτηδες και Καλαμόκιρκους. Επιπλέον, με στόχο την υποστήριξη του εκπαιδευτικού και πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή, εγκαταστάθηκαν δύο κιόσκια και δέκα παγκάκια.
Στη Σαμοθράκη, υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα προστασίας και διαχείρισης κρίσιμων ενδιαιτημάτων στις προστατευόμενες περιοχές του νησιού από το γνωστό πρόβλημα της υπερβόσκησης. Διερευνήθηκε η επίπτωση της υπερβόσκησης στους οικοτόπους του νησιού, αποτυπώθηκε με ακρίβεια σε λεπτομερείς χάρτες, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις διαχείρισης του προβλήματος. Πλέον, τρεις από αυτές υλοποιούνται: Η προμήθεια και εγκατάσταση έξι ποτιστρών, δύο δεξαμενών πυρόσβεσης και περίφραξης δέκα στρεμμάτων δασικής έκτασης.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι για την γενικότερη υποστήριξη των δράσεων της Μονάδας Διαχείρισης έγιναν οι προμήθειες  δύο σκαφών, ενός οχήματος τύπου pick up, ενός  drone, εξοπλισμού γραφείου, εξοπλισμού παρακολούθησης, λειτουργικού συστήματος GIS, δύο φυλλαδίων και χειμερινού ρουχισμού, ενώ παρήχθηκε οπτικοακουστικό υλικό και υλοποιήθηκαν εκδηλώσεις και συναντήσεις.
Σε ό,τι αφορά το επόμενο διάστημα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη νέα Προγραμματική περίοδο έχει μετονομαστεί σε «Περιβάλλον Κλιματική Αλλαγή και Πολιτική Προστασία – ΠΕΚΑ ΠΟΛΠΡΟ». Εκτιμάται ότι από τη νέα χρονιά η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς θα συμμετέχει με νέες δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας στις περιοχές ευθύνης  της.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr