Ο λόγος που ανέβηκε η θερμοκρασία της θάλασσας

Το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από την απουσία ισχυρών βορείων ανέμων κατά το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου, ενώ αντιθέτως τον Ιούλιο τις 25 από τις 31 ημέρες του μήνα καταγράφηκε ισχυρό μελτέμι.

Αντίθετα, μόλις 13 ημέρες του Αυγούστου καταγράφηκαν ριπές ανέμου άνω των 50 km/h. Αιτία της απουσίας ισχυρών βορείων ανέμων στη χώρα μας ήταν η συχνή παρουσία χαμηλών πιέσεων πάνω από την Κεντρική Μεσόγειο που επεκτείνονταν προς τη χώρα μας κυρίως το δεύτερο μισό του Αυγούστου.
Θυμίζουμε ότι και τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν μόλις 11 ημέρες με ισχυρό μελτέμι.

Η εξασθένηση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο Πέλαγος το δεύτερο μισό του Αυγούστου είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας.

Οι δύο χάρτες που ακολουθούν δείχνουν τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας από δορυφορικές μετρήσεις στις 10 Αυγούστου και στις 29 Αυγούστου 2022 αντίστοιχα για σύγκριση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρουσιάστηκε άνοδος των τιμών θερμοκρασίας στο Ανατολικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες κατά περίπου 2.5°C, οι οποίες κυμαίνονται πλέον τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ελαφρώς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

meteo.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο